Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στη Σερβία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ένα ψωμί και μέσα βάζουν ένα νόμισμα,σαν την δική μας βασιλόπιτα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στη Σερβία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ένα ψωμί και μέσα βάζουν ένα νόμισμα,σαν την δική μας βασιλόπιτα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στη Σερβία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ένα ψωμί και μέσα βάζουν ένα νόμισμα,σαν την δική μας βασιλόπιτα.

2 Η παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται η ημέρα της Μπαντνίνας. Ονομάζεται έτσι από μια παλιά θεότητα στην οποία πίστευαν οι πολυθεϊστές Σέρβοι. Όταν μεταδόθηκε ο Χριστιανισμός οι Σέρβοι έκαψαν τα ξύλινα αγάλματα της. Έτσι μέχρι και σήμερα καίνε κλαδιά βελανιδιάς για να θυμούνται την αλλαγή της θρησκείας τους. Η παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται η ημέρα της Μπαντνίνας. Ονομάζεται έτσι από μια παλιά θεότητα στην οποία πίστευαν οι πολυθεϊστές Σέρβοι. Όταν μεταδόθηκε ο Χριστιανισμός οι Σέρβοι έκαψαν τα ξύλινα αγάλματα της. Έτσι μέχρι και σήμερα καίνε κλαδιά βελανιδιάς για να θυμούνται την αλλαγή της θρησκείας τους. Την Πρωτοχρονιά ή τα Μικρά Χριστούγεννα, σε πολλά μέρη της Σερβίας, επαναλαμβάνονται τα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κατά παράδοση καίγεται στο τζάκι το κούτσουρο των Χριστουγέννων "μπάντνιακ", από ξύλο βελανιδιάς. Με χαρά αναμένεται στο σπίτι εκείνος που θα κάνει ποδαρικό, που θα μπει πρώτος στο σπίτι με το δεξί πόδι (πολαζάινικ ή πολάζνικ) για να φέρει καλοτυχία. Σε πολλές περιοχές ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού τη νέα χρονιά φέρνει και το μπάντνιακ για να το κάψει στη φωτιά. Την Πρωτοχρονιά ή τα Μικρά Χριστούγεννα, σε πολλά μέρη της Σερβίας, επαναλαμβάνονται τα χριστουγεννιάτικα έθιμα. Κατά παράδοση καίγεται στο τζάκι το κούτσουρο των Χριστουγέννων "μπάντνιακ", από ξύλο βελανιδιάς. Με χαρά αναμένεται στο σπίτι εκείνος που θα κάνει ποδαρικό, που θα μπει πρώτος στο σπίτι με το δεξί πόδι (πολαζάινικ ή πολάζνικ) για να φέρει καλοτυχία. Σε πολλές περιοχές ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού τη νέα χρονιά φέρνει και το μπάντνιακ για να το κάψει στη φωτιά.

3 Στη Σερβία, όπως και στο Μαυροβούνιο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται μεταξύ 13 και 14 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να τηρεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο προσφέρει στους Σέρβους την ευκαιρία να εορτάζουν την Πρωτοχρονιά δυο φορές: μια μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στις 31 Δεκεμβρίου και μια στις 13 Ιανουαρίου.

4 Μιχάλης Φιλίππου Στ2


Κατέβασμα ppt "Στη Σερβία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ένα ψωμί και μέσα βάζουν ένα νόμισμα,σαν την δική μας βασιλόπιτα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google