Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ανάγλυφο της γης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ανάγλυφο της γης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 το ανάγλυφο της γης

2 Β 4.3 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης
Β Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης 1η ώρα: Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς): Πως γεννιούνται οι σεισμοί; και πως γεννιούνται τα βουνά και οι οροσειρές; 2η ώρα: Πως γεννιούνται οι μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες; Πως γεννιούνται τα ηφαίστεια; Θερμές κηλίδες. 3η ώρα: Δυνάμεις στην επιφάνεια της γης (εξωγενείς )

3 H επιφάνεια της Γης αλλάζει διαρκώς.
Ενδογενείς δυνάμεις Α Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς) H επιφάνεια της Γης αλλάζει διαρκώς. Οι αλλαγές αυτές δε γίνονται εύκολα αντιληπτές, διότι συμβαίνουν πολύ αργά (διαρκούν εκατομμύρια χρόνια). Κάποιες από τις αλλαγές οφείλονται σε ενδογενείς παράγοντες, δηλαδή σε δυνάμεις που ξεκινούν από το εσωτερικό της Γης. Π.χ. Η κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, δημιουργεί: σεισμούς, εκρήξεις των ηφαιστείων, γένηση και την καταστροφή βουνών δημιουργία των ηπείρων και των ωκεανών.

4 Πώς γεννιούνται οι σεισμοί;
Τι είναι ο Σεισμός; είναι δόνηση -τράνταγμα του εδάφους. Που οφείλεται; στη θραύση πετρωμάτων. Πόσο διαρκεί; Είναι στιγμιαίο αποτέλεσμα. Για πολλά χρόνια συσσωρεύεται δυναμική ενέργεια σε ορισμένες περιοχές της λιθόσφαιρας. Καταπονούνται από την πίεση που προκαλεί η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. Σεισμοί όμως είναι πιθανόν να προηγούνται ή να συνοδεύουν τις εκρήξεις των ηφαιστείων.

5 Υπάρχουν σεισμοί που δε γίνονται αισθητοί;
Γιατί άλλοι είναι τόσο ισχυροί, που προκαλούν σοβαρές αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι σεισμοί προκαλούν μετακίνηση μεγάλων βράχων και ρωγμές στο έδαφος. Η επικινδυνότητα του σεισμού οφείλεται στο ότι καταστρέφει τα έργα των ανθρώπων και προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών. Άσκηση: ► Να εντοπίσεις στον θεματικό χάρτη περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από σεισμούς; ► Γιατί στην Ελλάδα σημειώνονται πολλοί σεισμοί; ► Συζήτηση τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού.

6 Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 10 το πρωί τo 1953 όταν ένας μεγάλος σεισμός τράνταξε τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, με σοβαρές ζημίες στα κτίρια. Όλοι θεώρησαν ότι είχαν περάσει τα χειρότερα. Ποσό λάθος έκαναν. Την Τρίτη 11 Αυγούστου στις 5.35 το πρωί ένα φοβερό τράνταγμα ξύπνησε τους ανθρώπους δημιουργώντας ακόμα ο μεγαλύτερες ζημίες και καταρρεύσεις κτιρίων από την μια άκρη στην άλλη. Ο σεισμός είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτων που γκρέμισε όλα τα κτίρια στη Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα.

7 Ο απολογισμός ήταν τραγικός:
455 νεκροί, 912 σοβαρά τραυματίες και 12 αγνοούμενοι. Οι πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου ισοπεδώθηκαν, όπως και οι περισσότεροι οικισμοί των τριών νήσων – με σημαντικότερη εξαίρεση το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Σε σύνολο οικοδομών, κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

8 Δεκέμβριος 2013 – Σεισμοί στην περιοχή της Ελλάδας
Δεκέμβριος – Σεισμοί στην περιοχή της Ελλάδας

9 Αποτελέσματα των Σεισμών
Οριζόντια μετάθεση φράκτη (στην περιοχή Sakaraya), κάθετου στο ρήγμα του σεισμού του Izmit της Τουρκίας (Νικομήδεια, , Μ=7.5) (Tom Rockwell, Southern California Earthquake Center, SCEC). Το ρήγμα του σεισμού του Kunlun στην Κίνα (14 Νοεμβρίου 2001, Μ=7.7). Το ρήγμα του σεισμού Chi-Chi στην Taiwan (20 Σεπτεμβρίου 1999, Μ=7.5) (USGS).

10

11 Σε ποιες περιοχές της γης γίνονται σεισμοί;
Συνδέεται η δράση των σεισμών με ηφαίστεια;

12 Πώς γεννιούνται τα βουνά και οι οροσειρές;
Όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες πλησιάζουν η μία την άλλη ή συγκρούονται μεταξύ τους, αναπτύσσονται τεράστιες δυνάμεις, τόσο μεγάλες, που πιστεύουμε ότι οι περισσότερες οροσειρές ενδέχεται να σχηματίστηκαν όταν μεγάλα στρώματα πετρωμάτων συμπιέστηκαν ανάμεσα σε δύο συγκρουόμενες λιθοσφαιρικές πλάκες. ► Οι Άλπεις σχηματίστηκαν όταν η ευρασιατική πλάκα συγκρούστηκε με το βόρειο τμήμα της αφρικανικής πλάκας (αλπικός ορογενετικός κύκλος). ► Μπορείς να εντοπίσεις και άλλες μεγάλες οροσειρές που είναι πιθανόν να σχηματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο;

13

14


Κατέβασμα ppt "Το ανάγλυφο της γης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google