Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 3.3.4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 3.3.4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 3.3.4

2 ΣΤΟΧΟΙ 1.Τα χαρακτηριστικά στοιχεία και χρήσεις για τους μεταβλητούς αντιστάτες που αναφέρονται πιο κάτω: (α) Το ποτενσιόμετρο. (β) Το ρεοστάτη. (γ) Το θερμίστορ. (δ) Τη φωτοαντίσταση. Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:

3 Ταξινόμηση αντιστατών ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ Με σταθερή τιμή αντίστασης Γραφίτη Μεταλλικής ταινίας Σύρματος Με μεταβλητή τιμή αντίστασης Το Ποτενσιόμετρο Ο Ρεοστάτης Το Θερμίστορ Η φωτοαντίσταση

4 Το ποτενσιόμετρο Μεταβλητός αντιστάτης με τρεις ακροδέκτες. Σύμβολο: Χρησιμοποιείται για να ελέγχει την τάση. Παράδειγμα: έλεγχος έντασης ήχου σε ενισχυτή. Χωρίζεται σε γραμμικό (linear) όπου η αντίσταση αυξάνει με σταθερό ρυθμό όσο γυρίζεις τον άξονα και σε λογαριθμικό (logarithmic) όπου η αντίσταση μεταβάλλεται αργά στο ένα άκρο και πολύ γρήγορα στο άλλο.

5 Ο ρεοστάτης Μεταβλητός αντιστάτης με δύο ακροδέκτες. Χρησιμοποιείται για να ελέγχει το ρεύμα. Παράδειγμα: (α) ρύθμιση φωτεινότητας λάμπας. (β) Ρύθμιση ταχύτητας κινητήρα. Σύνδεση ποτενσιόμετρου σαν ρεοστάτη. Σύμβολο:

6 Το θερμίστορ Μεταβλητός αντιστάτης που μεταβάλλει την αντίστασή του αντιστρόφως ανάλογα με τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν με ακρίβεια μεταβολές στη θερμοκρασία. Παράδειγμα: (α) Σε θερμοστάτες για ρύθμιση της θερμοκρασίας. (β) Σε κινητήρες για προστασία από υπερθέρμανση. Σύμβολο: t o

7 Η φωτοαντίσταση Μεταβλητός αντιστάτης που μεταβάλλει την αντίστασή του αντιστρόφως ανάλογα με το φως. Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν με ακρίβεια μεταβολές στο φωτισμό. Παράδειγμα: (α) για να ανάβουν λάμπες όταν είναι σκοτάδι. (β) Σε καυστήρες για διακοπή της παροχής πετρελαίου όταν δεν υπάρχει φλόγα. Σύμβολο:

8 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο Ρεοστάτης Το Ποτενσιόμετρο ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ Το Θερμίστορ Η Φωτοαντίσταση


Κατέβασμα ppt "3.3 Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ 2. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 3.3.4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google