Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Επιμέλεια Γκουτζικίδη Αναστασία

2 Στόχοι σημερινού μαθήματος
Κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της γέννησης της Κοινωνιολογίας Τι είναι Κοινωνιολογία Ποιο το αντικείμενο μελέτης της Κοινωνιολογίας

3 Ενότητα 1η: «Η γέννηση της Κοινωνιολογίας»
Πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη πριν 150 χρόνια. Αίτια: Βιομηχανική Επανάσταση (18ος αιώνας) Γαλλική Επανάσταση (1789) Αποτελέσματα: ριζικές αλλαγές στο κοινωνικό ιστό, στο πνευματικό τομέα και στη τεχνολογία

4 Βιομηχανική Επανάσταση
Σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων Επιτεύγματα: εισαγωγή μηχανής σιδηροδρόμου-ατμόπλοιου μηχανή εσωτερικής καύσης ηλεκτρισμός-τηλέγραφος λιπάσματα-πλαστικό-εκρηκτικά ανάπτυξη τεχνών-επιστημονική έρευνα φαρμακοβιομηχανίες αστικοποίηση νέα κοινωνική τάξη

5 Γαλλική Επανάσταση Κοινωνική ένταση και πολιτική αμφισβήτηση
Νέες οικονομικές συνθήκες Τρεις τάξεις: αριστοκρατία (έλεγχο κρατικού μηχανισμού) αστική τάξη (οικονομική ισχύ-χωρίς πολιτική εξουσία) εργάτες-αγρότες (χωρίς οικονομική & πολιτική εξουσία)

6 Αποτελέσματα Ανασφάλεια Διάλυση παραδοσιακών κοινωνικών δεσμών
Αλλαγή όψεις της οικογένειας Νέες τεχνικές παραγωγής Νέες κοινωνικές τάξεις Νέα ήθη

7 Δράσεις Πολιτική δράση
Δημιουργία επιτροπών, με σκοπό να περιγράψουν τις νέες συνθήκες ζωής και εργασίας, μέσα από διάφορες μεθόδους (έρευνα & επιτόπια παρατήρηση). Στοχαστές Ενασχόληση με την επιστημονική διερεύνηση των κοινωνικών μετασχηματισμών και των αιτιών τους.

8 Ενότητα 2η: «Τί είναι η Κοινωνιολογία & ποιο το αντικείμενο της;»
Κοινωνιολογία  κοινωνιο- (αναφέρεται στη κοινωνία)+ -λογία (μελέτη σε ψηλό επίπεδο). Είναι η επιστήμη, η οποία μελετά το κοινωνικό σύνολο και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων στις σύγχρονες κοινωνίες. Το αντικείμενο της: τα κοινωνικά φαινόμενα, η δράση των κοινωνικών ομάδων, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων και ομάδων, οι κοινωνικές διαδικασίες, οι μετασχηματισμοί των κοινωνιών.

9 Παράδειγμα Giddens «Ποια η σχέση του έρωτα με το γάμο»
Μεσαίωνας Σήμερα Γάμος από οικονομικό συμφέρον και όχι από έρωτα. Η σεξουαλική πράξη επέρχεται μετά το γάμο. Γάμος από έρωτα. Η σεξουαλική πράξη λαμβάνει χώρα πριν το γάμο.

10 Ο έρωτας και η σχέση του με το γάμο δεν νοούνται ως φυσικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Ο έρωτας και ο γάμος διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ιστορικές και κοινωνικές διαδικασίες. Αυτές τις διαδικασίες μελετάει η Κοινωνιολογία.

11 Ανακεφαλαίωση Η Κοινωνιολογία ορίζεται η επιστήμη, η οποία μελετά και επιδιώκει να κατανοήσει και να εξηγήσει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, παρατηρώντας φαινόμενα, ανακαλύπτοντας νόμους και επισημαίνοντας δράσεις, αλληλοδράσεις και εξελικτικές δυνάμεις. Γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη πριν 150 χρόνια προκαλώντας βαθιές αλλαγές.

12 Στο επόμενο μάθημα «Θεμελιωτές της Κοινωνιολογίας»
Αύγουστος Κοντ ( ) Καρλ Μαρξ ( )


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google