Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις

2 ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ
Εισάγουν μια ερώτηση, με τρόπο πλάγιο, δηλ. η ερώτηση, η οποία διατυπώνεται με την πλάγια πρόταση, δε λέγεται απευ-θείας, αλλά σαν συμπλήρωμα ενός ρήμα-τος.

3 ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ με ερωτηματικές αντωνυμίες: ποιος, πό-σος, τι..
με ερωτηματικά επιρρήματα: πού, πότε, πώς.. με συνδέσμους: αν, γιατί, μήπως, αν θα..

4 ΕΙΔΗ ΠΛΑΓΙΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Πλάγιες ερωτήσεις Ολικής Άγνοιας, όταν αγνοείται όλο το περιεχό-μενο της ερώτησης και περιμένουμε ως απάντηση μόνο ένα ναι ή όχι ή μια άλλη λέξη ή φράση με παρόμοια σημασία (με τα ερωτηματικά μό-ρια αν και μήπως) Πλάγιες ερωτήσεις Μερικής Άγνοιας, όταν αγνοείται μόνο ένα μέ-ρος του περιεχόμενου της ερώτησης και περιμένουμε μια απάντηση που να διασαφηνίζει αυτό το μέρος της ερώτησης΄ η απάντηση δεν είναι ναι ή όχι, αλλά διαφορετική κάθε φορά. (με ερωτηματικές αντω-νυμίες και με ερωτηματικά επιρρήματα)

5 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Αντικείμενο ρημάτων που σημαίνουν ερώτηση, απορία, αμφιβολία, γνώση, αίσθηση, σκέψη.., ή περιφράσεων ίδιας σημασίας με τη σημασία των ρημάτων. Εξαρτώνται από τα ρήματα: ερωτώ, εξετάζω, θαυμάζω, απορώ, αμφιβάλλω, αναρωτιέμαι.. σκέπτομαι, συλλογίζομαι, λογαριάζω.. λέω, εξηγώ, θυμούμαι, γράφω.. βλέπω, ακούω, κοιτάζω, αισθάνομαι, νιώθω, ξέρω, γνωρίζω, αγνοώ.. φροντίζω, προσπαθώ, δοκιμάζω, παλεύω.. Εξαρτώνται από τις περιφράσεις: δεν είμαι βέβαιος, δεν έχω ιδέα, δε βρίσκω εξήγηση, έχω την απορία..

6 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Υποκείμενο απρόσωπων εκφράσεων που έ-χουν σημασία συγγενική με τη σημασία των προηγούμενων ρημάτων. Απρόσωπες εκφράσεις: είναι ζήτημα, είναι παράξενο, είναι θέμα, είναι περίεργο, δεν είναι βέβαιο, δεν είναι παράξενο, δεν υπάρχει ζήτη-μα, δεν υπάρχει πληροφορία, δεν υπάρχει είδηση, δεν υπάρχει θέμα, είναι γνωστό..

7 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Επεξήγηση ουσιαστικού ή ουδετέρου δεικτικής ή αόριστης αντωνυμίας, με σημασία σχετική με τα προηγούμενα ρήματα. ερώτηση, απορία, αμφιβολία, σκέψη, γνώση.. αυτό, τούτο, εκείνο, ένα, κάποιο, κάτι.. Η πλάγια ερωτηματική πρόταση ως επεξήγηση χωρίζεται στο γραπτό λόγο πάντα με κόμμα.

8 ΑΣΚΗΣΗ Αφού βρείτε τις πλάγιες ερωτηματικές προτάσεις, να επισημάνετε τον τρόπο εισαγωγής και τη συντακτική θέση τους. Να κάνετε κλικ κάθε φορά, για να δείτε τις σωστές απαντήσεις. Πώς εισάγεται; Η συντακτική θέση; Ρώτησε τον Πέτρο μήπως θέλει κάτι. Δεν υπάρχει πληροφορία αν θα γίνει απεργία. Η απορία μου ήταν αυτή, πού θα βρούμε τα λεφτά. Δεν κατάλαβα κάτι, τι ήταν οι γλάροι. Δεν ξέρετε πόσο σας σκέφτομαι. Είναι παράξενο πώς έγινε το γεγονός. Αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρω. Δεν είναι ζήτημα αν φύγει το πλοίο μια ώρα αργότερα. Μια σκέψη έκανα, πότε θα πάμε στο μουσείο. Είναι γνωστό πού θα πάει η Γιασμίνα το απόγευμα. μήπως αντικείμενο αν υποκείμενο πού επεξήγηση τι επεξήγηση πόσο αντικείμενο πώς υποκείμενο αν αντικείμενο αν υποκείμενο πότε επεξήγηση πού υποκείμενο


Κατέβασμα ppt "ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google