Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών). Ονομάζεται «δομητική», γιατί στηρίζεται στην άποψη του Piaget περί δόμησης της γνώσης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών). Ονομάζεται «δομητική», γιατί στηρίζεται στην άποψη του Piaget περί δόμησης της γνώσης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών). Ονομάζεται «δομητική», γιατί στηρίζεται στην άποψη του Piaget περί δόμησης της γνώσης. Σκοπός είναι η εισαγωγή των παιδιών στο γραπτό λόγο.

2 2 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Δίνεται έμφαση στην έννοια του γραμματισμού (literacy).  Αξιοποιείται διδακτικά η θεωρία των ειδών λόγου (genres).  Το λάθος δε θεωρείται κολάσιμο.  Δίνεται η ευκαιρία στο σχολείο να γίνει «ανάδυση του γραμματισμού» των μαθητών.

3 3 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Βάση της διδασκαλίας αποτελούν κειμενικές ενότητες με νόημα.  Δεν υπάρχει βιβλίο του μαθητή, αλλά υλικό πάνω στο οποίο στηρίζεται η διδασκαλία.  Ο διδάσκων είναι ο «συνομιλητής» στα πλαίσια της επικοινωνίας και όχι η αυθεντία.  Δημιουργείται στην τάξη ένα «εγγράμματο» περιβάλλον. 

4 4 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Διαδικασία επεξεργασίας του γραπτού λόγου για τη βελτίωσή του.  Δημιουργία μέσα στην τάξη πραγματικών –ει δυνατόν- συνθηκών επικοινωνίας.

5 5 ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Δίνει έμφαση στη απόκτηση της «φωνολογικής επίγνωσης» των μαθητών  Γίνεται αντιστοίχιση των φωνημάτων με τα γράμματα  Γίνεται το «πέρασμα» από τους φθόγγους στα γράμματα  Επιχειρείται η συνειδητοποίηση των φωνημάτων

6 6 ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Επιχειρείται η κατανόηση των γραμμάτων με διάφορες δραστηριότητες (σχηματισμός των γραμμάτων με το σώμα, επίδειξη πινακίδων, σχηματισμός γραμμάτων κτλ.)  Σταδιακή ένταξη του γράμματος σε κείμενα.  Ορισμένες μέθοδοι προχωράνε σε επικοινωνιακές δραστηριότητες

7 7 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΟΜΗΤΙΚΗΣ (ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ) ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "1 ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών). Ονομάζεται «δομητική», γιατί στηρίζεται στην άποψη του Piaget περί δόμησης της γνώσης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google