Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα. ‘Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα. ‘Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα

2 ‘Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.’

3  Ο Απρίλιος, ή Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Hμερολόγιο.  Η λέξη Απρίλιος ετοιμολογείται από το λατινικό Aprillis.  Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη.

4  «ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ». Αρχαίο έθιμο της δύσης, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γαλλία. Κατά το έθιμο αυτό συνηθίζουμε να λέμε μικρά ψέματα, για να πειράξουμε τους φίλους μας.  «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ». Τη Μ. Τετάρτη, οι νοικοκυρές ανάπιαναν το προζύμι για το ζύμωμα του ψωμιού όλης της χρονιάς.  ΒΑΨΙΜΟ ΑΒΓΩΝ. Το έθιμο αυτό το πήραμε μάλλον από τους Εβραίους. Τη Μ. Πέμπτη το πρωί, οι γυναίκες έβαφαν τα αβγά κόκκινα ή πολύχρωμα.

5  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ (Η ανάσταση του «φίλου» του Χριστού). Συμβολίζει το φως της ανάστασης και τη σκιά της ανθρώπινης μοίρας.  ΜΕΓΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. Το πένθος της Χριστιανοσύνης.  ΠΑΣΧΑ (ΛΑΜΠΡΗ-ΠΑΣΧΑΛΙΑ). Η κορύφωση του ανοιξιάτικου, αναγεννητικού, λατρευτικού κύκλου, η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.  ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Τροπαιοφόρου. Στις 23 του μήνα.

6  Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης.  Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την γεωργία μάς έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες και δημώδη στιχάκια, για τις απριλιάτικες βροχές.  Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες.

7 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γιασλακιώτη Σίλια Γιάννη Τζωρτζίνα. ‘Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google