Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β4.2: Το εσωτερικό της γης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β4.2: Το εσωτερικό της γης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β4.2: Το εσωτερικό της γης

2 Το εσωτερικό της γης Η ακτίνα της γης είναι περίπου _ _ _ _ _ Km Το βαθύτερο ορυχείο είναι _ __ km Η βαθύτερη ανθρώπινη γεώτρηση έφτασε σε βάθος _ _ _Km (χερσόνησος Κόλα Ρωσίας) Γι αυτό οι επιστήμονες αναγκάζονται να μελετήσουν το εσωτερικό της γης με άλλες μεθόδους (π.χ. με τη μελέτη των σεισμικών κυμάτων) 6.700 4 12

3 Το εσωτερικό της γης αποτελείται από διαδοχικά στρώματα
Οι μελέτες δείχνουν ότι η γήινη σφαίρα θυμίζει εσωτερικά … κρεμμύδι !!! Εξωτερικά υπάρχει ο Φλοιός παραμέσα ο Μανδύας και στο κέντρο της ο Πυρήνας

4 Ακτίνα γης: 6.700 km δηλαδή σχεδόν το 1/500 της ακτίνας της Γης
Φλοιός: km Μανδύας: km Πυρήνας: km

5 Ο φλοιός Ηπειρωτικός φλοιός:
Είναι λεπτό και σκληρό στρώμα που «επιπλέει» πάνω στον μανδύα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «επιδερμίδα της Γης», γιατί το μεγαλύτερο πάχος του δεν ξεπερνά τα 70 χλμ. Κάποια από τα πετρώματά του έχουν ηλικία μεγαλύτερη από χρόνια.

6

7 Ο φλοιός Ωκεάνιος φλοιός:
Ωκεάνιος φλοιός: Kαλύπτει το 71% περίπου της επιφάνειας της λιθόσφαιρας, είναι πιο λεπτός και πιο νέος από τον ηπειρωτικό. Το μέγιστο πάχος του δεν υπερβαίνει τα 10 χλμ. (σε μερικά σημεία πιστεύουμε ότι λείπει εντελώς) και η ηλικία του είναι μικρότερη από 200 εκατομμύρια χρόνια.

8 Ο μανδύας Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου της Γης (83%).
Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου της Γης (83%). Αποτελείται από πολύ θερμά πυκνόρρευστα υλικά. Το ανώτερο τμήμα του μανδύα και ο φλοιός αποτελούν τη λιθόσφαιρα.

9 Ο πυρήνας Ακόμη πιο θερμός από τον μανδύα.
Ένας εξωτερικός «υγρός» πυρήνας και ένας εσωτερικός «στερεός» πυρήνας. Η «καρδιά» της Γης είναι μια σφαίρα από σίδηρο και νικέλιο. Οι θερμοκρασίες στον πυρήνα της Γης φτάνουν τους 3.700°C, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υψηλές πιέσεις που επικρατούν σ’ αυτόν εμποδίζουν την τήξη του.

10 Λιθόσφαιρα Τι είναι η λιθόσφαιρα; Λιθόσφαιρα = Φλοιός + Αν. Μανδύας
Είναι ενιαία και σταθερή;


Κατέβασμα ppt "Β4.2: Το εσωτερικό της γης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google