Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»
«Η Γη μας, ο πλούτος μας!» 6 Μαρτίου 2015 Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

2 Συλλογή και μεταποίηση βοτάνων
Δράση της ομάδας μας Συλλογή και μεταποίηση βοτάνων

3 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ Νοέμβριος 2014
Ξενάγηση της ομάδας μας στον εξωτερικό χώρο του Σχολείου μας από τον κ. Μόδεστο Λεβέντη. Υπέδειξε τα είδη βοτάνων. Επεξήγησε τη διαδικασία φύτευσης και συλλογής τους. Διευκρίνισε τη χρονική περίοδο συλλογής τους.

4 Δεκέμβριος – Ιανουάριος 2014-15
Συλλογή βοτάνων από το σχολείο Δάφνη Δεντρολίβανο (λασμαρί) Ρίγανη Φασκόμηλο (σπατζιά)

5

6

7 Ιανουάριος 2015 Συγκέντρωση βοτάνων στις Αίθουσες της Οικιακής Οικονομίας. Συλλογή βοτάνων από τα χωριά των μαθητών.

8 Δέσιμο και αποξήρανση των βοτάνων στις Αίθουσες Οικιακής Οικονομίας.
Αγορά και προετοιμασία υλικών για τη δημιουργία συσκευασιών όπου θα τοποθετηθούν τα βότανα.

9

10

11 Φεβρουάριος 2015 Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποξήρανσης των βοτάνων στις αίθουσες. Δημιουργία συσκευασιών με βότανα. Συνέντευξη από τον κ. Αριστείδη Κατσό.

12 Τοποθέτηση βοτάνων στις διάφορες συσκευασίες . Τα
συσκευασμένα βότανα θα διατεθούν προς πώληση. Φακελάκια με τσάι (Λεβάντα, Λουΐζα, Τσουκνίδα, Τσάι του βουνού). Αρωματικά πουγκιά Λεβάντας. Μπουκαλάκια – Σωλήνες και πουγκιά Ρίγανης. Πουγκιά με κομμάτια Δάφνη, Θυμάρι, Δεντρολίβανο (λασμαρί), Φασκόμηλο (σπατζιά), Τσάι του βουνού, Λουΐζα.

13

14

15

16 Μάρτιος 2015 Ολοκλήρωση των συσκευασιών βοτάνων. Τοποθέτηση ετικετών με τις ιδιότητες κάθε βοτάνου.

17

18 Τσουκνίδα – Urtica dioeca Β’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΤΑΝΩΝ Οι ιδιότητες των βοτάνων αναγράφονται αναλυτικά πάνω στις ετικέτες των προϊόντων μας. Ονομασία βοτάνων Τσουκνίδα – Urtica dioeca Έχει αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα και της βρογχίτιδας. Ιδιότητες βοτάνων Β’ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 6 Μαρτίου 2015

19 Τα τελικά μας προϊόντα

20

21 ρίγανη σπατζιά λεβάντα θυμάρι

22 Τσάι λεβάντας, Λουΐζας, τσάι του βουνού, τσουκνίδας
δάφνη

23 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ από τον κ. ΚΑΤΣΟ
Συνέντευξη από τον κ.Αριστείδη Κατσό Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ο κ. Κατσός (μικροβιολόγος, βοτανολόγος, ιδρυτής της εταιρείας Arissandra Cosmetics Ltd).

24

25 Συνέντευξη Μέσα από την συνέντευξη ο κ. Κατσός: Μας επεξήγησε ότι βότανα, ονομάζουμε όλα τα θεραπευτικά φυτά, τα οποία μας βοηθούν να επανακτήσουμε ή να διατηρήσουμε την φυσική μας ομορφιά, την υγεία, την ζωντάνια και την ακτινοβολία μας. Στην περιοχή μας ευδοκιμούν αρκετά βότανα όπως: η τσουκνίδα, η καλεντούλα, η ρίγανη, η λεβάντα, η δάφνη, η σπατζιά, το λασμαρί, κ.α.

26 Τα περισσότερα βότανα έχουν αρκετές
απαιτήσεις σε νερό και επομένως χρειάζονται συστηματικό πότισμα. Από τα βότανα παρασκευάζονται διάφορα προϊόντα (π.χ. αιθέρια έλαια, βοτανικά ροφήματα –τσάι, καλλυντικά )

27 Διαδικασία-επεξεργασία-μεταποίηση βοτάνων
Το μάζεμα των φυτών γίνεται όταν είναι ακόμη πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες, συνήθως σε μέρες ξηρασίας, όταν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 40°C. Φύλαξη Τα βότανα μετά την αποξήρανση φυλάγονται σε κλειστά γυάλινα δοχεία (σκουρόχρωμα) και διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος διαφύλαξη της δραστικότητάς τους.

28 Ο κ. Κατσός προέτρεψε τους νέους μας να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι της αγροτικής οικονομίας.
Προϋποθέσεις: Στην Κύπρο για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά πρέπει να κάνει μαθήματα και να έχει χωράφια για να φυτέψει (30-40 σκάλες). Χρειάζεται γη, νερό και χέρια.

29 Ευχαριστίες Στον κ.Αριστείδη Κατσό Στον κ.Μόδεστο Λεβέντη Σε όλη την ομάδα μας. Σε όλους τους μαθητές που δούλεψαν στη συλλογή και μεταποίηση των βοτάνων!!!

30 Παρουσιαστές Αποστολίδης Γιώργος Γ’5 Βασιλείου Θεοδώρα Γ’5 Παπακυριακού Κωνσταντίνος Γ’5 Μαθητές Όλοι οι μαθητές του σχολείου κατά την διάρκεια του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας Υπεύθυνοι Καθηγητές Κρητικού Χριστίνα & Αντωνίου Στέλλα Καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας – Αγωγής Υγείας Υπεύθυνος Βοηθός Λεβέντης Μόδεστος


Κατέβασμα ppt "«ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google