Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων και δεν υποκαθιστούν την παραδοτέα ή την εξεταστέα ύλη

2 Ουροποιητικό σύστημα

3 Ουροποιητικό Σύστημα Εκκριτική μοίρα (νεφρό) Αποχετευτική μοίρα

4 Οι λειτουργίες των νεφρών περιλαμβάνουν:
Τη ρύθμιση της ομοιοστασίας: Οσμωτική ισορροπία. Οξεοβασική ισορροπία. Την ενδοκρινή έκκριση (σύνθετος σωληνοειδής αδένας). Την αποβολή άχρηστων υπο-προϊόντων του μεταβολισμού των αζωτούχων ουσιών.

5 Νεφροί Βρίσκονται στην υποσφυϊκή χώρα, έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, δεξιά κι αριστερά της σπονδυλικής στήλης. Πύλη του νεφρού (εισέρχονται αρτηρίες και νεύρα και εξέρχονται φλέβες, λεμφαγγεία, ο ουρητήρας) Κόλπο του νεφρού που περιέχει τα νεφρικά αγγεία και νεύρα και τη νεφρική πύελο.

6 Διαφορές των νεφρών μεταξύ των ειδών
Ιπποειδή: Ο δεξιός νεφρός είναι ογκωδέστερος και με τριγωνικό σχήμα (κούπα). Ο αριστερός νεφρός με σχήμα φασολιού. Βοοειδή: Χωρίζονται με βαθιές εντομές σε άνισους και πυραμοειδείς λοβούς.

7 Αιγοπρόβατα: Χοίρος: Έχουν σχήμα φασολιού και λεία επιφάνεια.
Είναι δύσκολη η διάκριση των νεφρών αίγας-προβάτου. Χοίρος: Έχουν ελλειψοειδές σχήμα και λεία επιφάνεια.

8 Ουροποιητικό Σύστημα Εκκριτική μοίρα (νεφρό) Αποχετευτική μοίρα

9 Ουροφόρα σωληνάρια Το παρέγχυμα του νεφρού (σύνθετος σωληνοειδής αδένας) αποτελείται από μεγάλο αριθμό ουροφόρων σωληναρίων, αιμοφόρα αγγεία και πολύ λίγο διάμεσο συνδετικό ιστό. Κάθε ουροφόρο σωληνάριο απαρτίζεται από 2 μοίρες: Νεφρώνας ή εκκριτική μοίρα: λειτουργική και ανατομική μονάδα του νεφρού. Αθροιστικό σωληνάριο: εκφορητικός πόρος για τη μεταφορά και αποθήκευση του ούρου στη νεφρική πύελο.

10

11 Νεφρική πύελος με τους κάλυκες
Οι νεφρικοί κάλυκες είναι σωλήνες που συνενώνονται για να σχηματίσουν τη νεφρική πύελο κάθε νεφρού. Η νεφρική πύελος είναι μια χωνοειδής κοιλότητα, που μεταπίπτει προοδευτικά στον ουρητήρα.

12

13 Ουρητήρας Πρόκειται για ινομυώδη σωλήνα που συνδέει τη νεφρική πύελο με την ουροδόχο κύστη. Οι δύο ουρητήρες συγκλίνουν πριν την εκβολή τους και διαπερνούν λοξά το ραχιαίο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, κοντά στον αυχένα της. Με αυτό τον τρόπο η πίεση του ούρου κλείνει τα στόμια εκβολής και δεν επιτρέπει την παλινδρόμηση του ούρου.

14 Ουροδόχος κύστη Πρόκειται για κοίλο όργανο που συλλέγει και εξωθεί το ούρο προς την ουρήθρα. Βρίσκεται πάνω στο έδαφος της κοιλιακής ή της πυελικής κοιλότητας. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι άμεση συνέπεια του βαθμού πληρώσεως.

15 Ουρήθρα Είναι μυώδης σωλήνας διαμέσου του οποίου εξέρχεται το ούρο από την ουροδόχο κύστη. Αρχίζει από τον αυχένα της κύστης και συνεχίζεται με το εσωτερικό και εξωτερικό στόμιο της ουρήθρας. Στα αρσενικά Η ουρήθρα χρησιμεύει για τη δίοδο του ούρου και του σπέρματος. Το εξωτερικό στόμιο της ουρήθρας απολήγει στο ελεύθερο άκρο του πέους ή στην απόφυση της ουρήθρας (αιγοπρόβατα). Στα θηλυκά Εκτείνεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του εδάφους της πυελικής κοιλότητας και εκβάλλει στο όριο μεταξύ κολεού και πρόδρομου του κολεού.

16

17 Ουρήθρα άρρενος Διακρίνουμε
Πυελική μοίρα: από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης ως το ισχιακό τόξο. Σηραγγώδη μοίρα: από το ισχιακό τόξο ως το ελεύθερο άκρο του πέους.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google