Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δήμα Χριστιάννα και Αργυράκου Αγγελική Τμήμα Α2 Σχ.έτος

2 Το κυκλοφορικό σύστημα
Το κυκλοφορικό σύστημα είναι ένας μηχανισμός που μεταφέρει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

3 Το κυκλοφορικό σύστημα
Αποτελείται από: την καρδιά τις αρτηρίες τα τριχοειδή αγγεία τις φλέβες και το αίμα

4 Η καρδιά Η καρδιά βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του στήθους, ελαφρώς πίσω από τον πνεύμονα.

5 Η καρδιά Είναι ένας ακούραστος μυς , που χτυπά περίπου φορές την ημέρα, δηλαδή φορές τον μήνα. Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει από ένα μυϊκό όργανο που είναι περίπου όσο το μέγεθος μιας σφιγμένης γροθιάς και ζυγίζει λιγότερο από 450 gr

6 Η καρδιά Χωρίζεται σε δύο μέρη. 2 1

7 Στους κόλπους και τις κοιλίες. Υπάρχουν 2 κόλποι
Η καρδιά Χωρίζεται σε δύο μέρη. Στους κόλπους και τις κοιλίες. Υπάρχουν 2 κόλποι ο αριστερός και ο δεξιός κόλπος και 2 κοιλίες η αριστερή και η δεξιά κοιλία.

8 Η πορεία του αίματος Το αίμα από όλα τα σημεία του σώματος καταλήγει μέσω φλεβών στην καρδιά. Το αίμα αυτό περιέχει πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς πρέπει με κάποιο τρόπο να απαλλαγεί από αυτό και να εμπλουτιστεί με οξυγόνο, που θα μεταφέρει στην συνέχεια με κύτταρα. Η ανταλλαγή αυτών των αερίων γίνεται στους πνεύμονες. Το αίμα μέσων αρτηριών οδηγείται από την καρδιά στους πνεύμονες .Εκεί απαλλάσσεται από το διοξείδιο του άνθρακα και εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Στην συνέχεια μέσω φλεβών επιστρέφει στην καρδιά. Από εκεί ωθείται μέσω αρτηριών σε όλα τα σημεία του σώματος .Αφήνει στα κύτταρα το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται μέσων τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων. Το αίμα, πλούσιο πάλι σε διοξείδιο του άνθρακα, επιστρέφει μέσων φλεβών στην καρδιά, και από εκεί στους πνεύμονες. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται καθ΄ όλη την διάρκεια την ζωής μας.

9 Το αίμα Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα και τα κύτταρα.
Το πλάσμα είναι ένα υποκίτρινο υγρό που αποτελείται κυρίως από νερό. Περιέχει διάφορες χρήσιμες ουσίες αλλά και άχρηστες ουσίες που έχουν αποβληθεί από τα κύτταρα και πρέπει να απομακρυνθούν από τον οργανισμό. Τα κύτταρα του αίματος διακρίνονται σε 3 κατηγορίες ΄΄ στα ερυθρά αιμοσφαίρια, στα λευκά αιμοσφαίρια και στα αιμοπετάλια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Τα λεύκα αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την προστασία του οργανισμού από εισβολείς , που προκαλούν ασθένειες. Τα αιμοπετάλια συμβάλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση τραυματισμού, ώστε να παρεμποδίζεται μεγάλη απώλεια αίματος.

10 Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Το κυκλοφορικό σύστημα περιέχει δύο κύριους τύπους αιμοφόρων αγγείων: τις αρτηρίες και τις φλέβες.

11 Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα στα τριχοειδή αγγεία   Τα τριχοειδή αγγεία είναι «γέφυρες» μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών «Γέφυρες» που επιτρέπουν τη εύκολη διαφυγή κάποιων ουσιών.

12 Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Στα τριχοειδή αγγεία, το αίμα αφήνει το οξυγόνο και μπαίνει στον ιστό του σώματος

13 Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Επίσης, το αίμα απορροφάει από τους ιστούς του σώματος διοξείδιο του άνθρακα

14 Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
Οι μικρές φλέβες (φλεβίδια) μεταδίδουν το αίμα στις μεγαλύτερες φλέβες και τελικά πίσω στην καρδιά

15 Οι διαφορές μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπου.
Οι διαφορές μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπου. Οι αρτηρίες έχουν παχιά τοιχώματα, οι φλέβες έχουν λεπτότερα τοιχώματα και τα τριχοειδή έχουν τα λεπτότερα τοιχώματα. Οι αρτηρίες έχουν μικρότερη διάμετρο, οι φλέβες έχουν την μεγαλύτερη διάμετρο και τα τριχοειδή έχουν την μικρότερη διάμετρο από όλα τα αγγεία. Οι αρτηρίες και τα τριχοειδή δεν έχουν βαλβίδες ενώ οι φλέβες έχουν βαλβίδες. Οι αρτηρίες απομακρύνουν το αίμα από την καρδιά, οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά ενώ τα τριχοειδή συνδέουν τα αρτηρίδια με τα φλεβίδια Οι αρτηρίες περιέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, οι φλέβες περιέχουν αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα και τα τριχοειδή γίνεται η ανταλλαγή αίματος και ιστών.

16 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Δήμα Χριστιάννα Αργυράκου Αγγελική Τμήμα Α2


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google