Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)

2 Με τον όρο βιοσυσσώρευση εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στους οργανισμούς και δεν αποβάλλονται από αυτούς.

3 Τι είναι τα βαρέα μέταλλα;
Βαρέα μέταλλα είναι τα μέταλλα εκείνα που έχουν ειδικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό του σιδήρου και είναι τοξικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα πιο επικίνδυνα είναι ο Μόλυβδος, ο Υδράργυρος, ο Χαλκός, το Κάδμιο, το Χρώμιο και το Αρσενικό.

4 Η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες , όπως τα απόβλητα ορισμένων βιομηχανιών,τα ανεπεξέργαστα λύματα που πέφτουν στο νερό, σκουπίδια (περιέχοντα βαρέα μέταλλα) που πέφτουν στο έδαφος, καύση στερεών απορριμμάτων,η καύση καυσίμων κ.ά. Επίσης εισχωρούν στο νερό από τη βροχή. Αφού μέσω του εδάφους και του αέρα περνάνε στα φυτά και στα ζώα και τελικά στην τροφική αλυσίδα. Άρα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της διατροφής αφού οι άνθρωποι είναι το τελευταίο καταναλωτικό επίπεδο.

5 Επίπτωση των βαρέων μετάλλων.
Τα βαρέα μέταλλα δηλητηριάζουν τον οργανισμό προκαλώντας την διάσπαση κυτταρικών ένζυμων. Τα τοξικά μέταλλα "κλωτσούν" τις θρεπτικές ουσίες και δεσμεύουν τους υποδοχείς των θρεπτικών ουσιών. Σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού επηρεάζονται από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων. Τα μέταλλα μπορεί άμεσα και έμμεσα να προκαλέσουν βλάβες στο DNA των οργανισμών και αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

6 Η διαδικασία της βιοσυσσώρευσης
Η διαδικασία της βιοσυσσώρευσης 1)Τα εργοστάσια μολύνουν με μέταλλα το νερό. 2)Τα ψάρια καταναλώνουν τα μέταλλα. 3)Ο άνθρωπος ψαρεύει τα ψάρια. 4)Τα ψάρια περνούν στην τροφική αλυσίδα.

7 Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο στην σημερινή εποχή να αποφύγει κανείς την επαφή/έκθεση σε οποιαδήποτε από τα πολλά επιβλαβή βαρέα μέταλλα που έχουν επικρατήσει σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετές περιοχές, όπου λόγω ανίχνευσης βαρέων μετάλλων στο νερό, τα τρόφιμα είναι επιμολυσμένα.

8

9 Τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης από βαρέα μέταλλα.
Πρέπει να υπάρχει απαγόρευση στην καλλιέργεια εδαφών και στη βοσκή ζώων κοντά σε βιομηχανικές περιοχές,ενώ επιβάλλεται να υπάρχει πρόγραμμα ενημέρωσης των καταναλωτών για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να είναι προσεκτικοί και υποψιασμένοι.

10 ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)
Στην δεκαετία του ’60 εμφανίστηκε η ασθένεια της Minamata. Περίπου 800 άτομα πέθαναν και άλλα 2000 υπέστησαν σοβαρές βλάβες, όταν τα λύματα ενός εργοστασίου που περιείχαν υδράργυρο διοχετεύθηκαν στη θάλασσα. Εκεί συσσωρεύτηκαν σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι στη συνέχεια καταναλώθηκαν από τους ανύποπτους παθόντες. Τα βαρέα μέταλλα είναι μια όχι ορατή, αλλά πολύ σημαντική μορφή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον εξαιτίας της τοξικότητάς τους. τους.

11 Ονόματα μελών ομάδας: Ναταλία Ξενάκη Χρύσα Μπλάμο Μαρία Μαραγκού Εύα Κόπελου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δεμίρη Γ.

12 Πηγές: www.greenmed.gr www.iatronet.gr www.anercia.com
el.wikipedia.org Μουσική:


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΤΥΧΗΜΑ MINIMATA (ΙΑΠΩΝΙΑ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google