Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αστικό και περιαστικό πράσινο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αστικό και περιαστικό πράσινο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αστικό και περιαστικό πράσινο
Ερευνητική εργασία του 24ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Συντονιστές Εκπαιδευτικοί : Αλωπούδης Παύλος - Ζδούκου Δέσποινα

2 ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΙΓΜΗΣ
Αστικό Πράσινο ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΙΓΜΗΣ

3 ΚΑΠΕΤΑ ΦΟΥΛΑ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΑΠΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

4 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Ρύθμιση του μικροκλίματος. Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακος. Κατακράτηση αερίων ρύπων Μείωση της ηχορύπανσης. Τα παραπάνω είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα oφέλη απο την παρουσία των φυτών, που, φυσικά, τα μεγάλα δέντρα τα παρέχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απο τα μικρά δεντράκια και τους θάμνους.

5 Αστικο πράσινο-Πάρκα 1.Η βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης
Ο ρόλος του πράσινου στην πόλη είναι : 1.Η βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης 2.Είναι απαραίτητο συστατικό στη διαμόρφωση των χώρων διαμονής 3.Εξισορροπεί τις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού που προέρχονται από την άσφαλτο 4.Τα πάρκα είναι οι φυσικοί πνεύμονες της πόλης

6 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ- ΚΑΘΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
Καθαρή ατμόσφαιρα με περιορισμό των επικίνδυνων σωματιδίων και βαρέων μετάλλων

7 ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ Οφείλεται στο κενό αέρος που παράγει η πολυσχιδής επιφάνεια που δημιουργούν τα φυτά Η μείωση της ηχορύπανσης από τα πράσινα δώματα υπολογίζεται σε 9-10 decibel

8 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ
Τα κτήρια βομβαρδίζονται στην κυριολεξία από ακτινοβολίες κεραιών κινητής τηλεφωνίας, εκπομπών ραδιοφωνίας Έρευνες που έχουν γίνει στην Γερμανία κάνουν λόγο για περιορισμό της διείσδυσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα κτήρια με φυτεμένα δώματα μέχρι και …99%

9 ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(ΕΙΣΑΓΩΓΗ)
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες που εκπονήθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, η αναλογία των χώρων πρασίνου ανά κάτοικο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται να είναι 2,15 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή κατά πολύ από τα αποδεκτά όρια που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

10

11

12 Σε ένα αστικό περιβάλλον το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι είναι απαραίτητοι για την υγιεινή διαβίωση, και όταν αναφερόμαστε στην υγεία εννοούμε καί τη σωματική καί την ψυχική!

13 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ Η σχέση του ανθρώπου με τα δένδρα είναι
βέβαια πολύ παλιά και καταλαβαίνουμε ότι του παρείχαν κάλυψη, προστασία από τον ήλιο, ύλη για καύσιμα και κατασκευές, καθώς και τους καρπούς τους. Παράλληλα στις σημερινές συνθήκες, εκτός από περιβαλλοντικά και οικολογικά οφέλη, το αστικό πράσινο έχει επιφορτιστεί με τον πρόσθετο ρόλο της κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής διεξόδου.

14 Το αστικό πράσινο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία των κατοίκων των πόλεων μέσω της αλληλεπίδρασης τους με το φυσικό περιβάλλον. Στην εποχή μας, είναι πλέον κατανοητό ότι η συμβολή του αστικού πρασίνου στις λειτουργίες μίας πόλης ξεφεύγει κατά πολύ από την περιβαλλοντική αξία και έχει σαφέστατες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Οι πράσινοι χώροι είναι από τις πολύ λίγες δωρεάν και γενικά προσβάσιμες παροχές των πόλεων που, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι το ίδιο διαθέσιμες στον κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση.

15 Για τις κοινωνικά αποκλεισμένες
ομάδες, αυτού του είδους η συναναστροφή αποτελεί μοναδική διέξοδο και πηγή κοινωνικών ερεθισμάτων. Με αυτό τον τρόπο οι χώροι αστικού πρασίνου μπορούν να εντάξουν αποκλεισμένες ομάδες στο κοινωνικό ιστό και έτσι να αποτελέσουν μέσο για τη προώθηση της κοινωνικής συνοχής σε μια πόλη.

16 Η μείωση της επαφής με το φυσικό περιβάλλον φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την αύξηση της βίας και νεανικής παραβατικότητας. Σύμφωνα με μελέτες παρατηρείται μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά πρασίνου. Ακόμα, μια ώρα επαφής με τη φύση, βελτιώνει κατά 20% κατά μέσο όρο την απόδοση της μνήμης και προσοχής.Το αστικό πράσινο επιδρά δραματικά στο μικρ0κλίμα μιας περιοχής, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

17 Δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα φύτευσης και προστασίας πρασίνου
Λαμβάνοντας υπόψη όσα αναφέρθηκαν παραπάνω προτείνουμε τα εξής: Δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα φύτευσης και προστασίας πρασίνου Ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στην προστασίας του αστικού περιβάλλοντος (δενδροφύτευση, εθελοντικό καθαρισμό γειτονιών , συστηματική ανακύκλωση, παρότρυνση για δημιουργία ανθογωνιών στον προσωπικό μας χώρο ή δημιουργία δικού μας κήπου όπου είναι δυνατόν) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού Εφαρμογή των νόμων για την προστασία του πράσινου και τιμωρία των παραβατών


Κατέβασμα ppt "Αστικό και περιαστικό πράσινο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google