Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο Γεωργία Μανιουδάκη Β2

2 Προβλήματα στην εργασία
Σήμερα οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας με ραγδαίους ρυθμούς όμως, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι διχοτομημένη με βάση το φύλο, με την έννοια ότι τα επαγγέλματα διακρίνονται σε “αντρικά” και “γυναικεία”. Τα γυναικεία επαγγέλματα έχουν χαμηλότερες αποδοχές, λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και λιγότερο κοινωνικό κύρος από τa αντρικά επαγγέλματα. Οι γυναίκες εργάζονται κυρίως σε ανειδίκευτες και ημι-ανειδίκευτες χειρωνακτικές εργασίες, ή σε χαμηλόβαθμες και χαμηλόμισθες υπαλληλικές θέσεις. Σε ανώτατες διευθυντικές θέσεις (π.χ. διευθυντές τραπεζών, πρόεδροι εταιριών, διευθύνοντες, σύμβουλοι, κτλ) και σε ελεύθερα επαγγέλματα υψηλού κύρους (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, πανεπιστημιακοί) βρίσκουμε λιγότερες γυναίκες από ό,τι άντρες.

3

4 Το χάσμα αμοιβών γυναικών-ανδρών
Οι γυναίκες παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους άντρες για το ίδιο, ή παρόμοια, είδος απασχόλησης (η σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες ίσων τυπικών προσόντων). Το χάσμα των αποδοχών γεφυρώνεται όσο περνάνε τα χρόνια, ακόμη κι αυτό γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς (λιγότερο από 1 τοις εκατό βελτίωση ετησίως). Όλοι οι κοινωνικοί επιστήμονες (κυρίως δε οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγοι) διεξάγουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές εμπειρικές έρευνες σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις στο σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

5

6 Οικιακή εργασία Υπάρχει μια δουλειά που εκτελείται με ωράριο πλήρους απασχόλησης –η άμισθη οικιακή εργασία ή ενδο-οικιακή εργασία. Η εργασία των γυναικών μέσα στο σπίτι εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται ως“πραγματική” εργασία και επιφέρει χαμηλό κοινωνικό κύρος και κοινωνική θέση σε σύγκριση με την έμμισθη απασχόληση.

7

8 Σεξουαλική βία κατά των γυναικών
Οι γυναίκες είναι δυσανάλογα και αδιάλειπτα τα θύματα σε εγκλήματα σεξουαλικής βίας, όπως είναι ο βιασμός (που περιλαμβάνει και τον βιασμό μεταξύ συζύγων) και κακοποίησης, όπως είναι ο ξυλοδαρμός, η πρόκληση σωματικής βλάβης και άλλες μορφές σωματικής βίας. Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. αυτά τα βίαια εγκλήματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια (π.χ. 2 γυναίκες βιάζονται κάθε λεπτό) κι έχουν εξελιχθεί σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

9

10 Ο διττός κανόνας περί ηθικής
Στους κύκλους των εφήβων αγοριών και των νεαρών αντρών, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και η «κατάκτηση» πολλών γυναικών ενθαρρύνεται και μάλιστα γίνεται αντικείμενο θαυμασμού ως αποδεκτή συμπεριφορά για τον έφηβο «γυναικοκατακτητή». Ωστόσο, οι άντρες συνήθως καταδικάζουν τη σεξουαλική αυτή ελευθεριότητα όταν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά γυναικών. Οι σεξουαλικά δραστήριες έφηβες και νεαρές γυναίκες συνήθως χαρακτηρίζονται με προσβλητικούς όρους. Αυτή η αντιμετώπιση πολύ συχνά ενισχύεται από τη στάση των γυναικών στην ομάδα ομηλίκων, καθώς και οι ίδιες οι γυναίκες αποδοκιμάζουν όσες γυναίκες έχουν σεξουαλικές σχέσεις περιστασιακά και εκτός μιας σταθερής, μακρόχρονης σχέσης. Αυτός ο διττός κοινωνικός κανόνας (που επιβάλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δύο φύλα) ενθαρρύνει τη συμμόρφωση των αντρών και των γυναικών σε ξεχωριστές και εύκολα διακριτές “ταυτότητες”, αντρικές και θηλυκές αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, διαιωνίζει το στερεότυπο του άντρα ως «σεξουαλικού αθλητή» και της γυναίκας ως παθητικής και πιστής συντρόφου.

11 Η εικόνα των γυναικών στα Μ.Μ.Ε.
Η εικόνα των γυναικών στα Μ.Μ.Ε. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιουργούν, προβάλλουν και ενισχύουν τα στερεότυπα με βάση το φύλο με αρκετούς τρόπους. Σε ταινίες, περιοδικά, βιβλία, και διαφημίσεις οι γυναίκες παρουσιάζονται συχνά ως πλάσματα ρομαντικά, αβοήθητα, ευέξαπτα και ευσυγκίνητα, υπερβολικά συναισθηματικά και εξαρτημένα από τους άντρες για υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι σελίδες που οι εφημερίδες και τα περιοδικά ποικίλης ύλης αφιερώνουν “για τη γυναίκα” (αλλά και κάποια αμιγώς γυναικεία περιοδικά) αποτελούνται αποκλειστικά από πληροφορίες για τη μαγειρική, τη δίαιτα και τη διατροφή, την καθαριότητα του σπιτιού και του κήπου, τον τρόπο ζωής και διασκέδασης (το περίφημο πλέον lifestyle), τη μόδα και το ντύσιμο, τη φροντίδα των μαλλιών, το πλέξιμο και το ράψιμο, τη διοργάνωση γάμων, την προετοιμασία πάρτυ, κτλ.

12 Και πολλά άλλα προβλήματα
Στις υποανάπτυκτες χώρες πολλές φορές οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται καν σαν ανθρώπινα όντα, χωρίς κρίση, αντιμετωπίζοντάς τες σαν να μην είναι δημιουργήματα του Θεού. Σεξισμός από την εκκλησία μας. Τρία εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων κάθε χρόνο. Και πάρα πολλά άλλα...

13 Shrink: ψυχαναλυτής, ψυχίατρος, προκαλώ ή υφίσταμαι συρρίκνωση

14

15

16

17 Aspire: εποφθαλμιώ

18

19

20

21 Raise: ξεσηκώνω Accomplishment: επίτευγμα

22

23

24

25 Και να θυμάστε καλά...


Κατέβασμα ppt "Προβλήματα των γυναικών στον σύγχρονο κόσμο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google