Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου
ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Η αμβλυωπία είναι μία οφθαλμολογική νόσος από την οποία αρκετοί άνθρωποι πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν! Είναι σημαντικό για τον καθένα μας να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα,ιδίως αν ασχολείται με το πεδίο της οφθαλμολογίας.

3 ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ ΣΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Για μια συνοπτική ενημέρωση επί του θέματος μπορεί κανείς να ανατρέξει στον ιστότοπο της Βικιπαίδειας. Το σχετικό άρθρο της βικιπαίδειας για την αμβλυωπία παρουσιάζεται συνοπτικά στη συνέχεια.

4 ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Αμβλυωπία, ή αλλιώς τεμπέλικο μάτι , είναι η ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Πρόκειται για στερητικό φαινόμενο και αποτέλεσμα της μη συνεχούς χρήσης της μίας ή και των δύο ωχρών κηλίδων για οπτική προσήλωση

5 ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ
Στραβισμική αμβλυωπία: αμβλυωπία ως απόρροια του στραβισμού. Ανισομετρωπική(διαθλαστική)αμβλυωπία: αμβλυωπία οφειλόμενη σε διαφορετικές διαθλαστικές ανωμαλίες των 2 οφθαλμών. Αμετρωπική αμβλυωπία: αμβλυωπία ως αποτέλεσμα στέρησης σχηματισμού εικόνας. Αμβλυωπία από ανοψία: παρεμπόδιση της όρασης κατά τη βρεφική ή πρώτη παιδική ηλικία με αποτέλεσμα σοβαρή ελάττωση της οπτικής οξύτητας. 

6 Οργανική αμβλυωπία:οφείλεται σε εκ γενετής βλάβη των υποδοχέων του φωτός στο κεντρικό βοθρίο της ωχρής κηλίδας. Μεσημβρινή αμβλυωπία: αποτέλεσμα στέρησης σχηματισμού εικόνας σε ένα μεσημβρινό

7 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Εξέταση της οπτικής οξύτητας
Φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας:Χρησιμοποιείται για τη διαφορική διάγνωση της αμβλυωπίας από μία οργανική αιτία ελαττωμένης οπτικής οξύτητας . Η δοκιμασία της κατά προτίμηση προσήλωσης : Η δοκιμασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη εκτίμηση της όρασης στην ηλικία των 4-6 μηνών .

8 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία κατά την παιδική ηλικία. Η κατά το δυνατόν πιο έγκαιρη εφαρμογή της δίνει βελτιωμένα αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατή η εφαρμογή σε ενήλικες.

9 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Εναλλακτικές μέθοδοι: Penalization Χρήση θολού γυαλιού

10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ η παρουσίαση των παρακάτω σημείων-κλειδιών
Η ανωτέρω παρουσίαση απευθύνεται σε φοιτητές της ιατρικής σχολής στα πλαίσια των διαλέξεων του μαθήματος της ΩΡΛ αλλά και σε οποιονδήποτε μη ειδικό,ο οποίος ενδιαφέρεται για το θέμα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ η παρουσίαση των παρακάτω σημείων-κλειδιών Ορισμός και φυσιολογία της αμβλυωπίας. Κλινικές υποκατηγορίες της αμβλυωπίας Μέθοδοι διάγνωσης της αμβλυωπίας με σκοπό Την αποτελεσματική της θεραπεία.

11 Μέσω της μελέτης της ανωτέρω παρουσίασης ο εκπαιδευόμενος :
Έρχεται σε μια προκαταρκτική επαφή με την πάθηση της αμβλυωπίας Ενημερώνεται για τις βασικές παραμέτρους της παθογένειας και της παθοφυσιολογίας της Κατανοεί την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσής της.

12 Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ!
Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google