Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ του αποφοίτου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ του αποφοίτου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ του αποφοίτου
Επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ του αποφοίτου 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τομέας Υγείας – Πρόνοιας 23/04/2013

2 Τομέας Υγείας – Πρόνοιας Ειδικότητες
Βοηθών Νοσηλευτών Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων

3 Το αντικείμενο του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας είναι ανθρωποκεντρικό και χαρακτηρίζεται από
Σεβασμό και αγάπη στον συνάνθρωπο Παροχή φροντίδας με ετοιμότητα, κριτική σκέψη και συνεργατικότητα στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Συμβολή στον αγώνα για την προάσπιση της υγείας Σωστή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη του ατόμου.

4 Ειδικότητα βοηθών νοσηλευτών Αντικείμενο σπουδών
Ο βοηθός νοσηλευτής - νοσηλεύτρια εκπαιδεύεται θεωρητικά και πρακτικά σε όλες τις διαδικασίες και τεχνικές που εφαρμόζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στις άλλες υπηρεσίες παροχής ιατρικής φροντίδας.

5 Ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών Αντικείμενο σπουδών
Συνεργάζεται στενά με ιατρούς κάθε ειδικότητας και φροντίζει τους ασθενείς ως προς την τήρηση της θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής τους, αλλά και στην εξυπηρέτηση των διαφόρων νοσηλευτικών τους αναγκών. Προετοιμάζει τους ασθενείς για ιατρικές εξετάσεις και παρέχει πρώτες βοήθειες κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο ή κλινική Βοηθάει σε κάθε είδους επέμβαση ή εγχείρηση

6 Προοπτικές απασχόλησης
Ο/η πτυχιούχος βοηθός νοσηλευτής - νοσηλεύτρια μπορεί να εργαστεί : σε Δημόσιες ή ιδιωτικές Νοσηλευτικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Υγειονομικούς Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών, Κινητές Μονάδες Επείγουσας Ιατρικής ΕΚΑΒ) σε Κέντρα Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Γηροκομεία Σε ιδιωτικά Ιατρεία, Πολυϊατρεία και Διαγνωστικά Κέντρα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι, υπό ιατρική παρακολούθηση

7 Διδασκαλία Μαθημάτων Εκπαιδευτικά μέσα
Τα θεωρητικά μαθήματα της ειδικότητας πραγματοποιούνται στις αίθουσες του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ. Οι εργαστηριακές ασκήσεις γίνονται στο Εργαστήριο Νοσηλευτικής (αίθουσα 209) του 3ου ΣΕΚ Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των θεωρητικών μαθημάτων γίνεται επίδειξη διαφανειών (Powerpoint) με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκπαίδευση με τη βοήθεια του διαδικτύου. Πραγματοποιούνται ομιλίες με ποικίλα ιατρικά και νοσηλευτικά θέματα (Σακχαρώδης Διαβήτης, Παχυσαρκία, Αντισύλληψη, AIDS, Σεμινάρια Α΄ Βοηθειών κλπ) Η μαθησιακή διαδικασία ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε κλινικές και εξωτερικά ιατρεία Νοσηλευτικών Μονάδων, εκθέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού κ.α.

8 Ειδικότητα Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων Αντικείμενο σπουδών
Ο βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων αποκτά τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες ώστε να: Πραγματοποιεί απλές αιματολογικές, μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις Καθοδηγεί τους εξεταζόμενους για την κατάλληλη προετοιμασία τους πριν τις εξετάσεις

9 Αντικείμενο σπουδών Συμμετέχει ενεργά στη λήψη αίματος και άλλων βιολογικών δειγμάτων Παρασκευάζει όλα τα απαραίτητα υλικά, αντιδραστήρια και διαλύματα Προετοιμάζει και ελέγχει κάθε είδους όργανο και μηχάνημα (μικροσκόπια, αυτόματους αναλυτές, φωτόμετρα κ.α) που πρόκειται να χρησιμοποιήσει

10 Προοπτικές απασχόλησης
Ο/η πτυχιούχος βοηθός Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων μπορεί να εργαστεί Σε Μικροβιολογικά, Αιματολογικά, Βιοχημικά και Ανοσολογικά Εργαστήρια που βρίσκονται σε δημόσιες ή ιδιωτικές Νοσηλευτικές Μονάδες (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Υγειονομικούς Σταθμούς) Σε ιδιωτικά Μικροβιολογικά, Αιματολογικά, Βιοχημικά και Ανοσολογικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία και Διαγνωστικά Κέντρα καθώς  και σε Ερευνητικά Ιατρικά και Βιολογικά Εργαστήρια

11 Διδασκαλία Μαθημάτων Εκπαιδευτικά μέσα
Τα θεωρητικά μαθήματα της ειδικότητας πραγματοποιούνται στις αίθουσες του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ. Οι εργαστηριακές ασκήσεις γίνονται στο Ιατρικό και Βιολογικό Εργαστήριο (αίθουσα 207) του 3ου ΣΕΚ Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των θεωρητικών μαθημάτων γίνεται επίδειξη διαφανειών (Powerpoint) με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκπαίδευση με τη βοήθεια του διαδικτύου. Η μαθησιακή διαδικασία ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε βιοχημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια Νοσηλευτικών Μονάδων.

12 Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 1η Δυνατότητα
Οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού ΕΠΑ.Λ μπορούν να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εισάγονται και οι κάτοχοι απολυτηρίου εσπερινού Γενικού Λυκείου. Οι προαναφερθέντες θα εξετάζονται σε μαθήματα γενικής και επαγγελματικής παιδείας σε ίσο αριθμό με τα εξεταζόμενα για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου και διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με όσους εξετάζονται πανελλαδικά το ίδιο έτος σε μαθήματα της τελευταίας τάξης του εσπερινού Γενικού Λυκείου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε έξι (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι γενικής παιδείας και τα δύο (2) ειδικότητας.

13 Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2η Δυνατότητα
Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή αποκλειστικά και μόνο σε τμήματα και σε σχολές των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.),της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (Α.Σ.Τ.Ε) των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, σε ποσοστό θέσεων που ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του συναρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού. Οι υποψήφιοι αυτής της περίπτωσης εξετάζονται σε δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας από εκείνα που διδάσκονται στην τελευταία τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ.

14 Ευκαιρίες απασχόλησης Η διασύνδεση με την αγορά εργασίας
Ευκαιρίες απασχόλησης Η διασύνδεση με την αγορά εργασίας 144 προσλήψεις επικουρικών σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας 21/04/2013 Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν από δύο έως 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι το επικουρικό προσωπικό μπορεί να έχει χρονικό διάστημα απασχόλησης μικρότερο των έξι μηνών και μεγαλύτερο του ενός έτους. Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι: ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων, ΥΕ Τραυματιοφορέων, ΥΕ Βοηθ.Υγειονομικού Προσωπικού, ΠΕ Ειδικών Παιδαγωγών, ΤΕ Λογοθεραπευτών, ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Νοσηλευτών, ΔΕ Θεραπευτών-Παιδαγωγών, ΔΕ Τεχνικών-Οδηγών, ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων, ΥΕ Μεταφορέων Ασθενών, ΠΕ Ψυχολόγων.

15 Προσόντα για νοσηλευτές : Για όλες τις θέσεις απαιτείται η γνώση χειρισμού Η/Υ
ΔΕ Νοσηλευτικής Για την ειδικότητα ΔΕ Νοσηλευτικής, οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν: Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Νοσηλευτικής Σχολής ή ειδικοτήτων Βοηθών Νοσηλευτών ή Βοηθών Νοσοκόμων ή Νοσηλευτικής ή Νοσηλευτικής Τραυματολογίας ή Νοσηλευτικής Χειρουργείου ή Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων ή Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις Δευτεροβάθμιας ( ΕΠΑΛ) ή Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Βοηθού Νοσηλευτή.

16 Δεξιότητες και προσόντα Το προφίλ του αποφοίτου του Τομέα Υγείας Πρόνοιας του 21ου αιώνα
Ικανότητα νοσηλευτικής φροντίδας (επείγοντα, εξωτερικά ιατρεία , κέντρα αποκατάστασης) Τεχνικές ικανότητες (γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταγραφή ασθενών σε βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, γνώσεις σε τεχνολογικό και απεικονιστικό εξοπλισμό. Τεχνικές επικοινωνίας και διαχείρισης καταστάσεων με τον ασθενή, τους οικείους του ασθενούς, το ιατρικό προσωπικό και το λοιπό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Διαχείριση ειδικών κατηγοριών ασθενών: παιδιά, ηλικιωμένοι, ογκολογικοί ασθενείς Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, κλινικές έρευνες, προγράμματα τηλειατρικής . Συνεχής επιμόρφωση και εξειδίκευση στο αντικείμενο εργασίας (σεμινάρια, ημερίδες) Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος (CV)

17 Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση στην Παρεμβατική Επιδημιολογία (αγγλικά: European Programme for Intervention Epidemiology Training, ΕΡΙΕΤ) είναι πρόγραμμα που παρέχει εκπαίδευση και πρακτική στην παρεμβατική επιδημιολογία σε εθνικά κέντρα επιτήρησης και ελέγχου μεταδοτικών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, μικροβιολόγους και, γενικά, σε επαγγελματίες υγείας με ενδιαφέρον στη Δημόσια Υγεία και την Επιδημιολογία. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εδρεύει στο Σουηδικό Ινστιτούτο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αναλαμβάνει σταδιακά το συντονισμό του προγράμματος.

18 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ του αποφοίτου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google