Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Όνομα: Θεοπίστη Κυριάκου Ειδικότητα: Δασκάλα Κωδικός Ομάδας: ΔΛΕΥΟΟ28 Θέμα εργασίας: 1η Απριλίου 1955—1959 Ημερομηνία Υποβολής Εργασίας: 29\5\2003 Θέλετε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Όνομα: Θεοπίστη Κυριάκου Ειδικότητα: Δασκάλα Κωδικός Ομάδας: ΔΛΕΥΟΟ28 Θέμα εργασίας: 1η Απριλίου 1955—1959 Ημερομηνία Υποβολής Εργασίας: 29\5\2003 Θέλετε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 1 Όνομα: Θεοπίστη Κυριάκου Ειδικότητα: Δασκάλα Κωδικός Ομάδας: ΔΛΕΥΟΟ28 Θέμα εργασίας: 1η Απριλίου 1955—1959 Ημερομηνία Υποβολής Εργασίας: 29\5\2003 Θέλετε να μάθετε τα στοιχεία του εκπαιδευόμενου;

3 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  ´Hταν πρώτη Απριλίου της Ε.Ο.Κ.Α. η αρχή...  Ο ύμνος της Ε.Ο.Κ.Α.  Η πρώτη προκήρυξη  Οι αρχηγοί του αγώνα  Ο όρκος της Ε.Ο.Κ.Α.  Μαθητικές διαδηλώσεις  Συνθήματα  Σύλληψη μαθητή  Φυλακισμένα Μνήματα  Οι απαγχονισθέντες ήρωες μας  Μνημείο Ελευθερίας  Τα αποτελέσματα του αγώνα  Τέλος παρουσίασης

4 3 Αφού με τις διαμαρτυρίες, τα ψηφίσματα και τις υποσχέσεις δεν άλλαζε γνώμη η Αγγλία, οι Κύπριοι πήραν την απόφαση να διώξουν τους Άγγλους πολεμώντας.Μαζεύτηκαν, λοιπόν, μυστικά και έφτιαξαν την Ε.Ο.Κ.Α., που σήμαινε Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών. …………………………………………………………………… …………………………………………………………………… ……………… Βάλαν λοιπόν το σταυρό τους και ξεκίνησαν έναν ιερό αγώνα την 1η Απριλίου του 1955.

5 4 1.Ήταν πρώτη Απριλίου 2.Μα απ’όλους του λεβέντες της Ε.Ο.Κ.Α. η αρχή πιο τρανός πιο δυνατός που ακούστηκε στην Κύπρο ήτανε ο Αυξεντίου η φωνή του Διγενή της Ε.Ο.Κ.Α. υπαρχηγός 3. Μούσκος, Δράκος και Πατάτσος 4.Με το αίμα των ηρώων Ζάκος και Καραολής και με γράμματα χρυσά δώσανε με τόσους άλλους θε να γράψουμε σελίδες τη νεανική ζωή της γλυκιάς μας λευτεριάς

6 5 Η πρώτη προκήρυξη Αδελφοί Κύπριοι, Με την βοήθειαν του θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του Αγγλικού Ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας «Ή ταν ή επί τας». o αρχηγός Διγενής

7 6 Πολιτικός αρχηγός του αγώνα ήταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και στρατιωτικός αρχηγός ο Διγενής. Συνεργάστηκαν θαυμάσια κατά τη διάρκεια του αγώνα και πέτυχαν να ελευθερώσουν την Κύπρο.

8 7 «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι: -Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωήν μου………………….. -Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα……………………… -Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς……… -………………………………………………………….. Εάν παραβώ τον όρκο μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και Άξιος πάσης τιμωρίας.» Ο ΟΡΚΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

9 8 ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ Όλοι οι δρόμοι γέμισαν με παιδόκοσμο. Και γινόταν συχνά αυτό από τους μαθητές……………………………… Μόνο που τούτος ο παιδόκοσμος μεγάλωσε απότομα και πλήρωσε την αγάπη και τον ενθουσιασμό του για την πατρίδα………………………….. Ένας τέτοιος λεβέντης μαθητής ήταν και ο σημαιοφόρος του Γυμνασίου Αμμοχώστου Πετράκης Γιάλλουρος από το Ριζοκάρπασο που έπεσε νεκρός σε μια διαδήλωση στις 7.2.1956.

10 9 ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ Ένα μπουκάλι μπογιά, ένα πινέλο και μια γεναία καρδιά ήταν αρκετά, για να γεμίσουν οι τοίχοι των σπιτιών,σ’όλες τις γειτονιές…

11 10 Οι Άγγλοι ήταν σκληροί.Κρέμαζαν, συλλάμβαναν,φυλάκιζαν ακόμα και μικρά παιδιά… Σύλληψη μαθητή

12 11 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι 13 παλικάρια μας. Οι 9 από αυτούς απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους.

13 12 10 Μαιου 1956 9 Αυγούστου 1956 21 Σεπτεβρίου 1956 14 Μαρτίου 1957 1. Μιχ. Καραολής 1.Ιάκωβος Πατάτσος 1. Αντρέας Παναγίδης 1.Ευαγόρας Παλικαρίδης 2. Αντρέας Δημητρίου 2. Αντρέας Ζάκος 2.Μιχαήλ Κουτσόφτας 3. Χαρίλαος Μιχαήλ 3. Στέλιος Μαυρομμάτης Οι απαγχονισθέντες ήρωες μας

14 13 Μνημείο ελευθερίας Βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 55-59.

15 14 Τα αποτελέσματα του αγώνα Η Κύπρος δεν κατάφερε να κερδίσει την ένωση με την Ελλάδα. Με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου έγινε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Ο αγώνας ύστερα από διαταγή του Μακάρίου και του Διγενή, σταμάτησε. Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για να γιορτάσει την ελευθερία του.

16 15 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Κατέβασμα ppt "1 Όνομα: Θεοπίστη Κυριάκου Ειδικότητα: Δασκάλα Κωδικός Ομάδας: ΔΛΕΥΟΟ28 Θέμα εργασίας: 1η Απριλίου 1955—1959 Ημερομηνία Υποβολής Εργασίας: 29\5\2003 Θέλετε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google