Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

CST-245 A Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "CST-245 A Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 CST-245 A Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου

2 Μέρη ενός LAN Βασικές συσκευές: Router: Ενώνει το LAN με άλλα δίκτυα
Firewall: Προστατεύει το LAN από εξωτερικές απειλές Switch: Ενώνει τις συσκευές (computers, printers, drives etc.) στο δίκτυο Patch Panel: Σημείο όπου συγκεντρώνονται τα καλώδια Servers: Computers και Software που εξυπηρετούν διάφορες υπηρεσίες: Web server DNS Server and more Exchange/Mail server

3 Router και firewall

4 Switch και Patch Panel 48 port switch Patch Panel 8 port switch

5 Network cabling Cat 5: 10/100 Mbps Ethernet network
UTP (Unshielded Twisted Pair) cable RJ45 Connector Cat 5: 10/100 Mbps Ethernet network Cat 5e: 10/100/1000 Mbps Ethernet network Cat 6: 10/100/1000 Mbps Ethernet network

6 Network cabling Straight through cable
Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση διαφορετικού τύπου συσκευών (πιο συνηθισμένο): Computer to a switch/hub. Computer to a cable/DSL modem. Router's WAN port to a cable/DSL modem's LAN port. Router's LAN port to a switch/hub's uplink port.

7 Network cabling Crossover cable
Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση παρόμοιου τύπου συσκευών: Computer to computer. Router's LAN port to a switch/hub's normal port. 2 switches/hubs by using normal port in both switches/hubs

8 DSL modem Το DSL modem χρησιμοποιείται για να ενώσει ένα router ή ένα computer σε μία γραμμή DSL για παροχή πρόσβασης στο Internet. Μπορεί να είναι και integrated (router και modem μαζί).

9 Wireless-LAN Wi-Fi ή WLAN
Χρησιμοποιεί ένα wireless router ή ένα wireless access point Συσκευές με wireless cards μπορούν να επικοινωνούν με το router.

10 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Απ’ευθείας δικτυακή σύνδεση Αν ο υπολογιστής μας βρίσκεται εγκατεστημένος σε κάποιον οργανισμό και το δίκτυο του οργανισμού συνδέεται με το Internet μέσω κάποιου παροχέα, ο υπολογιστής μας συνδέεται με ένα καλώδιο στο τοπικό δίκτυο του κτιρίου, αρκεί να διαθέτει κάρτα δικτύου.

11 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Σύνδεση μέσω modem Δύο υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω μιας κοινής τηλεφωνικής γραμμής, αρκεί σε κάθε άκρο της γραμμής, πριν τον υπολογιστή, να παρεμβάλλουμε μια συσκευή που ονομάζεται modem η οποία μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα σε μορφή κατάλληλη για μετάδοση μέσα από την τηλεφωνική γραμμή. Το modem στο ένα άκρο της γραμμής τηλεφωνεί στο άλλο κι έτσι αποκαθίσταται σύνδεση μεταξύ των δύο υπολογιστών, η οποία δεν είναι μόνιμη αλλά διαρκεί μέχρις ότου τα modem διακόψουν την τηλεφωνική κλήση. Μέσω του modem λοιπόν ο υπολογιστής μας τηλεφωνεί σε έναν άλλον υπολογιστή που ανήκει στο δίκτυο του παροχέα και για όση ώρα διαρκεί η κλήση, ο υπολογιστής μας συνδέεται μαζί του άρα και με το Internet.

12 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Σύνδεση ISDN Το ISDN (Integrated Services Digital Network - Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών). Αποτελεί την εξέλιξη του Δημόσιου Τηλεφωνικού Δικτύου (PSTN - Public Switched Telephone Network) και παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης, με τη χρήση μιας μόνο τηλεφωνικής σύνδεσης, τεσσάρων μορφών επικοινωνίας: φωνής, εικόνας, δεδομένων, κειμένου. Προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης μέχρι 128Kbps

13 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Σύνδεση DSL και ADSL Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που μετατρέπει το απλό τηλεφωνικό καλώδιο σε ένα δίαυλο ψηφιακής επικοινωνίας μεγάλου εύρους ζώνης με τη χρήση ειδικών modems, τα οποία τοποθετούνται στις δυο άκρες της γραμμής. H DSL μεταφέρει τόσο τις χαμηλές όσο και τις υψηλές συχνότητες ταυτόχρονα, τις χαμηλές για τη μεταφορά του σήματος της φωνής και τις υψηλές για τα δεδομένα. Ανάλογα με το είδος του modem που θα συνδέσουμε, πετυχαίνουμε και διαφορετικές επιδόσεις. Με το DSL επιτυγχάνονται υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (μέχρι και 40 Mbps).

14 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Η ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή ) είναι μια μορφή DSL σύνδεσης κατά την οποία μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων αφιερώνεται στο download και μικρότερο στο upload,έτσι η ADSL προσφέρει γρηγορότερο download από την DSL αλλά πιο αργό upload.

15 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Πλεονεκτήματα ADSL Επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση της τηλεφωνικής συσκευής και του modem για σύνδεση στο Διαδίκτυο, με υψηλές ταχύτητες για τη λήψη δεδομένων. Η σύνδεση με τον παροχέα διαδικτύου (ISP) είναι μονίμως διαθέσιμη, 24 ώρες το 24ωρο. Ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσουμε είναι προσιτός. Το ADSL, λόγω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει, μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες πολυμέσων, όπως video-on-demand, home shopping, απομακρυσμένη πρόσβαση σε τοπικό δίκτυο. Αλλες εφαρμογές που μπορεί να υποστηρίξει το ADSL είναι η τηλεδιάσκεψη, η τηλεργασία και η τηλεϊατρική.

16 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
H DSL μπορεί να είναι “splitterless” ή “splitter-based”: Με το splitterless DSL, το DSL modem συνδέεται απευθείας με την τηλεφωνική γραμμή, όπως και οι τηλεφωνικές συσκευές. Το modem περιέχει ειδικά chips που διαχωρίζουν τα σήματα, αλλά λειτουργούν σε χαμηλότερη ισχύ ώστε να μη δημιουργούν παρεμβολές στα σήματα της φωνής. Έτσι, η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι μικρότερη σε σχέση με το splitter-based DSL. Επιπλέον, οι τηλεφωνικές συσκευές απαιτούν την ύπαρξη ενός φίλτρου που θα παρεμποδίζει τα σήματα DSL (δεδομένων), τα οποία μπορεί να ακουστούν ως θόρυβος στη γραμμή και να παρεμβάλλουν την κανονική λειτουργία του τηλεφώνου.

17 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Με το splitter-based DSL, το σήμα DSL (δεδομένων) διαχωρίζεται από τη γραμμή του τηλεφώνου και με διαφορετικό καλώδιο οδεύει προς το modem. Αυτό απαιτεί, όπως καταλαβαίνουμε, επιπλέον καλωδίωση που στοιχίζει, όπως στοιχίζει επίσης και ο διαχωριστής σήματος. Το καλώδιο του modem συνδέεται μέσω διεπιφάνειας (NIC-Network Interface Card) η οποία συνήθως είναι μία κάρτα ethernet ή ένα hub το οποίο θα συνδέεται σε τοπικό δίκτυο

18 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Splitter-based DSL Splitterless DSL

19 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Σύνδεση του DSL modem/router

20 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Ασύρματη σύνδεση (wireless connection) Ως ασύρματο δίκτυο (Wireless Network) χαρακτηρίζεται το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, συνήθως τηλεφωνικό ή δίκτυο υπολογιστών, το οποίο χρησιμοποιεί, ραδιοκύματα ως φορείς πληροφορίας. Τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Στα ασύρματα δίκτυα εντάσσονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι δορυφορικές επικοινωνίες, τα ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής (WWAN), τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα (WMAN), τα ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN) και τα ασύρματα προσωπικά δίκτυα (WPAN). Η οικογένεια πρωτοκόλλων IEEE αποτελεί το καθιερωμένο πρότυπο της βιομηχανίας στο χώρο των ασύρματων τοπικών δικτύων.

21 Τρόποι πρόσβασης στο Internet
Για wireless πρόσβαση χρειάζεται ένα wireless modem/router με σύνδεση στο internet. Κάθε συσκευή χρειάζεται μια wireless card, που μπορεί να είναι σε διάφορες μορφές (integrated, USB, PCI κ.α.)

22 Πρωτόκολλα διαχείρισης
ipconfig Ελέγχει τη διαμόρφωση του IP στον υπολογιστή και δίνει σχετικές πληροφορίες όπως: DNS Suffix IP Address (του υπολογιστή) Default Gateway (IP του router) Subnet mask Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν με το ipconfig /all

23 Πρωτόκολλα διαχείρισης
ipconfig

24 Πρωτόκολλα διαχείρισης
ping <domain> ή <IP> Το Ping είναι μία μέθοδος για τον εντοπισμό της διαθεσιμότητας, του εύρους ζώνης και της απόδοσης ενός απομακρυσμένου πόρου του δικτύου. Μία εφαρμογή Ping συνήθως στέλνει πολλαπλά πακέτα σε έναν εξυπηρετητή. Η εφαρμογή παρακολουθεί και σημειώνει το χρόνο επιστροφής κάθε πακέτου καθώς και το ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας.

25 Πρωτόκολλα διαχείρισης
ping

26 Πρωτόκολλα διαχείρισης
tracert <domain> ή <IP> Το Traceroute παρουσιάζει λεπτομερής πληροφορίες για τις διαδρομές που τα πακέτα διασχίζουν. Τα πακέτα ταξιδεύουν μέσω μιας πληθώρας δρομολογητών και δικτύων κορμού πριν φτάσουν στο τελικό τους προορισμό. To Traceroute παρουσιάζει την διαδρομή, που ακολουθούν τα πακέτα του αποστολέα, μέχρι να φτάσουν στον παραλήπτη.

27 Πρωτόκολλα διαχείρισης
tracert


Κατέβασμα ppt "CST-245 A Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google