Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου

2 Τι ειναι το ραδονιο; Το χημικό στοιχείο Ραδόνιο (Rn) είναι ένα ευγενές αέριο ραδιενεργό και ένα από τα βαρύτερα αέρια. Το Ραδόνιο παράγεται από την φυσική ραδιενέργεια των πετρωμάτων.

3 Απο που προερχεται; Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει πάντα μια - συνήθως μικρή - συγκέντρωση ραδονίου Ο συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των κτιρίων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του εξωτερικού αέρα. Οι συγκεντρώσεις του ραδονίου που μετρώνται σε πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους, είναι μικρότερες στους πάνω ορόφους από ότι στους κάτω.

4 www.renovat.gr Η είσοδος του ραδονίου στα κτίρια εξαρτάται:
Από το έδαφος(τύπος και διαπερατότητα) 2.τις λεπτομέρειες κατασκευής του κτιρίου.

5 Ποια ειναι τα αποτελεςματα ςτην υγεια;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ραδόνιο είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονται κατά την αποδιέγερση του ραδονίου, προσκολλώνται σε σωματίδια σκόνης και, εισπνεόμενα, επικάθονται στις πνευμονικές κυψελίδες όπου παραμένουν και ακτινοβολούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εκεί εκπέμπουν σωματίδια α και β.

6 Πως μπορει να αντιμετωπιςτει η υψηλη ποςοτητα ραδονιου ςε ενα ςπιτι;
Ο απλούστερος τρόπος να μειωθεί η συγκέντρωση ραδονίου στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ο φυσικός εξαερισμός τους. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί ριζική λύση, μιας και δεν περιορίζει την είσοδο του ραδονίου στο εσωτερικό. Καθ' όσον το ραδόνιο προέρχεται κυρίως από το έδαφος, η μείωσή του σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί σφραγίζοντας κάθε είδους ανοίγματα ή ρωγμές, καθώς και σημεία συνένωσης δαπέδων και τοίχων. Αποτελεσματική είναι επίσης η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στους θεμέλιους χώρους, με σκοπό τη διοχέτευση του ραδονίου από το έδαφος στην ατμόσφαιρα.

7 Σύμφωνα με τη Σύσταση της ΕΕ τα όρια για το ραδόνιο καθοριστήκαν στα 400Bq/m3 (ραδιενεργές διασπάσεις ανά δευτερόλεπτο στο κυβικό μέτρο) για τα παλαιά σπίτια και 200 Bq/m3 για τα νεόδμητα σπίτια. Οι συγκεντρώσεις του ραδονίου που μετρώνται σε πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους, είναι μικρότερες στους πάνω ορόφους από ότι στους κάτω.

8 Αντενδείκνυνται σχιστόλιθοι και γρανίτες στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.

9

10 Ευχαριςτουμε πολυ!!! Κατερίνα Κωνσταντινιάκου! Μάρα Μιντζιβίρη!
Ειρήνη Μοχωρίδου! Έφη Λόλα! Ελεονώρα Γεωρτσιάκη!


Κατέβασμα ppt "ΡΑΔΟΝΙΟ Ρύπος εσωτερικού χώρου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google