Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:
από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 2000

3

4 Ο Bill Florence (Βασίλης Φλωριάς) Έλληνας μετανάστης στην Αυστραλία το 1922

5 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η απογραφή του 1891 αναφέρει 482 άτομα γεννημένα στο τότε ελληνικό κράτος, ενώ η απογραφή του 1901 αναφέρει άτομα. Το 1947 οι Έλληνες της Αυστραλίας έφτασαν τους , ενώ το 1954 ήταν σχεδόν διπλάσιοι, δηλαδή Ως το 1966 έφτασαν τους , ενώ το 1971 ήταν

6 Ελληνική οικογένεια μεταναστεύει στην Αυστραλία το 1957
Ελληνική οικογένεια μεταναστεύει στην Αυστραλία το Λιμάνι του Πειραιά.

7 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία ήταν νησιωτικής καταγωγής λόγω της εξοικείωσής τους με τη θάλασσα. Στο Σίδνεϋ πλειοψηφούσαν οι Τσιριγώτες, στη Μελβούρνη οι Ιθακήσιοι, στο Περθ οι Καστελλοριζιώτες. Έπειτα προστέθηκαν Μικρασιάτες, Πόντιοι και Μακεδόνες. Μεταπολεμικά αντιπροσωπεύονται πια όλες οι περιοχές της Ελλάδας, όπως και η Κύπρος και η Αίγυπτος, μετά την παρακμή του εκεί ελληνισμού.

8 Ιθακήσιοι σε εκδρομή στο Newcastle της Νέας Νότιας Ουαλίας (δεκαετία του 1940).

9 Εορταστική εκδήλωση Ελλήνων (Σίδνεϋ 1929).

10 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οι Έλληνες της Αυστραλίας όλων των γενιών μαζί σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονταν σε άτομα, από τα οποία ήταν εργάσιμης ηλικίας (15-64 ετών). Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Αυστραλίας γηράσκει διαρκώς, καθώς οι άνω των 65 ετών έφτασαν το 2000 στο 29,16% έναντι 11,52%το 1991, καθώς έπαψαν να ανανεώνονται με άτομα νέων ηλικιών από την Ελλάδα.

11 Άφιξη του υπερωκεάνιου Κερύνεια στο λιμάνι της Μελβούρνης (1953).

12 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Η πρώτη ελληνική εταιρεία που πραγματοποίησε ταξίδια από το 1952 και μετά στη γραμμή Ελλάδα-Αυστραλία ήταν η ΕΛ.ΜΕ.Σ. (Ελληνικές Μεσογειακές Γραμμές) κυρίως με το πλοίο «ΚΥΡΗΝΕΙΑ», και δευτερευόντως με τα πλοία «ΤΑΣΜΑΝΙΑ» και «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ».

13 Άφιξη του πλοίου Κερύνεια τον Ιούνιο του 1953 στο λιμάνι της Μελβούρνης.

14 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Από τον Ιούνιο του 1959 μπήκαν στη γραμμή Ελλάδα-Αυστραλία οι Χιώτες Αφοί Χανδρή κυρίως με τα πλοία «ΠΑΤΡΙΣ», «ΕΛΛΗΝΙΣ» και «ΑΥΣΤΡΑΛΙΣ».

15 Το Νορβηγικό πλοίο Staugum φτάνει στο Fremantle έξω από το Πέρθ

16 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
«Υπήρξα και εγώ ένας από τις τουλάχιστον χιλιάδες Έλληνες που με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετήσαμε τις πόλεις και τα χωριά μας με πρώτο σταθμό τον Πειραιά. Από εκεί, άλλοι με το πλοίο «Ορίων», το «Κυρήνεια», ή το «Βρετανίς» και άλλοι με το «Flaminia», το «Αυστραλίς», το «Ελληνίς» μα, κυρίως, με το «Πατρίς», διασχίσαμε τη Μεσόγειο, το κανάλι του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό και μετά τον Νότιο Ωκεανό, για να φτάσουμε στη «Γη της Επαγγελίας», την Αυστραλία. Το ταξίδι διαρκούσε από έναν έως δύο μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το δικό μου ταξίδι διήρκησε 37 μέρες». (μαρτυρία του Σωτήρη Χατζημανώλη, εφημερίδα Νέος Κόσμος, Μελβούρνη, 22 Νοε. 2012)

17 Το υπερωκεάνιο Πατρίς το οποίο έκανε 91 συνολικά ταξίδια και μετέφερε στην Αυστραλία χιλιάδες Έλληνες μεταξύ των ετών 1959 και 1975.

18 ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Το 1851 ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα χρυσού στις αποικίες της Νέας Νότιας Ουαλίας που έγιναν πόλος έλξης για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες. Οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία ήταν αποκλειστικά άνδρες που δεν σκόπευαν να εγκατασταθούν μόνιμα. Τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.

19

20 ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 οι ΗΠΑ έθεσαν σε ισχύ περιοριστική νομοθεσία για την είσοδο μεταναστών, οπότε ένα μέρος του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος διοχετεύτηκε στην Αυστραλία. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η μετανάστευση διακόπηκε εντελώς. Μετά τον πόλεμο οι πολιτικές διώξεις και ο Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα οδήγησαν σε νέα ώθηση της υπερπόντιας μετανάστευσης.

21

22 ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Το 1952 η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μετανάστευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία έδωσε τεράστια ώθηση στην ελληνική μετανάστευση. Υπάλληλοι της Αυστραλιανής Διακρατικής Επιτροπής διέτρεχαν την ελληνική ύπαιθρο, προβάλλοντας μια ειδυλλιακή εικόνα της Αυστραλίας. Στη μαζική μετανάστευση έθεσε τέλος η νομοθετική μεταρρύθμιση του 1974, που περιόρισε τις εισόδους από Ελλάδα σε εξειδικευμένους τεχνίτες και επιστήμονες.

23 ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι περισσότεροι Έλληνες που κατέφτασαν στην Αυστραλία μετά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας το 1952 είχαν εκ των προτέρων υπογράψει δίχρονο συμβόλαιο. Βάσει της συμφωνίας «φιλοξενήθηκαν» σε στρατιωτικά στρατόπεδα στο ύπαιθρο, στα οποία στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες, σε παράγκες από λαμαρίνα (π.χ. το στρατόπεδο της Bonegilla). Πολλοί Έλληνες δραπέτευαν από τα στρατόπεδα, διακινδυνεύοντας τυχόν επιπτώσεις, και κατάφευγαν στις μεγάλες πόλεις.

24 «Φιλοξενούμενοι» στο στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών της Μπονεγκίλα κοντά στη Μελβούρνη.

25 ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισαν όσοι ήρθαν στην Αυστραλία χωρίς να ενταχτούν στο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης, στηριζόμενοι οικονομικά από τα συγγενικά και εθνοτοπικά δίκτυα αλληλεγγύης.

26 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ως τα μέσα του 19ου αι. οι Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία ως χρυσοθήρες. Σύντομα όμως εξαντλήθηκαν τα κοιτάσματα χρυσού κι έτσι οι Έλληνες στράφηκαν σε κάθε είδους επάγγελμα για να επιζήσουν. Δούλεψαν ως υλοτόμοι, αχθοφόροι στα λιμάνια, εποχιακοί εργάτες σε φυτείες, λατομεία, στις κατασκευές σιδηροδρόμων κλπ.

27 Έλληνες εργάτες στο Bridgetown στην κατασκευή των Αυστραλιανών Σιδηροδρόμων (1907).

28 Καλύβες στην έρημο το 1890. Έλληνες από το Καστελλόριζο στη Δυτική Αυστραλία.

29 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Όσοι αποταμίευσαν ένα ποσό κατάφεραν να αγοράσουν γη και ασχολήθηκαν με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία. Στις πόλεις έστησαν μικροεπιχειρήσεις, όπως παντοπωλεία, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια. Αρκετοί δούλευαν στην επιχείρηση κάποιου συγγενή που τους είχε βοηθήσει οικονομικά να μεταναστεύσουν και τους πρόσφερε στέγη, τροφή και μια μικρή αμοιβή. Το 1916 υπήρχαν ήδη 625 καταστήματα ή επιχειρήσεις ελληνικής ιδιοκτησίας.

30 Οι αδερφοί Σταμάτης και Κωνσταντίνος Ξάνθος μπροστά από το μαγαζί τους στη Μελβούρνη το 1934.

31 Ο Σαράντος Ζαντιώτης με το προσωπικό της καφετερίας του στο Grafton της Νέας Νότιας Ουαλίας (1913).

32 Το προσωπικό ελληνικής καφετερίας στην Καμπέρα (1927).

33 Ο Έλληνας επιχειρηματίας Πέτρος Μικελίδης στο Περθ (1900)

34 Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος (δεξιά), πρώτος Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Αυστραλία ( ), στο Σίδνεϋ με έναν φίλο (1926).

35 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι μισοί σχεδόν Έλληνες μετανάστες κατοικούσαν στις μεγάλες πόλεις και οι υπόλοιποι σε κωμοπόλεις και στην ύπαιθρο. Συχνά οι Έλληνες ζούσαν συγκεντρωμένοι σε μια κωμόπολη ή στην ίδια συνοικία, για να νιώθουν ασφάλεια και να προστατεύονται από το αφιλόξενο περιβάλλον της αχανούς χώρας.

36 Το μανάβικο του ομογενή Νάκη Ραφτόπουλου στο Abbotsford (1931).

37 Χριστούγεννα με συμπατριώτες στο Golf’s Harbour (Νέα Νότια Ουαλία 1929).

38 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στην ύπαιθρο ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, αλιεία), ενώ στις πόλεις, και μάλιστα μετά το 1950, απασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στη βιομηχανία και συγκεντρώθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδίως στη Μελβούρνη, όπου επικεντρώθηκε η βιομηχανική ανάπτυξη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το 68,6% των γεννημένων στην Ελλάδα ήταν ανειδίκευτοι εργάτες.

39 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Οι Έλληνες στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αι. διακρίθηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της αλιείας, τον κατασκευαστικό κλάδο, το εμπόριο μαργαριταριών, τη βιομηχανία τροφίμων, την κατασκευή επίπλων (80% της αγοράς), τα ακίνητα, τα ταξί, βενζινάδικα, ελαστικά και ενδύματα. Η εισοδηματική κατάσταση του Ελληνικού πληθυσμού της Αυστραλίας δεν διαφέρει ουσιαστικά από του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι Έλληνες της δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουν μόρφωση, επαγγελματικά προσόντα και οικονομική οντότητα εφάμιλλη με εκείνη του συνολικού αυστραλιανού πληθυσμού.

40 Αγορά φρούτων του Νίκου Κωνσταντινίδη στο Kingston (1948).

41 ΟΙ «ΝΥΦΕΣ» Τα πρώτα χρόνια υπήρχε μεγάλη δυσαναλογία ανδρών και γυναικών μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών. Το 1921 η αναλογία ήταν 100 άνδρες προς 16 γυναίκες. Η πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού ήταν άγαμοι είτε έγγαμοι που είχαν αφήσει πίσω στην πατρίδα την οικογένειά τους. Οι βρετανικής καταγωγής Αυστραλές ήταν αρνητικές στην προοπτική ενός γάμου με Έλληνα.

42 Ανυπόμονοι Έλληνες «γαμπροί» εισβάλλουν στο πλοίο που μεταφέρει τις «νύφες» έπειτα από πολύωρη αναμονή στο λιμάνι.

43 ΟΙ «ΝΥΦΕΣ» Κατά την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου ( ) παρουσιάστηκε η ανάγκη να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από την ελληνική ύπαιθρο, ενώ παράλληλα η πολιτική της Αυστραλίας ενθάρρυνε την «επανένωση των οικογενειών». Το 1947 σε 100 άνδρες αντιστοιχούσαν 35 γυναίκες.

44

45 ΟΙ «ΝΥΦΕΣ» Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 πολλές Ελληνίδες ταξίδεψαν στην Αυστραλία ως «νύφες» για τους Έλληνες που είχαν ήδη εγκατασταθεί εκεί και αναζητούσαν το ταίρι τους από την πατρίδα. Καράβια γεμάτα από νεαρές που συχνά δεν είχαν ποτέ ταξιδέψει μακριά από το χωριό τους κι όμως κατευθύνονταν στην άκρη του κόσμου, για να βρουν την τύχη τους.

46 Άρθρο Αυστραλιανής εφημερίδας παρουσιάζει την άφιξη του πλοίου με τις Ελληνίδες «νύφες» στο λιμάνι της Μελβούρνης και την υποδοχή τους από τους υποψήφιους «γαμπρούς».

47 ΟΙ «ΝΥΦΕΣ» Συνήθως στον τόπο καταγωγής είχε προηγηθεί το συνοικέσιο μεταξύ των οικογενειών και στο λιμάνι περίμεναν τις «νύφες» οι Έλληνες «γαμπροί» με τις φωτογραφίες στα χέρια. Ενδεικτικά, το ταξίδεψαν στη Αυστραλία από την Ελλάδα 3659 άνδρες και 8576 γυναίκες.

48 Χαρούμενες Ελληνίδες «νύφες» σε εκδρομή στην Αδελαΐδα (1957)

49 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Το 1901 η Αυστραλία αποκόπηκε από την Βρετανική Αυτοκρατορία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η εθνική πολιτική που εφάρμοσε ως ανεξάρτητη χώρα συνοψιζόταν στο σύνθημα «Λευκή Αυστραλία» (White Australia Policy). Το εθνικό ιδεώδες ζητούσε μια Αυστραλία κατοικημένη από λευκούς και μάλιστα από Αγγλοσάξονες ή από Βορειοευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι του Νότου δεν θεωρούνταν επαρκώς λευκοί, εξού κι ο υβριστικός χαρακτηρισμός «αράπης» (wog), που αποδιδόταν σε Έλληνες, Ιταλούς και Γιουγκοσλάβους.

50 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στις αρχές του 20ου αι. τα συνδικάτα πίεζαν τους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν μετανάστες του ευρωπαϊκού Νότου, για να μην πέφτουν οι μισθοί. Οι Έλληνες μετανάστες απειλούνταν διαρκώς από την ανεργία και συχνά η εξαθλίωση τους μετέτρεπε σε απεργοσπάστες.

51 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Η ανεξάρτητη Αυστραλία έλαβε μια σειρά περιοριστικών μέτρων για την είσοδο όσων δεν ανταποκρίνονταν στα κριτήρια του «Λευκού Αυστραλού», από τα οποία σημαντικότερο ήταν η «Εξέταση Υπαγόρευσης Κειμένου»» (Dictation Test). Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αυστραλοί ήταν πολύ καχύποπτοι απέναντι στους Έλληνες, κυρίως λόγω της άρνησης του Έλληνα βασιλιά να μπει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Το 1915 Αυστραλοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε ελληνικά μαγαζιά στο Σίδνεϋ, προξενώντας καταστροφές. Στη Μελβούρνη συγκλήθηκε συνέλευση Ελλήνων που ψήφισαν υπέρ του Βενιζέλου και του αγώνα των Συμμάχων.

52 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου σχεδόν Αυστραλοί υπηρέτησαν στην Ελλάδα ως τη Μάχη της Κρήτης. Τα χρόνια του πολέμου και τα πρώτα χρόνια μετά την Απελευθέρωση έγιναν στην Αυστραλία με την πρωτοβουλία ελληνικών συλλόγων αρκετοί έρανοι για αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα.

53 Περίπου 3000 Ελληνοαυστραλοί έλαβαν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρετώντας στον Αυστραλιανό Στρατό. Ο J. Valtazanos υπηρέτησε ως υψηλόβαθμος αξιωματικός (1944).

54 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η πολιτική της Αυστραλίας απέναντι στους μετανάστες άλλαξε εντελώς. Άνοιξε τις πόρτες στους νέους μετανάστες, για να αυξήσει τον πληθυσμό της, να βρει εργατικό δυναμικό για την ταχεία βιομηχανική της ανάπτυξη και να ανταγωνιστεί τους Ιάπωνες. Προχώρησε λοιπόν σε συμφωνία με μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με την οποία η Αυστραλία αναλάμβανε τα έξοδα του ταξιδιού, παρείχε χώρους υποδοχής κι ένα συμβολικό επίδομα για δύο χρόνια, ενώ οι μετανάστες δεσμεύονταν να αποδέχονται τις θέσεις εργασίας που τους προσέφερε η αρμόδια κρατική υπηρεσία. Σχετική συμφωνία υπογράφηκε με την Ελλάδα το 1952.

55 Καρπάθιοι υπερήφανοι με την ελληνική σημαία να κυματίζει στο κτίριο της Βουλής (1950).

56 Οι μετανάστες παίρνουν μαθήματα Αγγλικών μέσα στο πλοίο, καθώς ταξιδεύουν για την Αυστραλία.

57 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Το 1972 η πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία εισήγαγε μια ανατρεπτική για τα τότε δεδομένα πολιτική, τον πολυπολιτισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι κουλτούρες όλων των κατοίκων αναγνωρίζονται μεταξύ τους ως ισότιμες και θεωρούνται πηγή πολιτισμού της αυστραλιανής κουλτούρας. Πολλαπλοί νόμοι υποβοήθησαν τη διατήρηση των εθνικών παραδόσεων και στήριξαν τους μετανάστες.

58 Έλληνες της Μελβούρνης υποδέχονται με ενθουσιασμό τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Ουίτλαμ το 1975.

59 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ και τον Πρωθυπουργό της Βικτώριας Λίντσεϊ Τόμσον (1982).

60 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ Οι πρώτοι σύλλογοι που σύστησαν οι Έλληνες στην Αυστραλία ήταν εθνοτοπικοί, δηλαδή με βάση την καταγωγή: Ιθακήσιοι, Λευκαδίτες, Κάσιοι, Καστελλοριζιοί κλπ. Οι πρώτες κοινότητες μερίμνησαν για την ανέγερση ορθόδοξων ναών και τη διαχείρισή τους. Σταδιακά δημιουργήθηκαν πολιτικοί, φιλανθρωπικοί, πολιτιστικοί, γυναικείοι και αθλητικοί σύλλογοι. Μεταξύ των πολιτικών συλλόγων ξεχωρίζουν: ο «Ορφέας» στη Μελβούρνη, ο «Εργατικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Δημόκριτος» στη Μελβούρνη (1935), η «Λέσχη Άτλαντας» στο Σίδνεϋ (1939).

61 Έλληνες της Μελβούρνης μαζί με τον ιερέα τους (αρχές της δεκαετίας του 1920).

62 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η σχέση ελληνικών κοινοτήτων και εκκλησίας στην Αυστραλία χαρακτηρίζεται από διαρκή σύγκρουση. Η αντιπαράθεση προέκυψε το 1924, όταν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να στείλει μητροπολίτη και να αναλάβει την πνευματική καθοδήγηση του εκεί ποιμνίου. Οι κοινότητες αντέδρασαν επειδή είχαν δικούς τους ιερείς και δεν ήθελαν να αναλάβουν την οικονομική επιβάρυνση για τη σύσταση των νέων ενοριών.

63 Ελληνικός γάμος στη Μελβούρνη το 1925
Ελληνικός γάμος στη Μελβούρνη το Ανάμεσα στους νεόνυμφους διακρίνεται ο Μητροπολίτης Χριστόφορος Κνίτης.

64 Επίσκεψη του Μητροπολίτη Αυστραλίας Τιμόθεου Ευαγγελίδη στο Περθ (1931).

65 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ Το 1958 το Πατριαρχείο τοποθέτησε έναν νέο φιλόδοξο μητροπολίτη, τον Ιεζεκιήλ, ο οποίος ανέπτυξε ένα εκκλησιαστικό δίκτυο, που αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία των κοινοτήτων, ιδρύοντας ενορίες ανεξάρτητες από τις κοινότητες. Οι κοινότητες αντέδρασαν συγκαλώντας ένα Παγκοινοτικό Συνέδριο, το οποίο αποφάσισε τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας των Κοινοτήτων όλης της επικράτειας.

66 Η Ελληνική Κοινότητα του Σίδνεϋ κατά την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας (1948).  

67 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ επισκέπτεται ένα Ελληνικό κέντρο φροντίδας παιδιών στη Μελβούρνη (1967).

68 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χωρίζεται σε 5 διοικητικές περιφέρειες και λειτουργεί σε όλη την Αυστραλία μέσα από πυκνό δίκτυο ναών. Διαθέτει μεγάλο αριθμό σχολείων διαφόρων τύπων (κατηχητικά, απογευματινά, σαββατιανά και, από το τέλος της δεκαετίας του ’70, και ημερήσια). Επιπλέον διαθέτει φιλανθρωπικά και άλλα ιδρύματα, κέντρα πρόνοιας, γηροκομεία, τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέου κλπ.

69 Ο Μητροπολίτης Ιεζεκιήλ υποδέχεται τον Πάπα Παύλο στο αεροδρόμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία στις 30 Νοε

70 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ Παρά τα προβλήματα και τη μικρή σχετικά ενεργή συμμετοχή των ομογενών στις ελληνικές οργανώσεις, η Εκκλησία και οι κοινότητες της Αυστραλίας εξακολουθούν να έχουν κεντρική θέση στη ζωή της Ομογένειας. Και οι δύο πλευρές προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο στους ομογενείς με την αυτοχρηματοδότηση ή και τη συγχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους από τις αυστραλιανές αρχές στο πλαίσιο των πολυπολιτισμικών πολιτικών που ακολουθούν, στα προγράμματα των οποίων, η Ομογένεια έχει εκ των πραγμάτων ένα σημαντικό μερίδιο χάρις στο σχετικά μεγάλο πληθυσμιακό της όγκο.

71 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Το πρώτο ελληνικό σχολείο στο Περθ ιδρύθηκε από την Αδελφότητα των Καστελλοριζίων το Σε γενικές γραμμές οι κοινότητες δεν ίδρυσαν ελληνικά σχολεία, λόγω της καχυποψίας που επικρατούσε στην αυστραλιανή κοινωνία κι επειδή οι Έλληνες προτίμησαν να μάθουν την Αγγλική γλώσσα, για να σπάσουν το φράγμα του αποκλεισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Μελβούρνης, όπου η κοινότητα οργάνωσε μαθήματα ελληνικών μόλις στη δεκαετία του 1950.

72 Το Ελληνικό απογευματινό σχολείο στη Μελβούρνη την ημέρα της Εθνικής Εορτής (1947).

73 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οι Έλληνες μετανάστες σπάνια χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά στους δημόσιους χώρους και επέλεγαν για τα παιδιά τους τη φοίτηση σε κανονικό αυστραλιανό σχολείο, όπου τα μαθήματα γίνονταν στα αγγλικά. Μετά το 1970, με την υιοθέτηση της πολιτικής του πολυπολιτισμού, η εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης βελτιώθηκε, με την στήριξη της ελληνικής γλώσσας και με την ίδρυση αρκετών απογευματινών σχολείων.

74 Η δασκάλα Άννα Κωβαίου με μαθητές της στο Ελληνικό Σχολείο της Μελβούρνης (1971).

75 ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Το πρώτο ελληνικό έντυπο στην Αυστραλία ήταν η τετρασέλιδη εβδομαδιαία εφημερίδα Αυστραλία που πρωτοκυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου 1913 στη Μελβούρνη από τον Ευστράτιο Βενλή, απόγονο οικογένειας λογίων από τη Μυτιλήνη. Το 1916 Βενλής κυκλοφόρησε και το εικονογραφημένο μηνιαίο περιοδικό Αυστραλίς. Ο Βενλής μετάφερε τα τυπογραφικά στοιχεία από την Αίγυπτο. Η δεύτερη παλαιότερη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας ήταν η Ωκεανίς του Σίδνεϋ του Γιώργου Νικολαΐδη.

76 ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Συνολικά έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα στην Αυστραλία 125 ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά γενικής κυκλοφορίας, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν εφημερίδες και έντυπα συλλόγων, κοινοτήτων και της εκκλησίας. Ώστε ο ελληνικός τύπος είναι ο δυναμικότερος μεταξύ όλων των μειονοτικών τύπων στην Αυστραλία. Η πραγματική ακμή του ομογενειακού τύπου στην Αυστραλία παρατηρείται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο και μάλιστα μετά το 1950 εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης της ελληνικής μετανάστευσης και της συνακόλουθης ανάπτυξης των ελληνικών παροικιών. Σήμερα κυκλοφορούν 13 ελληνικά έντυπα γενικής κυκλοφορίας, 8 εφημερίδες και 5 περιοδικά.

77 Νεαροί Ελληνοαυστραλοί βουτούν για τον Σταυρό στο λιμάνι της Μελβούρνης (1999).

78 Η Ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μελβούρνης (αρχές της δεκαετίας του 1950).

79 Μαθητές του Αριστοτελείου Γυμνασίου στο Brunwick παρελαύνουν στις εκδηλώσεις για την άφιξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας (1982).

80 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέπτεται την Αυστραλία (2002)

81 Κορίτσια με παραδοσιακές στολές σε εκδήλωση ομογενών στη Μελβούρνη το 1969.

82

83 Νεαροί εύζωνοι χαμογελούν περιμένοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή (Μάρτιος 1982).

84 Μαθητές του Κολλεγίου Αγίου Σπυρίδωνος στο Σίδνεϋ υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα.

85

86 Βιβλιογραφία Anastasios Myrodis Tamis, The Greeks in Australia, Cambridge University Press, 2005 Η Ελληνική διασπορά στην Αυστραλία, επιμ. Αντώνης Κόντης, Τάτσης Νικόλαος, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2012 «Υπερωκεάνια και Μετανάστευση», Επτά Ημέρες (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), Κατερίνα Τρίμη-Κύρου, « Έλληνες στην Αυστραλία: από το 19ο αιώνα ως το 1974», Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ. 9, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2003, σ Κατερίνα Τρίμη-Κύρου, «Οι Έλληνες της Αυστραλίας: από την πρόσκαιρη στη μόνιμη εγκατάσταση», Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ. 10, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2003, σ Διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι δικτυακοί τόποι των Πανεπιστημίων Μελβούρνης (La Trobe University), Σίδνεϋ και Αδελαΐδας (Flinders Univ.). Ματσαγγούρας, Ηλίας, Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο, ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, ΙΤΥΕ, 2012

87 Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο project:
Αλεξανδράκης Γεώργιος Αναγνωστάκης Στέφανος Ανδριώτης Αλέξανδρος Αντωνοπούλου Αντωνία Αστέρη Άννα Αυγέρη Ασπασία Βονοφακίδης Παναγιώτης Κάτρης Θεόδωρος Κορνιώτης Σπυρίδων Κουτσουμπός Ευάγγελος Μπορατζή Κυβέλη Μπουρνάζος Χρήστος Παγώνης Ιωάννης Παπαγεωργίου Ηλίας Παπαγεωργίου Ιωάννης Στυλιανέλλη Ιωάννα Τζαγκαράκη Αναστασία Τζώρζη Ηλιάνα Χριστοδούλου Παναγιώτης


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google