Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της αμεσότητας στις πηγές πληροφόρησης αλλά και ενός εξαιρετικά δύσκολου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της αμεσότητας στις πηγές πληροφόρησης αλλά και ενός εξαιρετικά δύσκολου κοινωνικού περιβάλλοντος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η αξιοποίησης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διοίκηση της σχολικής μονάδας

2 Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της αμεσότητας στις πηγές πληροφόρησης αλλά και ενός εξαιρετικά δύσκολου κοινωνικού περιβάλλοντος

3 Το σχολείο ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τις αλλαγές αυτές.

4 Είναι επίσης παραδεκτό ότι αλλαγές σε θέματα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής πολιτικής αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες και πολύπλοκες λόγω των πολλών εμπλεκομένων και της διαφορετικής φιλοσοφίας της κάθε πλευράς.

5 Η κατάσταση γίνεται περισσότερο περίπλοκη και χρονοβόρα στη Δημόσια Εκπαίδευση όπου οι αποφάσεις δε λαμβάνονται από ένα μικρό και ευέλυκτο διοικητικό συμβούλιο, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

6 Στο μέσο αυτής της ιδιόμορφης κατάστασης βρίσκεται ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας.

7 Ο διευθυντής του σχολείου είναι ο ηγέτης των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη σχολική του μονάδα. Για να μπορέσει να επιτύχει στο έργο του, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού ηγέτη.

8 Για το σκοπό της δικής μου παρέμβασης θα επικεντρωθώ μόνο σε τρία από τα χαρακτηριστικά αυτά:

9 Να καθοδηγεί, να διευθύνει και να επηρεάζει τους συναδέλφους του, ώστε αυτοί να εργάζονται με ζήλο και ενδιαφέρον, για να επιτύχουν τους στόχους του σχολείου.

10 Να εισάγει καινοτομίες που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του σχολείου

11 Να φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού πάνω στις εξελίξεις της διδακτικής και της παιδαγωγικής επιστήμης.

12 Ένα ουσιαστικό εργαλείο που είναι εξαιρετικά υποβοηθητικό για να μπορεί ο σύγχρονος Διευθυντής να αναπτύξει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι και οι δυνατότητες που του παρέχονται από τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.

13 Η αποτελεσματική διοίκηση ενός σχολείου είναι μια πολύπλοκη, απαιτητική διαδικασία, γεμάτη προκλήσεις.

14 Σε μια εργασιακή κατάσταση όπως τη σχολική εργασία, που τα πάντα λειτουργούν κάτω από την πίεση συγκεκριμένου χρόνου, η ανάγκη για ορθή αξιοποίηση του παράγοντα αυτού είναι πολύ μεγάλη.

15 Η σωστή διαχείριση του χρόνου από μέρους του διευθυντή αυξάνει τόσο την αποδοτικότητα όσο και την αποτελεσματικότητά του, με θετικά αποτελέσματα σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα.

16 Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια σωστή διαχείριση του χρόνου είναι: οι ξεκάθαροι στόχοι, ο προσεκτικός σχεδιασμός, ο καθορισμός προτεραιοτήτων και δράσεων και η ικανότητα για επιτυχημένη αποκέντρωση και ανάθεση υπευθυνοτήτων

17 Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ο καθορισμός των στόχων, ο σχεδιασμός αλλά και η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης όλων αυτών, στηρίζεται στην έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του Διευθυντή

18 Καθοριστικής σημασίας για μια αποτελεσματική σχολική διοίκηση, είναι και η δυνατότητα του Διευθυντή για ουσιαστικό έλεγχο των εργασιών που αναθέτει στους συνεργάτες του σε όλα τα στάδια.

19 Ο Διευθυντής δεν πρέπει να είναι συγκεντρωτικός, να αφήνει τους συνεργάτες του να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες αλλά να μπορεί να παρακολουθεί, να ελέγχει και να αξιολογεί το έργο τους.

20 Ένα ουσιαστικό εργαλείο που είναι εξαιρετικά υποβοηθητικό και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το σύγχρονο Διευθυντής σε όλα αυτά, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που του παρέχονται από τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών

21 Δυστυχώς πέραν των κάποιων θεωρητικών σχεδιασμών και αποσπασματικών κινήσεων, το ΥΠΠ δεν έχει να προσφέρει ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σχολικής Διοίκησης.

22 Στο Λύκειο Λινόπετρας, τα τελευταία 4 χρόνια, με μια ομάδα εκπαιδευτικών έχουμε αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, που παρέχει στη Διεύθυνση και στους εκπαιδευτικούς όλα αυτά.

23

24 Είναι εύκολο στη χρήση, διαδικτυακό, με πολλαπλά επίπεδα πρόσβασης, για το Διευθυντή, τους ΒΔ, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και του γονείς.

25 Το λειτουργικό περιβάλλον είναι βασισμένο σε προγράμματα ανοικτού κώδικα: apache server, mysql database και php

26 Είναι προσβάσιμο μέσω όλων των τύπων των Η
Είναι προσβάσιμο μέσω όλων των τύπων των Η.Υ, μέσω φορητών συσκευών όπως tablets και smart phones και ενός web browser (internet explorer, firebox, chrome κλπ)

27 Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα σχολικής διοίκησης γιατί διαχειρίζεται όλα τα στάδια μιας σχολικής χρονιάς:

28 ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΔ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΟΝΕΙΣ

29 Ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών για όλες τις τάξεις
Πλήρη στοιχεία μαθητών ( δημογραφικά, φοίτησης, βαθμολογίας τετραμήνων και έτους, πειθαρχικά ) Έκδοση μαθητικής ταυτότητας (φωτογραφία και στοιχεία κατόχου) Αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων sms προς γονείς και μαθητές ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

30 Πλήρες πρόγραμμα μαθητών, καθηγητών και αιθουσών.
ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Πλήρες πρόγραμμα μαθητών, καθηγητών και αιθουσών. Πρόγραμμα οργάνωσης επιτροπών και αντιπροσώπευσης εκπαιδευτικών. Πρόγραμμα επιλογής Ομίλων για μαθητές και εκπαιδευτικούς και ετοιμασίας όλων των σχετικών καταλόγων. Ηλεκτρονικές δηλώσεις των μαθημάτων επιλογής και εξέτασης για τους μαθητές όλων των τάξεων

31 Πρόγραμμα διαχείρισης lockers. Πρόγραμμα Αναπληρώσεων εκπαιδευτικών
ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Πρόγραμμα διαχείρισης lockers. Πρόγραμμα Αναπληρώσεων εκπαιδευτικών Ημερολόγιο Σχολείου. Πρόγραμμα ετοιμασίας Μηνιαίων προγραμματισμών. Πρόγραμμα ανάθεσης και παρακολούθησης εργασιών προς τα μέλη της διευθυντικής ομάδας και των εκπαιδευτικών. Πρόγραμμα ανάρτησης ανακοινώσεων προς τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς.

32 Καθημερινή και άμεση παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών.
ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Καθημερινή και άμεση παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών. Δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων για ενημέρωση των γονέων. Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της επικοινωνίας με τους γονείς. Ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών και ηλεκτρονικό ποινολόγιο μαθητή και τμήματος.

33 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Γίνεται χρήση ενός μοναδικού για το είδος του πρωτοποριακού προγράμματος Διαχείρισης διαγωνισμάτων και Βαθμολογίας που έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή πληροφορικής κ. Σωτήρη Σωτηρίου. Παρακολουθεί τις δηλώσεις των διαγωνισμάτων, την καταχώριση της βαθμολογίας με πολλά χρήσιμα και απαραίτητα στατιστικά στοιχεία. Άμεση ενημέρωση μαθητών και γονέων για ότι αφορά τα διαγωνίσματα (ημερομηνίες, βαθμούς)

34 Αποστολή μαζικών ενημερωτικών μηνυμάτων sms
ΓΟΝΕΙΣ Πρόσβαση των γονέων με χρήση κωδικών στην καρτέλα του παιδιού τους με άμεση ενημέρωση για τις απουσίες, τις καταγγελίες και τα παιδαγωγικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στο παιδί τους. Άμεση ενημέρωση για τις ημερομηνίες των διαγωνισμάτων καθώς και τους βαθμούς που πέτυχαν στα διαγωνίσματα. Αποστολή μαζικών ενημερωτικών μηνυμάτων sms

35

36


Κατέβασμα ppt "Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, της αμεσότητας στις πηγές πληροφόρησης αλλά και ενός εξαιρετικά δύσκολου κοινωνικού περιβάλλοντος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google