Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑ 1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑ 1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑ 1

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΔ Βάση δεδομένων είναι στοιχεία συναφή μεταξύ τους ταξινομημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Με τη χρήση μιας Βάσης Δεδομένων μπορούμε να καταχωρούμε να αναζητάμε να ταξινομούμε τα δεδομένα μας γρήγορα και αποτελεσματικά.

3 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Λεπτομερής περιγραφή δεδομένων Ανεξαρτησία δεδομένων
Αποδοτικότερη διαχείριση δεδομένων Προστασία δεδομένων Δικαιώματα χρηστών Μηχανισμοί ταυτόχρονης προσπέλασης Μεγάλη επεκτασιμότητα της ΒΔ.

4 ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΙΑΣ ΒΔ
Δημόσιοι Οργανισμοί Υπουργεία Νοσοκομεία Εμπορικές εφαρμογές Συστήματα κρατήσεων θέσεων Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τραπεζικός τομέας

5 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΒΔ Μια ΒΔ μπορούμε να την διαχειριστούμε με ένα ΣΔΒΔ Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων το οποίο είναι ένα λογισμικό με το οποίο γίνεται : εισαγωγή ενημέρωση αναζήτηση διαγραφή προστασία δεδομένων δημιουργία χρηστών υποστήριξη ταυτόχρονης προσπέλασης

6 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΔΒΔ Τα ΣΔΒΔ λειτουργούν με την Αρχιτεκτονική των τριών επιπέδων. Εσωτερικό επίπεδο που ασχολείται με την φυσική κατάσταση των δεδομένων (σκληρός δίσκος) Εξωτερικό επίπεδο που ασχολείται με ότι βρίσκεται εκτός της ΒΔ (προγραμματιστές, χειριστές) Εννοιολογικό επίπεδο είναι το επίπεδο που συνδέει τα άλλα δύο και ασχολείται με την λογική σχεδίαση των δεδομένων.

7 ΓΛΩΣΣΕΣ ΒΔ Μια εφαρμογή δημιουργίας και διαχείρισης ΒΔ αποτελείται από δύο γλώσσες. Την Γλώσσα Ορισμού με την οποία περιγράφουμε τις οντότητες τις σχέσεις τους περιορισμούς της ΒΔ αλλά και κατασκευάζουμε την ΒΔ. Την Γλώσσα Χειρισμού με την οποία εισάγουμε τροποποιούμε διαγράφουμε δεδομένα αλλά και θέτουμε ερωτήματα αναζήτησης προ.ς το ΣΔΒΔ

8 ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μοντέλα βασισμένα σε εγγραφές Ιεραρχικό Δικτυακό
Σχεσιακό Μοντέλα βασισμένα σε αντικείμενα Οντοτήτων συσχετίσεων (Ο-Σ) Αντικειμενοστραφή

9 ΡΟΛΟΙ ΣΤΗ ΒΔ Τα φυσικά πρόσωπα που παίζουν ρόλο σε μια ΒΔ είναι: Σχεδιαστής: είναι ο ενδιάμεσος του πελάτη και του προγραμματιστή. Διαχειριστής: είναι αυτός που διαχειρίζεται και συντηρεί την ΒΔ. Προγραμματιστής: δημιουργεί την ΒΔ αλλά και επιμέρους προγράμματα διασύνδεσης. Απλός Χρήστης: είναι ο χειριστής συγκεκριμένου τμήματος της ΒΔ. Εξειδικευμένος Χρήστης: χειρίζεται αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να θέτει ερωτήματα σε μια γλώσσα χειρισμού υψηλού επιπέδου (SQL, ORACLE).

10 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΑΣ ΒΔ
Καταγραφή σε φυσική γλώσσα της περιγραφής της δομής και των λειτουργιών της ΒΔ που θέλουμε να φτιάξουμε. Σχεδιασμός του διαγράμματος Οντοτήτων-Συσχετίσεων (Ο-Σ). Μετατροπή του διαγράμματος Ο-Σ σε σχεσιακό διάγραμμα. Κανονικοποίηση των πινάκων και των σχέσεων. Κατασκευή της ΒΔ με την γλώσσα ορισμού που θα επιλέξουμε.


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑ 1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google