Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΙΦΑ

2 ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ … ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
Πρόσωπο που εξαναγκάζεται σε φυγή από το μόνιμο τόπο εγκατάστασης του. ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ Πρόσωπο που μεταναστεύει κυρίως για οικονομικούς λόγους.

3 ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

4 Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη (Μάιος 1919)(κατόπιν της συνθήκης των Σεβρών), οι Τούρκοι είχαν αρνητική αντίδραση. Το καλοκαίρι του 1920 ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει εδάφη στη Μ. Ασία και έπειτα φτάνει σε βάθος χλμ καταλαμβάνοντας μια ζώνη εδαφών πολύ μεγαλύτερη από αυτή που όριζε η συνθήκη των Σεβρών. Μετά τις εκλογές του 1920 η νέα φιλοβασιλική κυβέρνηση αποφασίζει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Μ. Ασία. Το 1921 τα ελληνικά στρατεύματα φτάνουν στο Σαγγάριο ποταμό (λίγο πριν την Άγκυρα) .Συναντούν όμως αντίσταση και υποχωρούν στη γραμμή Εσκί Σεχίρ – Κιουτάχεια – Αφιόν Καραχισάρ. Στις 13 Αυγούστου η ελληνική άμυνα καταρρέει και στις 27 Αυγούστου οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη. Εκείνη η στιγμή ήταν η αφετηρία για την ολέθρια καταστροφή της Σμύρνης .Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες και οι κάτοικοί της σε σφαγή. Όσοι Έλληνες σώθηκαν πήραν το δρόμο για την προσφυγιά.

5 Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ Μ.ΑΣΙΑ

6 Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

7 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ
Οι πρόσφυγες προβαίνουν , ιδίως στη Μακεδονία στην εκτέλεση μεγάλων έργων ( π.χ άνοιγμα δρόμων , κατασκευή γεφύρων , αρδευτικά έργα κλπ ) Ο προσφυγικός πληθυσμός ήταν εξειδικευμένη και φτηνή εργατική δύναμη , που φάνηκε χρήσιμη , για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων. Ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα λειτούργησε και ως αιτία για τη διανομή των μεγάλων αγροκτημάτων (τσιφλικιών) στους καλλιεργητές. Με αφορμή τους πρόσφυγες , η κοινωνική πολιτική είχε στόχο τη στέγαση τους , την οδοποιία ,τις επικοινωνίες , την παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης , τα οποία λειτούργησαν με όφελος προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

8 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Βιομηχανία-Βιοτεχνία Ο κλάδος που απεικονίζει την επίδραση των προσφύγων ήταν η ταπητουργία. Συμβολή με τις νέες ιδέες, την εργατικότητα,την εμπειρία τους στις εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές. Συμβολή στην διαφημιστική καμπάνια. Φθηνό εργατικό δυναμικό. Οικοδόμοι στην πραγματοποίηση του οικοδομικολυ προγράμματος.

9 ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑ

10 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Αγροτική οικονομία: Η αγροτική οικονομία αναζωογονήθηκε καθώς οι πρόσφυγες αξιοποίησαν ακαλλιέργητες εκτάσεις γης (τσιφλίκια) εφαρμόζοντας νέες καλλιεργητικές μεθόδους.

11 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

12 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Εμπόριο: Η συγκέντρωση πολλών προσφύγων στα αστικά κέντρα πρόσφερε νέες δυνατότητες στο εμπόριο.Οι περισσότεροι γνώριζαν κάποια τέχνη και έχοντας μεγάλη ανάγκη από χρήματα εργάζονταν ακόμη και με χαμηλή αμοιβή. Όσοι διέθεταν κεφάλαιο ασχολήθηκαν με το εμπόριο, όπου αρκετοί διέπρεψαν.

13 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ρεμπέτικο είναι το αστικό τραγούδι που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων να έχουν ως ανάμνηση την κοινή τους φυλετική προέλευση. Τα γνωρίσματά των ρεμπέτικων τραγουδιών είναι το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και η έκφραση των συναισθημάτων των προσφύγων. Οι διάφορες εκδοχές του είναι: Μόρτικο Μάγκικο Ντερμπεντέρικο λεβέντικο Τσαχπίνικο Νταήδικο

14 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ
Κουζίνα: Την εποχή εκείνη στη Μ. Ασία η διατροφή ήταν απλή, λιτή και βασιζόταν σε υλικά από τη δική τους παραγωγή. Βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούσαν ήταν: αλεύρι , λάδια , ψάρια , κρέας , όσπρια , λαχανικά (κυρίως κρεμμύδι) ,φρούτα και πολλά μπαχαρικά

15 ΜΕΡΙΚΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΙΔΗ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΊΝΑΙ:
Γιαλαντζί Ιμάμ μπαϊλντί Μπουρέκι Κεφτέδες Σουτζουκάκια Γλυκά Καζάν ντιπί Μπουρεκάκια Δίπλες Γαλατόπιτα

16 ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

17 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Διδώ Σωτηρίου: Ήταν μια από τις πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Εμπνεύστηκε από τις εμπειρίες του διωγμού και τξς προσφυγιάς. Έγραψε δύο από τα πιο γνωστά της μυθιστορήματα «Τα ματωμένα χώματα»(1962) και «Οι νεκροί περιμένουν»(1969).

18 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Γιώργος Σεφέρης: Γεννήθηκε στη Σμύρνη και ανανέωσε την ελληνική ποίηση και εισήγαγε το πνεύμα του σουρεαλισμού στην Ελλάδα. Βραβεύτηκε με νόμπελ λογοτεχνίας το Μερικά από τα έργα του είναι: Γυμνοπαιδία Έξι νύχτες στην Ακρόπολη Τρία κρυφά ποιήματα Στροφή

19 Δ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ-Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ

20 ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Πολλές οικογένειες προσφύγων όταν ήρθαν στην Ελλάδα δεν είχαν για αρχηγό τους άνδρα είτε γιατί αυτός είχε σκοτωθεί είτε γιατί τον είχαν κρατήσει αιχμάλωτο οι Τούρκοι. Έτσι οι γυναίκες προσπαθώντας να ζήσουν τα παιδιά τους εργάζονταν σκληρά σε διάφορες εργασίες. Συνεπώς τα στερεότυπα για τη γυναίκα άρχισαν σιγά – σιγά να κλονίζονται.

21 ΤΕΛΟΣ !!!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google