Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια περίεργη συζήτηση ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια περίεργη συζήτηση ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια περίεργη συζήτηση ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους

2 Το ταξίδι που είχαμε κάνει την προηγούμενη φορά πίσω στο χρόνο, μας άρεσε πολύ’ γι’ αυτό είπαμε να το επαναλάβουμε! Αυτή τη φορά όμως κάπου αλλού. Θέλαμε να δούμε πώς ήταν τα ταυροκαθάψια τότε. Αφού μπήκαμε στο χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η θρησκευτική τελετή, δίπλα μας κάθισαν τρεις διαφορετικές προσωπικότητες!

3 Ταξίδι στο χρόνο, 1600 π.Χ. Ακολουθεί ένας διάλογος ανάμεσα σε ένα σύγχρονο άνθρωπο, ένα Μινωίτη και ένα Μυκηναίο.

4 - Γεια σας! - Γεια σου, από πού ήρθες και ποιος είσαι; - Ήρθα από την Ελλάδα του Εσείς ποιοι είστε; - Εγώ είμαι από τη Μινωική Κρήτη. - Κι εγώ είμαι από τις Μυκήνες.

5 - Τι είναι αυτά που φοράς;
- Και πώς είναι φτιαγμένα έτσι τα μαλλιά σου; Παράξενο είναι το ντύσιμό σου!! - Φοράω μία μπλούζα με διάφορα σχέδια, το παντελόνι που φοράω είναι τζιν και τα μαλλιά μου είναι φτιαγμένα έτσι, επειδή χρησιμοποίησα ζελέ για να τα φτιάξω. Εσείς τι φοράτε;

6 Φοράμε χιτώνα και μανδύα
Φοράμε χιτώνα και μανδύα. Όταν ετοιμάζομαι για πόλεμο με την πανοπλία, το κράνος και την ασπίδα μου αισθάνομαι ασφαλής. - Εγώ, φοράω διάζωμα και στο κεφάλι μου ένα περίπλοκο κάλυμμα με φτερά. Οι γυναίκες μας, όπως βλέπεις, ντύνονται πιο τολμηρά και εντυπωσιακά. Να, πρόσεξε αυτή την ιέρεια με το περίτεχνο φόρεμα που αφήνει ακάλυπτα τα στήθη της. Κρατάει και από ένα φίδι στο κάθε της χέρι. Φροντίζουμε πολύ τα μαλλιά μας. Τα προτιμούμε μακριά με όμορφους βοστρύχους. Τι αστείο που είναι το χτένισμά σου! Κοντά μαλλιά με καρφάκια στη κορυφή!

7 - Μια φορά είχα πάει στις Μυκήνες και είχα δει τα «Κυκλώπεια τείχη» Είναι πελώρια!! Πώς κουβαλήσατε όλες αυτές τις πέτρες; Τόσο ψηλά είναι που, όπως τα κοιτούσα, κόντεψα να πέσω προς τα πίσω! Δεν τις κουβαλήσαμε εμείς. Τις έφεραν οι Κύκλωπες. - Επισκέφτηκα κι εγώ τις Μυκήνες και με εντυπωσίασε η Πύλη των λεόντων, το μέγαρο και οι θολωτοί τάφοι. Ήταν όλα πολύ όμορφα!

8 Σε ένα όραμά μου ‘ταξίδεψα’ στην Ελλάδα του 2011 και ‘είδα’ απίστευτα πράγματα! Είδα μεγάλους και πλατιούς δρόμους και ‘θηρία’ να κινούνται πάνω σε αυτούς. Είχαν καταπιεί ανθρώπους και όμως ήταν ζωντανοί! Επίσης, είδα πελώρια σπίτια και ένα τεράστιο πράγμα που έμοιαζε με μεταλλικό πουλί που πετούσε στον ουρανό. Τι κραυγή ήταν αυτή που έβγαζε! Με τρόμαξε πολύ!!

9 - Στους μεγάλους δρόμους που είδες, μετακινούνται τα αυτοκίνητα, τα οποία είναι μεταφορικά μέσα για τους ανθρώπους, όπως εσείς έχετε τα άρματα και τις άμαξες. Τα πελώρια σπίτια που είδες ονομάζονται πολυκατοικίες. Εκεί μένουν πολλοί άνθρωποι. Και αυτό το τεράστιο πράγμα που σου έμοιαζε με μεταλλικό πουλί ήταν αεροπλάνο. Μεταφέρει ανθρώπους από ένα μακρινό μέρος σε άλλο.

10 Ποια είναι τα έργα τέχνης στη Μινωική Κρήτη;
- Αναπτύξαμε την κεραμική: τα ωραιότερα αγγεία μας είναι τα Καμαραϊκά, που οφείλουν την ονομασία τους στο Σπήλαιο των Καμαρών, όπου πρωτοβρέθηκαν. Άλλα πανέμορφα έργα τέχνης είναι τα ειδώλια, τα ρυτά με τη κεφαλή ταύρου και τα περίτεχνα κοσμήματά μας. Εσάς ποια είναι τα έργα τέχνης στις Μυκήνες;

11 Εμείς έχουμε διαφορετικά έργα τέχνης ,τα οποία είναι πολύ γνωστά
Εμείς έχουμε διαφορετικά έργα τέχνης ,τα οποία είναι πολύ γνωστά! Είμαστε φημισμένοι για τους λακκοειδείς, θαλαμοειδείς και θολωτούς τάφους. Περίφημοι είναι: «ο θησαυρός του Ατρέα», ο οποίος θεωρήθηκε ως τάφος του Αγαμέμνονα, και ο τάφος της Κλυταιμνήστρας.

12 - Εσείς τι έργα έχετε να παρουσιάσετε;
- Πάρα πολλά! Αλλά θα σταθώ σε κάποια τεχνολογικά επιτεύγματά μας: στον υπολογιστή, στην τηλεόραση, στο playstation και σε άλλα. - Τι είναι όλα αυτά; - Ο υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που μας δίνει πληροφορίες σχετικές με ό,τι θέλουμε , με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Η τηλεόραση μας ενημερώνει για το τι γίνεται στον κόσμο και μας ψυχαγωγεί με διάφορα προγράμματα. Με το playstation μπορούμε να παίξουμε πολλά και διάφορα παιχνίδια μέσω της οθόνης της τηλεόρασης πατώντας τα κουμπιά του τηλεχειριστηρίου. - Πω, πω τι περίπλοκα πράγματα είναι αυτά!

13 - Περίπλοκα, ναι. Αυτά έχει η εξέλιξη
- Περίπλοκα, ναι. Αυτά έχει η εξέλιξη. Εγώ θα θεωρούσα περίπλοκες τις γραφές σας. Δεν καταλαβαίνω γρι! Εσύ, Μινωίτη, έχεις τη Γραμμική Α. Δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη και έτσι δυσκολευόμαστε να τη διαβάσουμε. Εσύ, Μυκηναίε, αν δεν υπήρχε ο Βέντρις να αποκαλύψει τα μυστικά της Γραμμικής Β, ακόμα θα παλεύαμε με τα σημεία της. Πάντως, τα σύμβολά σας πάνω στις πινακίδες σας είναι πιο όμορφα από τα γράμματά μας.

14 Πως είναι τα γράμματά σας, δηλαδή;
- Το αλφάβητό μας προήλθε από το φοινικικό. Οι Φοίνικες, όμως, είχαν μόνο σύμφωνα, και εμείς πήραμε μερικά από αυτά και τα μετατρέψαμε σε φωνήεντα. Αλλά, ας σταματήσουμε τη συζήτηση εδώ, προς το παρόν. Ήρθα να απολαύσω τα ταυροκαθάψια. Ετοιμάζονται άντρες και γυναίκες, βλέπω. Μα τι κάνουν; Πιάνουν το ταύρο από τα κέρατα και με ένα ανάποδο άλμα βρίσκονται από πίσω του! Πολύ επικίνδυνο! Καμιά σχέση με τις ταυρομαχίες στην Ισπανία! Εδώ αντιμετωπίζετε με σεβασμό το ζώο, ενώ εκεί το ταπεινώνουν οι θρασύδειλοι! - Έτσι είναι, σεβόμαστε τη ζωή και την απολαμβάνουμε με ό,τι μας προσφέρει.

15 Οι μαθητές που εργάστηκαν:
Ελεάνα Μπιράτση Εύα Μπαλάφα Θοδωρής Ντάκος Στέφανος Νίννης Γιώργος Κωστής Σταύρος Κουτσοτόλης Η υπεύθυνη καθηγήτρια (βοήθησε στο σενάριο): κ. Σταματία Σταμάτη

16 Σχολικό βιβλίο Ιστορίας Εγκυκλοπαίδεια
Πηγές: Σχολικό βιβλίο Ιστορίας Εγκυκλοπαίδεια Βιβλία: Το Χρονικό της Ανθρωπότητας


Κατέβασμα ppt "Μια περίεργη συζήτηση ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς ανθρώπους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google