Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι χαρτογράφηση-πως λειτουργεί- κατηγορίες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι χαρτογράφηση-πως λειτουργεί- κατηγορίες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι χαρτογράφηση-πως λειτουργεί- κατηγορίες
1 Τι είναι χαρτογράφηση-πως λειτουργεί- κατηγορίες Τι είναι χάρτης-είδη χαρτών Τι είναι συντεταγμένες(πλάτος-ύψος) Τι είναι δορυφόρος-ποια τα είδη του Τι είναι εξάντας

2 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ονομάζεται ο επιστημονικός κλάδος της γεωγραφίας που περιλαμβάνει ένα σύνολο προσδιορισμένων μελετών, τεχνικών ακόμη και καλλιτεχνικών εργασιών που αφορούν απεικονίσεις επάνω σε επίπεδη ή σφαιρική επιφάνεια, σε σμίκρυνση, ενός τμήματος ή όλης της γήινης επιφάνειας για την σύνταξη και έκδοση χαρτών

3 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η Χαρτογραφία σχετίζεται στενά με την επιστήμη της Γεωγραφίας, αφού οι χάρτες είναι ένα από τα κυριότερα μέσα παρουσίασης και μελέτης των γεωγραφικών δεδομένων.

4 Κλάδοι της Χαρτογραφίας
Θεματική χαρτογραφία Αναλυτική (ή Μαθηματική Χαρτογραφία) Ψηφιακή Χαρτογραφία Σατιρική Χαρτογραφία

5 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΤΗΣ Ο χάρτης είναι μια οπτική απεικόνιση μιας περιοχής και των σχέσεων μεταξύ στοιχείων αυτής, όπως αντικείμενα και γεωγραφικοί σχηματισμοί. Μπορεί να απεικονίζει την επιφάνεια της γης ή κάποιο τμήμα της (ηπείρους, χώρες, νομούς κτλ.), ή τμήμα της θάλασσας ή της ουράνιας σφαίρας.

6 ΕΙΔΗ ΧΑΡΤΩΝ ανάγλυφοι χάρτες (συνηθέστερα γεωφυσικοί) αρχαιολογικοί χάρτες εδαφολογικοί χάρτες ιστορικοί χάρτες γεωλογικοί χάρτες (απεικονίζουν τα πετρώματα και τους γεωλογικούς σχηματισμούς μιας περιοχής συνήθως σε υπόβαθρο τοπογραφικού χάρτη) σεισμοτεκτονικοί χάρτες μετεωρολογικοί χάρτες ναυτικοί ή υδρογραφικοί χάρτες στρατιωτικοί χάρτες (περιορισμένης χρήσης) θεματικοί χάρτες (π.χ. παραγωγής προϊόντων κ.ά.) χάρτες της ουράνιας σφαίρας χάρτες κατανομής πληθυσμού

7 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ
Γεωγραφικές συντεταγμένες είναι δύο μεγέθη με τα οποία προσδιορίζεται η θέση των διαφόρων τόπων “εκτός των πόλων” και πλοίων στην επιφάνεια της γης και κατά προβολή θέσης αεροσκαφών υπεράνω αυτής. Ως βάση των γεωγραφικών συντεταγμένων λαμβάνεται ο ισημερινός και ο πρώτος μεσημβρινός Τις γεωγραφικές συντεταγμένες αποτελούν το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος.

8 ΕΙΔΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ
βρίσκεται στην επιφάνεια της γης είναι η γωνία που σχηματίζει η κατακόρυφος του τόπου με το επίπεδο του ισημερινού. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ Γεωγραφικό μήκος ενός σημείου στην επιφάνεια της γης είναι η στερεή γωνία που σχηματίζεται από το επίπεδο του μεσημβρινού που διέρχεται από το εν λόγω σημείο με το επίπεδο του πρώτου μεσημβρινού. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ το σημείου που βρίσκεται ένα πλοίο είναι η τομή των παραπάνω γεωγραφικών συντεταγμένων.

9 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ Όχημα που εκτοξεύται στο διάστημα για διάφορους σκοπούς όπως την μετάδοση εικόνων ,την ανακάλυψη νέων πλανητών και άλλα.

10 ΕΙΔΗ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ Μεωτεορολογικοί δορυφόροι: Καταγράφουν τις κινήσεις της ατμόσφαιρας της Γης και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς Δορυφόροι γεωφυσικών μελετών και ανίχνευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών :κάνουν γεωφυσικές παρατηρήσεις και ανιχνεύουν την ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών στο στερεό φλοιό της Γης. Στρατιωτικοί δορυφόροι : Εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς

11 Δορυφόροι αστρονομικών παρατηρήσεων: Είναι δορυφόροι εφοδιασμένοι με αστρονομικά όργανα για την εκτέλεση αστρονομικών παρατηρήσεων έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι : Διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων της Γης που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.

12 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΝΤΑΣ Ο εξάντας είναι ένα όργανο το οποίο στο παρελθόν ήταν το Α και το Ω για τους ναυτικούς. Με τον εξάντα μπορούσαν να προσδιορίσουν την θέση τους επάνω στην γη (στίγμα) και τον χρησιμοποιούσαν στην ανοιχτή θάλασσα κατά κόρων. Στην σημερινή εποχή η χρήση του δεν είναι τόσο διαδεδομένη λόγο των ηλεκτρονικών συστημάτων που υπάρχουν.

13 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΝΤΑ
Η χρήση του εξάντα στη σύγχρονη ναυτιλία γίνεται εναλλακτικά, καθώς το GPS χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της θέσης του πλοίου.


Κατέβασμα ppt "Τι είναι χαρτογράφηση-πως λειτουργεί- κατηγορίες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google