Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όταν ένα σώμα (Α) ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (Β) (δράση) τότε και το σώμα (Β) ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώμα (Α) (αντίδραση)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όταν ένα σώμα (Α) ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (Β) (δράση) τότε και το σώμα (Β) ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώμα (Α) (αντίδραση)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Όταν ένα σώμα (Α) ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (Β) (δράση) τότε και το σώμα (Β) ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώμα (Α) (αντίδραση) Όταν ένα σώμα (Α) ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (Β) (δράση) τότε και το σώμα (Β) ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώμα (Α) (αντίδραση)

3 Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα αναφέρεται πάντα σε 2 σώματα

4 Σώμα Α Σώμα Β Παράδειγμα:

5 F Το σώμα Α ασκεί δύναμη F στο σώμα Β Σώμα Α Σώμα Β

6 F F’ Το σώμα B ασκεί δύναμη F’ στο σώμα A Σώμα Α Σώμα Β

7 Οι δυνάμεις F και F’ αποτελούν ζεύγος δράσης-αντίδρασης (τη μία δύναμη τη λέμε δράση και την άλλη αντίδραση) Είναι οι δυνάμεις με τις οποίες τα δύο σώματα αλληλεπιδρούν!

8 F F’ Οι δυνάμεις αυτές: 1) έχουν ίδιο μέτρο 2) έχουν αντίθετη κατεύθυνση 3) ασκούνται σε διαφορετικά σώματα Σώμα Α Σώμα Β

9 Σε κάθε δράση αντιστοιχεί πάντα μια αντίθετη αντίδραση

10 Η Γη ασκεί δύναμη w στο σώμα και το σώμα ασκεί δύναμη w ’ στη Γη w w ’

11 ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο παρακάτω σχήμα το σώμα ισορροπεί. Οι δυνάμεις w και F Ν αποτελούν ζεύγος δράσης-αντίδρασης; FΝFΝ w Σώμα (Σ)

12 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δυνάμεις w και F Ν δεν αποτελούν ζεύγος δράσης-αντίδρασης γιατί ασκούνται στο ίδιο σώμα! Η F Ν ασκείται από το δάπεδο στο σώμα (Σ) και F Ν η w ασκείται από τη Γη στο σώμα (Σ) w Οι δυνάμεις δράσης-αντίδρασης ασκούνται πάντα σε διαφορετικά σώματα! ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δυνάμεις w και F Ν δεν αποτελούν ζεύγος δράσης-αντίδρασης γιατί ασκούνται στο ίδιο σώμα! Η F Ν ασκείται από το δάπεδο στο σώμα (Σ) και F Ν η w ασκείται από τη Γη στο σώμα (Σ) w Οι δυνάμεις δράσης-αντίδρασης ασκούνται πάντα σε διαφορετικά σώματα!

13  Ποια είναι τότε η αντίδραση της F Ν ;  Η δύναμη F Ν ασκείται από το δάπεδο στο σώμα (Σ). Άρα η αντίδρασή της η F Ν ’ ασκείται από το σώμα (Σ) στο δάπεδο. FΝFΝ FΝ’FΝ’ Σώμα (Σ)

14  Ποια είναι η αντίδραση του βάρους w;  Η δύναμη w ασκείται από τη Γη στο σώμα (Σ). Άρα η αντίδρασή της η w ’ ασκείται από το σώμα (Σ) στη Γη! w w ’ Σώμα (Σ) Γη

15 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Κατερίνα Αρώνη


Κατέβασμα ppt "Όταν ένα σώμα (Α) ασκεί δύναμη σε ένα άλλο σώμα (Β) (δράση) τότε και το σώμα (Β) ασκεί δύναμη ίσου μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώμα (Α) (αντίδραση)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google