Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ
Συγγραφέας: Χάριετ Μπίτσερ Στόου

2 Μια μικρή περιγραφή… Ο Μπάρμπα-Θωμάς είναι ένας νέγρος δούλος που αγαπάει τους ανθρώπους, λευκούς και μαύρους, κάνει πάντα το καλό και δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα του γιατί πιστεύει στο θεό και στο δίκαιο. Όμως η κοινωνία των ανθρώπων είναι άδικη και σκληρή, γεμάτη πόνο και εκμετάλλευση. Ο Μπάρμπα-Θωμάς θα καταδιωχθεί, θα τιμωρηθεί και τέλος θα πεθάνει μαρτυρικά

3 ΔΟΥΛΕΙΑ…. Δουλεία είναι η κατάσταση εκείνου που χάνει όλα του τα δικαιώματα και περιέρχεται στην περιουσία άλλου, σαν άψυχο αντικείμενο

4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ
Δούλος γινόταν ένας άνθρωπος ο οποίος ο πατέρας του ήταν δούλος ή ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δανειστεί κάτι από κάποιον άλλον και δεν μπορούσε να του επιστρέψει ότι πήρε.

5 ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
Ο κάθε μέσος Ρωμαίος είχε στην ιδιοκτησία του πάνω από 200 δούλους τους οποίους ήταν ελεύθερος να κάνει ό,τι ήθελε, σαν να ήταν πράγματα. Τους ονόμαζαν instrumenta vocalia (ομιλούντα εργαλεία). Επίσης για να μην μπορούν να δραπετεύσουν τους έδεναν μια αλυσίδα στο πόδι τους και τους σφράγιζαν με καυτό σίδερο.

6 ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ
Η μεταχείριση που έκαναν στους δούλους οι Ρωμαίοι ήταν τόσο κακή που έγιναν ουκ ολίγες εξεγέρσεις από τους δούλους. Η μεγαλύτερη εξέγερση ήταν αυτή του Σπάρτακου που λίγο έλειψε να ανατρέψει την ρωμαϊκή εξουσία.

7 ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ
Υπολογίζεται ότι από το 1719 μέχρι το 1786 πουλήθηκαν νέγροι δούλοι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αριθμού πουλήθηκε σε γαιοκτήμονες της Αμερικής.

8 ΒΙOΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Η Χάριετ Μπρίτσετ Στόου γεννήθηκε στην Αμερική. Ο πατέρας της ήταν ευαγγελιστής ιερέας και την ανέθρεψε μέσα σε μια ατμόσφαιρα θρησκευτικής αυστηρότητας. Επηρεασμένη από το κίνημα κατά του θεσμού της δουλείας, εμπνεύστηκε την καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά Το βιβλίο αυτό, υποστηρίζει ότι το έγραψε ‘‘ καθ’ υπαγόρευση του θεού ’’ και είχε παγκόσμια απήχηση.

9 Τα λόγια του Θωμά την ώρα του βασανισμού του
‘‘-Αν με σκοτώσεις, κύριε, θα φορτώσεις την ψυχή σου με άλλο ένα έγκλημα, και αυτό θα είναι χειρότερο για σένα παρά για μένα, που τα βάσανα μου σε λίγο θα τελειώσουν. Γιατί εσύ θα βασανίζεσαι σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου.’’


Κατέβασμα ppt "Η ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΘΩΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google