Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Περιβαλλοντική εργασία του 5ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Περιβαλλοντική εργασία του 5ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Περιβαλλοντική εργασία του 5ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου

3 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Είμαστε τα αγόρια και κορίτσια της Δ΄ τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Τυρνάβου με τον δάσκαλό μας κο Γιάννη Μόκια.

4 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δημιουργήσαμε περιβαλλοντική ομάδα και καταπιαστήκαμε με το τσίπουρο που είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

5 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Έτσι μπορέσαμε να μάθουμε τα μυστικά του και γνωρίσαμε την αμπελοκαλλιέργεια που είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων του τόπου μας.

6 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Πολλοί συγχέουν το τσίπουρο με το ούζο. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.

7 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τι είναι το τσίπουρο; ;

8 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Το τσίπουρο είναι, κατά κανόνα, το καθαρό προϊόν της απόσταξης στέμφυλων χωρίς αρωματισμό. Είναι άχρωμο και έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό, γι' αυτό πίνεται συχνά αραιωμένο και σχεδόν πάντα συνοδεία μεζέδων, που κατά παράδοση ακολουθούν την εξής σειρά: ελαφρές σαλάτες, ξινά (τουρσιά), διάφορα παστά (ρέγκα, αντζούγιες), ψάρια, καραβίδες, γαρίδες, σαγανάκια κλπ. Τσικουδιά ή ρακή στην Κρήτη, ζηβανία στην Κύπρο, σούμα στις Κυκλάδες, το τσίπουρο είναι παντού μέρος της κοινωνικής ζωής.

9 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Το τσίπουρο Τυρνάβου Τυρνάβου είναι προϊόν της σταφυλομάνας τυρναβίτικης γης που ακούραστα χαρίζει στους εργατικούς αμπελοπαραγωγούς το ξανθό ξανθό ή μαύρο σταφύλι.

10 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Φέτος έγινε πιο στενή η γνωριμία μας με το κρασί κρασί και το τσίπουρο Τυρνάβου.

11 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Συμμετείχαμε στον τρύγο, τρύγο, στο πάτημα των σταφυλιών σταφυλιών, στο «τράβηγμα» «τράβηγμα» του κρασιού και στην απόσταξη απόσταξη του τσίπουρου σ’ ένα καζαναριό της πόλης μας.

12 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Πώς όμως παράγεται το τσίπουρο; Ας το δούμε παρακάτω:

13 Κατ’ αρχήν γίνεται το πάτημα των σταφυλιών. Έτσι βγαίνει το κρασί που κάθεται στον πάτο της στέρνας, ενώ τα λιωμένα στέμφυλα (τσίπουρα) μένουν στην επιφάνεια.

14 Τα τσίπουρα τα βάζουν σε μεγάλα κοφίνια και τα ρίχνουν μέσα στο καζάνι.

15 Προσθέτουν μετά κρασί, νερό, γλυκάνισο και λίγο λάδι μέσα στο καζάνι.

16 Σφραγίζουν το καπάκι του καζανιού με προζύμι ή πριονιδόκολλα και ανάβουν τη φωτιά στη βάση του.

17 Το περιεχόμενο του καζανιού λόγω της πολύ υψηλής Θερμοκρασίας γίνεται αέριο (ατμός).

18 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Το αέριο αυτό περνά από το καπάκι μέσα σ’ ένα σωλήνα μεταλλικό.

19 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο μεταλλικός σωλήνας με το ατμοποιημένο τσίπουρο βυθίζεται μέσα σε μια δεξαμενή με κρύο νερό που ανανεώνεται για να διατηρείται πάντα δροσερό.

20 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ατμός (το τσίπουρο) οδηγείται στον υγροποιητή (λαμπίκο) και μετατρέπεται σε υγρό,επειδή ψύχεται καθώς έρχεται σ’ επαφή με το κρύο νερό.

21 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Από εκεί το υγρό πλέον τσίπουρο οδηγείται με έναν μεταλλικό σωλήνα στην έξοδο της δεξαμενής και συλλέγεται σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία.

22 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Και για να μην λέμε μόνο λόγια……

23 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ……δείτε τις παρακάτω εικόνες

24 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μερικές εικόνες με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τσίπουρου. Η φωτιά Τοποθέτηση τσίπουρων Αποστακτήρας τσίπουρου Έξοδος του Αποθήκευση στην νταμιτζάνα Στην υγειά σας

25 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σήμερα βέβαια αρκετά από τα καζαναριά έχουν εξελιχτεί ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο.Έτσι σιγά σιγά σβήνει ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής.

26 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Νέα συστήματα αυτοματοποιημένα βοηθούν στην μείωση του κόστους και στην βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου τσίπουρου.

27 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μάλιστα,αρκετά από τα σύγχρονα καζάνια δεν χρησιμοποιούν πια καυσόξυλα αλλά πετρέλαιο ή υγραέριο.

28 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Παρόλη την πρόοδο της τεχνολογίας η παρουσία του ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στη δουλειά αυτή και μάλιστα με βάρδιες καλύπτεται ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

29 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αν επισκεφτεί κάποιος οποιοδήποτε καζαναριό του Τυρνάβου, θα εντυπωσιαστεί ευχάριστα και αναχωρώντας θα κλειδώσει για πάντα στη μνήμη του τις εικόνες που θα του θυμίσουν άρωμα μιας άλλης εποχής, πιο φτωχής μεν αλλά πολύ περισσότερο αγνής από τη σημερινή. Τυρνάβου

30 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Τελειώνουμε την παρουσίασή μας με μια συμβουλή προς όλους, μικρούς και μεγάλους:

31 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Να πίνετε πάντα με μέτρο και ποτέ να μην ξεπερνάτε τις δυνατότητές σας στο ποτό.

32 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Το ποτό δεν είναι μαγκιά, είναι χαρούμενη διάθεση.

33 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μην πίνετε ποτέ νηστικοί.

34 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Μην οδηγείτε ποτέ, αν αισθάνεστε μέθη.

35 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Να πίνετε αγνά ποτά κι όχι μπόμπες.

36 ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Και μ’ αυτά τελειώσαμε. Ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε.

37 Στην υγειά σας.


Κατέβασμα ppt "ΜΟΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ……. ΜΕ ΑΓΝΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Περιβαλλοντική εργασία του 5ου Δημοτικού σχολείου Τυρνάβου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google