Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

2 ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡOΦΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΩΝ

3 ΠΛΑΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ–ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑ – ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ – ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

5 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ:ΗΛΙΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΔΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΔΗΣ
ΤΜΗΜΑ:Β ΗΛ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ:ΜΑΚΗΣ Π., ΚΩΤΣΑΚΗΣ Ρ ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ

6 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου από τον άνθρωπο αποτελεί μία πρακτική που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Σήμερα, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες Η χώρα μας διαθέτει πλούσιο αιολικό δυναμικό.

7 ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια που υπάρχει στην κίνηση του αέρα. Οι αιολικές μηχανές (ανεμογεννήτριες ή Α/Γ) μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του αέρα σε μηχανική. Η μηχανική ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως η άντληση νερού, ή μέσω μιας γεννήτριας να μετατραπεί σε ηλεκτρική.

8 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες Η άτρακτος περιλαμβάνει το σύστημα μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

9 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών γιατί τα ενδημικά «συνηθίζουν» την παρουσία των μηχανών και τις αποφεύγουν. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης (π.χ. πλωτές πλατφόρμες σε ανοικτή θάλασσα) το πρόβλημα ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών ,αλλά και ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών, έχουν σχεδόν λυθεί.

10 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

11 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/

12 ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ: ΜΠΟΣΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΠΗΔΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΖΙΩΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΡΗΓΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΤΜΗΜΑ : ΒΗΛ

13 ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής χρησιμοποιούνται ως σταθμοί βάσης και είναι οι πλέον οικονομικοί σταθμοί παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να σταματούν για συντήρηση.

14 ΜΕΡΗ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί αποτελούνται από δύο βασικά μέρη: το μηχανολογικό και το ηλεκτρολογικό

15 Τα βασικά στοιχεία του μηχανολογικού μέρους είναι ο λέβητας (καζάνι), όπου γίνεται η καύση, ο στρόβιλος και ο συμπυκνωτής (ψυγείο).

16 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ…
Τα βασικά στοιχεία του ηλεκτρολογικού μέρους είναι η ηλεκτρογεννήτρια και ο μετασχηματιστής.

17 ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η επιλογή της θέσης ενός ατμοηλεκτρικού σταθμού γίνεται ως εφης: Τη δυνατότητα αύξησης του μεγέθους του σταθμού λόγω αύξησης της ζήτησης.Τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.Το κόστος μεταφοράς του καυσίμου

18 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου ή του αερίου προκαλεί επίσης ρύπανση της ατμόσφαιρας. Και τα τρία εκλύουν οξείδια του αζώτου, ενώ το κάρβουνο και το πετρέλαιο εκλύουν και οξείδια του θείου.

19 Ο σχηματισμός οξειδίων του αζώτου εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία της φλόγας καύσης της εστίας, από την περιεκτικότητα του καυσίμου σε άζωτο, από τη σχέση καυσίμου - αέρος αλλά και από τη διαμόρφωση του χώρου καύσης. Πάντως εκτός αυτά τα πρωτογενή στοιχεία ρύπανσης, ο συνδυασμός οξειδίων του αζώτου με άκαυστους υδρογονάνθρακες σχηματίζει δευτερογενή στοιχεία ρύπανσης

20 ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

21 ΠΗΓΕΣ:http://ebooks. edu. gr/modules/ebook/show
ΠΗΓΕΣ: GL-C123/487/3182,12857/

22 Ομάδα : Κ.Θεοφυλακτίδης-Γ.Θωμίδης-Γ.Ιωάννου
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ Ομάδα : Κ.Θεοφυλακτίδης-Γ.Θωμίδης-Γ.Ιωάννου

23 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που πηγάζει από το εσωτερικό της γης.

24 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα χάρη στις γεωλογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν κατέχει ένα αξιόλογο δυναμικό στην γεωθερμική ενέργεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης επαρκή γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

25

26 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ενέργεια σε ελάχιστο κόστος για οικιακή χρήση
Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης του εξοπλισμού, τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού μπορούν να εξοικονομήσουν από 55% μέχρι και 70% από την ετήσια δαπάνη σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης και δροσισμού. Το μόνο λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης είναι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο είναι οικονομικότερο σε σχέση με τη χρήση λέβητα πετρελαίου κατά 20-25% Απόδοση. Ένα γεωθερμικό σύστημα είναι τρεις έως πέντε φορές αποδοτικότερο από ένα συμβατικό σύστημα. Επειδή δεν καίει ορυκτά καύσιμα για να παράγει θερμότητα, παρέχει τρεις έως πέντε μονάδες ενέργειας για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το σύστημα Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.

27 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ασφάλεια. Με ένα σύστημα γεωθερμίας, δεν υπάρχει καύση και φλόγα, δεν υπάρχουν καπνοί, καπναγωγοί και οσμές. Δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης, φωτιάς ή ασφυξίας από το μονοξείδιο. Φιλικό προς το περιβάλλον. Επειδή δεν χρησιμοποιούνται καύσιμα, δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Δεν απαιτείται χρήση λεβητοστασίων, δεξαμενής καυσίμων, καμινάδων. Σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές υπερτερεί όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αν συνυπολογίσουμε τον κύκλο ζωής της κάθε τεχνολογίας. Τα γεωθερμικά ρευστά επανεισάγονται στον ταμιευτήρα μετά τη χρήση τους επιμηκύνοντας έτσι το χρόνο ζωής του ταμιευτήρα και ελαχιστοποιώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

28 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Το λειτουργικό κόστος είναι σημαντικά μικρότερο αλλά απαιτείται αρκετά μεγαλύτερο αρχικό κόστος εφαρμογής απ’ότι τα συμβατικά συστήματα. Η όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με τη χρήση κατάλληλης τεχνολογίας (φίλτρα, βιολογικός καθαρισμός, κ.α.) αυξάνοντας όμως το λειτουργικό κόστος.

29

30 ΚΟΣΤΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Σε οικοδομή τριών ορόφων, στη Κηφισιά Αττικής,501τμ, υπολογίστηκε ότι το κόστος ενός συμβατικού συστήματος Θέρμανσης – Ψύξης ανέρχεται σε ευρώ, ενώ το κόστος ενός συστήματος με Γεωθερμική Αντλία θερμότητας με κάθετο Γεωθερμικό Εναλλάκτη Ανοιχτού Κυκλώματος και σύστημα Θέρμανσης Δαπέδου - Ψύξης Οροφής σε ευρώ.  Το κέρδος στο κόστος λειτουργίας με την Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας υπολογίστηκε στα ευρώ/χρόνο, με τιμή πετρελαίου 0,60 ευρώ/λίτρο και τα σημερινά τιμολόγια της ΔΕΗ. Έτσι το επιπλέον κόστος της επένδυσης αποσβένεται σε 3,8 έτη. Μετά το πέρας της τετραετίας σας αποδίδει οικονομικά επιτόκιο της τάξης του 10%, ενώ κατά τον δέκατο χρόνο επιτόκιο της τάξης του 23%. 

31 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
Για την ίδια ποσότητα θερμικής ενέργειας που παράγονται από κλασικό καυστήρα με καύση λίτρων πετρελαίου και μία αντίστοιχη τυπική γεωθερμική αντλία θερμότητας η εξοικονόμηση είναι 250 €  (Υπολογισμός με τιμή πετρελαίου 0,55 €/ lt και μέση τιμή ρεύματος 0,11 €/ kWh) Για την ίδια ποσότητα ψύξης που παράγει ένα συμβατικό σύστημα ψύξης και μία αντίστοιχη αντλία θερμότητας με γεωθερμία υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας έως 40%. Το Κόστος εγκατάστασης και η απόσβεση ενός συστήματος γεωθερμίας είναι: Συμβατικό σύστημα θέρμανσης για μια 100 τμ:  κόστος € + ετήσιο κόστος συντήρησης Γεωθερμικό σύστημα: κόστος € + μηδενικό κόστος συντήρησης Απόσβεση λόγω εξοικονόμησης σε περίπου 5 χρόνια, ανάλογα της περιοχής, του κόστους πετρελαίου και ρεύματος.

32 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η Γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, πρακτικά ανεξάντλητη Έχει τεράστιο εύρος εφαρμογών Τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθούν με τα κατάλληλα μέσα. Οι όποιες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών οφείλονται περισσότερο σε κακούς χειρισμούς των υπευθύνων παρά στην ίδια τη φύση της γεωθερμικής ενέργειας

33

34 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΜΑΔΑ :
ΚΟΥΚΟΥΜΑΦΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΥΡΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ : 1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΒΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝΤΕΣ: ΜΑΚΗΣ Π. ΚΩΤΣΑΚΗΣ Ρ.

35 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ηλιακή ενέργεια
Ηλιακή ενέργεια  Χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο.Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενεργεία, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.

36 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Πρώτον και κύριων, ηλιακή ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας Δεύτερον, ηλιακή ενέργεια δεν είναι ένα συγκεκριμένο τόπο σε αντίθεση με ορισμένες άλλες μορφές ενέργειας Τιμές των ορυκτών καυσίμων συνεχώς παρουσιάζει διακυμάνσεις, δεδομένου ότι εξαρτώνται από ορισμένους παράγοντες παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης. Η ηλιακή ενέργεια είναι αυτό που πρέπει να στοχεύει στην περίπτωση που σκέφτεστε των οικονομικών, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας

37 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το κύριο μειονέκτημα της ηλιακής ενέργειας είναι το αρχικό κόστος Συννεφιά, συνθήκες βροχής, κλπ., μπορεί να παρέμβει στο ποσό του φωτός του ήλιου που φτάνει το ηλιακό πάνελ Τρίτον, τι γίνεται τη στιγμή που δεν υπάρχει φως του ήλιου? Πώς θα ηλιακή ενέργεια να παράγεται τη νύχτα?

38 ΟΦΕΛΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Εγκαθιστάται άμεσα επί του δομικού πλαισίου της στέγης με μειωμένο χρόνο εγκατάστασης. Το μειωμένο βάρος της στέγης παρέχει δομικά πλεονεκτήματα και χαμηλότερα έξοδα χάρη στα συμπαγή δομικά στοιχεία. Δεν απαιτούνται οπές για την αγκύρωση του φωτοβολταϊκού συστήματος. Μειωμένη συντήρηση σε σύγκριση με πιο παρεμβατικά συστήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καινούρια ή αναπαλαιωμένα κτίρια και/ή διατηρητέα κτίρια (συνιστάται για ιστορικά κέντρα). Πριμ στην εγγυημένη τιμή αγοράς που προσφέρεται από το "CONTO ENERGIA" χάρη στην οικιακή ενεργειακή μετατροπή ή την κατά 55% ανάκτηση.

39 ΚΟΣΤΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ Η Οικονομικότερη προσφορά για Φωτοβολταικά Πάρκα 100kW, με Κινέζικο εξοπλισμό, για σταθερή εγκατάσταση επί εδάφους. Τιμή : από €. Προσφορά για Φωτοβολταικά Στέγης 10kW, με Φθηνά φωτοβολταικα πλαίσια, για εγκατάσταση σε ταράτσα ή κεραμοσκεπή Τιμή : Από € πλέον ΦΠΑ.

40 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ομάδα: Δημήτρης Βουβούσης Κώστας Νίκου Τάσος Τσαγκαλίδης Μάθημα: Project Σχολείο: 1ο Επαλ Νάουσας Τμήμα: Βηλ Επιβλέποντες: Μάκης Π, Κωτσάκης Ρ. Ναούσης, 2013

41 ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια (Υ/Ε) είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση και της κινητικής ενέργειας του νερού Στο πρώτο στάδιο, μέσω της πτερωτής του στροβίλου, έχουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε μηχανική ενέργεια με την μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής και στο δεύτερο στάδιο, Το σύνολο των έργων και εξοπλισμού μέσω των οποίων γίνεται η μετατροπή της υδραυλικής ενέργειας σε ηλεκτρική, ονομάζεται Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ).

42 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι δυνατό να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις ζητηθεί επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια, σε αντίθεση με τους θερμικούς σταθμούς (γαιανθράκων, πετρελαίου), που απαιτούν χρόνο προετοιμασίας. Είναι μία "καθαρή" και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με τα γνωστά ευεργετήματα και με μεγάλο βαθμό απόδοσης Μέσω των υδροταμιευτήρων δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, αναψυχή, αθλητισμός

43 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Το μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εξοπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως και ο πολύς χρόνος που απαιτείται μέχρι την αποπεράτωση του έργου Η έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση στην περιοχή του ταμιευτήρα (ενδεχόμενη μετακίνηση πληθυσμών, υποβάθμιση περιοχών, αλλαγή στη χρήση γης, στη χλωρίδα και πανίδα περιοχών αλλά και του τοπικού κλίματος, πλήρωση ταμιευτήρων με φερτές ύλες, αύξηση σεισμικής επικινδυνότητας, κ.ά.). Βρίσκουν ευρεία εφαρμογή μόνο σε χώρες με άφθονα νερά και σημαντικές βροχοπτώσεις. Η λειτουργία τους απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, η δέσμευση των οποίων ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής

44 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οικιακό τομέα Σήμερα, η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο άμεση και επιτακτική από ποτέ

45 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 4545 ΟΜΑΔΑ: Κ.ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ,Γ.ΘΩΜΙΔΗΣ,Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

46 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της για το 2020 το 20% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Ως προς την ηλιοθερμική ενέργεια η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος χώρα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες με περίπου ένα εκατομμύριο εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, που συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το ανεξάντλητο ηλιακό δυναμικό.

47 ΔΟΜΗ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
(α) Τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια με τη μηχανική υποστήριξη και πιθανόν ένα σύστημα παρακολούθησης της ηλιακής τροχιάς. (β) Μπαταρίες (υποσύστημα αποθήκευσης)- πλέον δεν χρησιμοποιούνται, εκτός σε απομακρυσμένες εγκαταστάσεις όπως είναι π.χ. οι Φάροι, διαφορετικά η σύνδεση του πάνελ γίνεται απευθείας με το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ. (γ) Καθορισμό ισχύος και συσκευή ελέγχου που περιλαμβάνει φροντίδα για μέτρηση και παρατήρηση. (δ) Εφεδρική γεννήτρια. Η επιλογή του πώς και ποια από αυτά τα στοιχεία ολοκληρώνονται μέσα στο σύστημα εξαρτάται από ποικίλες εκτιμήσεις.

48

49 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ;
Βήμα 1: Από τον ήλιο παράγεται ρεύμα Οι ηλιακές κυψέλες των πάνελ διαθέτουν μία θετικά και μία αρνητικά φορτισμένη στρώση ενός ημιαγώγιμου υλικού, όπως το πυρίτιο. Μόλις οι κυψέλες έρθουν σε επαφή με το φως, δημιουργείται ηλεκτρική τάση ανάμεσα στις δύο στρώσεις, η οποί μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά.

50 Βήμα 2: Μετατροπή σε εναλλασσόμενο ρεύμα
Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι αρχικά συνεχές ρεύμα. Προκειμένου να είναι δυνατή η διαβίβαση του ρεύματος στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού, πρέπει να μετατραπεί σε εναλλασσόμενο ρεύμα με τη βοήθεια ενός αντιστροφέα.Έτσι η ηλεκτρική ενέργεια της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης μετατρέπεται σχεδόν χωρίς καμία απώλεια.

51 Βήμα 3: Τροφοδοσία στο δίκτυο ή ιδιοκατανάλωση
Τα ρεύμα του αντιστροφέα διέρχεται μέσα από έναν επίσημο μετρητή, ο οποίος καταγράφει την ποσότητα ηλιακού ρεύματος που μεταβιβάζεται στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Για κάθε κιλοβατώρα που μεταβιβάζεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού ο ιδιοκτήτης της εκμετάλλευσης εξασφαλίζει μέσω του ΔΕΣΜΗΕ μία επιδοτούμενη τιμή πώλησης, που παραμένει εγγυημένη για παραπάνω από 20 χρόνια.  Για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ένα μέρος του παραγόμενου ρεύματος, πρέπει να εκτελεστούν ορισμένες τεχνικές επεκτάσεις που είναι δυνατές ακόμα και εκ των υστέρων. 

52 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙO;
H παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά συστήματα χρειάζεται το φως της ηλιακής ακτινοβολίας, όχι τη θερμότητά της. Ακόμα και μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη μέρα θα υπάρχει άφθονο διάχυτο φως και τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρισμό, έστω και με μειωμένη απόδοση (παραδείγματος χάριν, ακόμη και με απόλυτη συννεφιά το φωτοβολταϊκό θα παράγει ένα 5%-20% της μέγιστης ισχύος του). H Ελλάδα είναι πάντως ιδιαίτερα ευνοημένη από τον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

53 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ
Μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ: Κατασκευάζονται από κυψέλες που έχουν κοπεί από ένα μόνο μεγάλο κυλινδρικό κρύσταλλο πυριτίου. Η κατασκευή τους είναι πιο πολύπλοκη, με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος παραγωγής

54 Πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ: Κατασκευάζονται από κυψέλες που έχουν κοπεί σε λεπτά τμήματα, από ράβδους λιωμένου και επανακρυσταλλοποιημένου πυριτίου (το λειωμένο πυρίτιο χύνεται σε καλούπι και στη συνέχεια τεμαχίζεται σε κυψέλες) 

55 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΝΕΛ Υπολογίζεται ότι η βρωμιά επάνω στα πάνελ εκτός από τη μείωση της μακροζωίας του εξοπλισμού, ευθύνεται για ετήσια μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια διαφυγόντα κέρδη της τάξεως του %. Ο καθαρισμός των Φωτοβολταϊκών πάνελ από της πάσης φύσεως επικαθίσεις (γύρη,πουλιών, σκόνη, λάσπη κλπ), οφείλει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, Μάρτιο/Απρίλιο, όταν έχουν περάσει οι βροχές, και Αύγουστο Σεπτέμβριο, στο τέλος του καλοκαιριού.

56 Τιμή Κιλοβατώρας(Ευρώ)
ΚΟΣΤΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ Έτος/Μήνας Τιμή Κιλοβατώρας(Ευρώ) 2012 Αύγουστος 0,25 2013 Φεβρουάριος 0,23875 2013 Αύγουστος 0,22801 2014 Φεβρουάριος 0,21775 2014 Αύγουστος 0,20795 2015 Φεβρουάριος 0,19859 2015 Αύγουστος 0,18965 2016 Φεβρουάριος 0,18112 2016 Αύγουστος 0,17297 2017 Φεβρουάριος 0,16518 2017 Αύγουστος 0,15775 2018 Φεβρουάριος 0,15065 2018 Αύγουστος 0,14387 Η τιμή αγοράς της kWh(κιλοβατώρας) από τη ΔΕΗ με βάση τον νόμο ήταν 0,55 ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2012, ενώ από τον Αύγουστο του 2012 μετά από τροποποίηση του νόμου έπεσε στα 0,25 ευρώ. Η τιμή θα μειώνεται κάθε εξάμηνο ως εξής:

57 ΠΗΓΕΣ : http://el.wikipedia.org , http://www.aleo-solar.gr/
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Καθηγητές : Ρηγας Κωτσακης , Μακης Πατροκλος Β.ΗΛ 2013 – 2014 PROJECT ΠΗΓΕΣ : ,

58 ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ
1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΤΜΗΜΑ: ΒΗΛ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΜΠΟΣΙ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΠΗΔΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΖΙΩΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΚΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ, ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΡΗΓΑΣ ΝΑΟΥΣΑ 2013

59 ΜΠΑΤΑΡΙΑ Μπαταρία είναι μια συσκευή που μετατρέπει τη χημική ενέργεια που εμπεριέχεται στα ενεργά υλικά της απ’ευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας ηλεκτροχημικής αντίδρασης-οξείδωσης.

60 ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
Η μπαταρία αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: Το ηλεκτρόδιο ανόδου ή αρνητικό ηλεκτρόδιο (το ηλεκτρόδιο μείωσης ή καυσίμου), το οποίο παραχωρεί ηλεκτρόνια στο εξωτερικό κύκλωμα Το ηλεκτρόδιο καθόδου ή θετικό ηλεκτρόδιο (το ηλεκτρόδιο οξείδωσης), το οποίο δέχεται ηλεκτρόνια από το εξωτερικό κύκλωμα Τον ηλεκτρολύτη (ιοντικό αγωγό), ο οποίος παρέχει το μέσο για τη μεταφορά του φορτίου

61 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες είναι μία πολύ αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση ενός χώρου ή μηχανήματος 24 ώρες το 24ωρο, με βροχή ή λιακάδα.

62 ΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ
Υπάρχουν τρεις κύριες λειτουργίες που μια μπαταρία επιτελεί σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα: Δρα σαν ένα βοηθητικό ποσό ενέργειας για να εξαλείψει την αναντιστοιχία μεταξύ της διαθέσιμης από τη φωτοβολταϊκή συστοιχία ισχύος και της απαιτούμενης από το φορτίο ισχύος. Η μπαταρία παρέχει ένα αποθεματικό ενέργειας (αυτονομία του συστήματος). Αποτρέπει μεγάλες, πιθανόν καταστροφικές, διακυμάνσεις τάσης.

63 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ
Οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν τα συστήματα αποθήκευσης σε ένα αυτόνομο σύστημα παραγωγής ισχύος είναι πολυάριθμες : Υψηλή ενεργειακή απόδοση Μεγάλη διάρκεια ζωής (σε χρόνια) Μεγάλη διάρκεια ζωής από την άποψη της απόδοσης χωρητικότητας Χαμηλό κόστος Καλή αποδοτικότητα φόρτισης ακόμα και σε πολύ μικρά ρεύματα Χαμηλός ρυθμός αυτοεκφόρτισης Μικρές απαιτήσεις συντήρησης Υψηλή διαθεσιμότητα παγκοσμίως Υψηλή διαθεσιμότητα ενέργειας

64 ΤΙΜΕΣ CAPACITY LENGTH WIDTH WEIGHT ΤΙΜΕΣ
ΜΠΑΤΑΡΙΑ WINNER APOLLO 33Ah / 12V ΜΠΑΤΑΡΙΑ Crown 115Ah / 12v ΜΠΑΤΑΡΙΑ Crown 185Ah / 12V CAPACITY 20 hr-33 Ah 10 hr-29.7 Ah 20 hr-115 Ah 10 hr-97 Ah 20 hr-185 Ah 10 hr-157 Ah LENGTH 195.5mm 321mm 394mm WIDTH 130mm 171mm 178mm WEIGHT 11.94Kg 26.3Kg 48.5kg ΤΙΜΕΣ 65 € 133 € 233 €

65 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ
Γενικά ο ρυθµιστής φόρτισης είναι µια ηλεκτρονική συσκευή υψηλής τεχνολογίας, που αποστολή έχει να παρατείνει όσο το δυνατό περισσότερο τη ζωή των μπαταριών εξασφαλίζοντας παράλληλα την αποδοτικότερη λειτουργία των µέσα στα όρια προστασίας που του παρέχει.

66 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΤΩΝ
Οι κύριες λειτουργίες του είναι ο έλεγχος της φόρτισης των συσσωρευτών από τις φωτοβολταϊκές γεννήτριες, ο έλεγχος της εκφόρτισης, η παροχή προστασίας στους συσσωρευτές, η απεικόνιση τιµών χαρακτηριστικών µεγεθών του Φ/Β συστήµατος, καθώς και η παροχή ενδείξεων της κατάστασης λειτουργίας του.

67 ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ
Το μέγεθος του ρυθμιστη φορτισης εξαρτάται από το μέγεθος των φωτοβολταικων που θα συνδέουμε πάνω του. Πρέπει να υπερκαλύπτει την συνολική ένταση σε Ampere των φωτοβολταϊκών. Επίσης, πρέπει να είναι κατάλληλος και για την τάση του φωτοβολταικού συστηματος. Αν τα φωτοβολταικα βγάζουν συνολική τάση 12V, επιλέγουμε ρυθμιστή για φωτοβολταικα 12V.

68 ΠΗΓΕΣ http://www.solar.com.gr http://www.solar-systems.gr

69 Εναλλασσόμενο Ρεύμα Ομάδα: Κουκουμάφτσης Δημήτρης, Κυράνος Δημήτρης, Μάκης Θοδωρής. Μάθημα: Project Σχολείο: 1o ΕΠΑΛ Νάουσας Τμήμα: ΒΗΛ Επιβλέποντες: Μάκης Π, Κωτσάκης Ρ. Νάουσα 2013

70 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ AC/DC Το ηλεκτρικό ρεύμα αν έχει σταθερή διεύθυνση λέγεται συνεχές ρεύμα (DC) αν η διεύθυνση τού αντιστρέφεται συνεχώς τότε λέγεται εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Το εναλλασσόμενο ρεύμα καθώς και οι πρώτες του εφαρμογές αποτέλεσαν εργασία του ‘’Νίκολα Τέσλα’’. Για την καθιέρωση του εναλλασσόμενου, έναντι του συνεχούς, αντιμετώπισε μάλιστα τον έντονο ανταγωνισμό του ‘’Τόμας Έντισον’’.

71 INVERTER Ο αναστροφέας (inverter) είναι ένα ηλεκτρονικο κυκλομα που μετατρέπει τη συνεχή τάση σε εναλλασσόμενη. Έτσι μπορούμε να τροφοδοτήσουμε από τη μπαταρία του φωτοβολταϊκού συστήματος όλες τις οικιακές συσκευές που απαιτούν 220 Volt. Η κυριότερη διάκριση των αναστροφέων όσον αφορά τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις είναι σε αναστροφείς "διασυνδεδεμένων συστημάτων" και "αυτόνομων συστημάτων".

72 ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΙ - ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΑΝΤΙΣΤΡOΦΕΙΣ
Οι τριφασικοί αντιστροφείς χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές μέσης και υψηλής ισχύος. Σκοπός τους είναι να παρέχουν μια τριφασική πηγή τάσης ή έντασης, όπου το πλάτος, η φάση και η συχνότητα να είναι ανά πάσα στιγμή ελεγχόμενα. Οι μονοφασικοί αντιστροφείς χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με την τοπολογία τους σε αντιστροφείς ημιγέφυρας και πλήρους γέφυρας. Οι πρώτοι υστερούν σαφώς για αυτό και σε εφαρμογές ΑΠΕ χρησιμοποιούνται οι αντιστροφείς πλήρους γέφυρας. 

73 ΤΙΜΕΣ INVERTER INVERTER Χαρακτηριστικά ΤΙΜΕΣ Μεταλλάκτης inverter
12V DC- 220V AC 150watt με φίς αναπτήρα BXL-INV150U/12V Στο WEB (με ΦΠΑ): 35.20€ / TEM Μεταλλάκτης Inverter 12V DC - 230V AC 1500 Watt με τροποποιημένου ημιτόνου HP Στο WEB (με ΦΠΑ): € / TEM 12VDC-230VAC 4000VA με τηλεχειριστήριο της HQ-INV4000W-12V Στο WEB (με ΦΠΑ): € / TEM

74 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γενικά, η έκθεση σε εναλλασσόμενη πηγή θεωρείται 3-5 φορές πιο επικίνδυνη από την έκθεση σε συνεχή της ίδιας τάσης, εξαιτίας της ενδεχόμενης τετανίας που μπορεί να προκληθεί με συνέπεια την παρατεταμένη επαφή του θύματος με την πηγή. Επιπλέον, η επαναληπτική φύση του εναλλασσόμενου ρεύματος αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρας κοιλιακής μαρμαρυγής. Όπως είδαμε, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ένταση συνεχούς για να έχουμε αντίστοιχα με το εναλλασσόμενο ρεύμα αποτελέσματα.

75 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΑΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Το εναλλασσόμενο ρεύμα μας δίνει τη δυνατότητα της ανύψωσης ή του υποβιβασμού της τάσης του με τη χρήση μετασχηματιστών, με αυτόν τον τρόπο η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο οικονομική. Το εναλλασσόμενο ρεύμα δημιουργεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο και έτσι γίνεται δυνατή η χρήση του επαγωγικού κινητήρα ο οποίος είναι φθηνότερος από τον αντίστοιχο κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Το εναλλασσόμενο ρεύμα δίνει τη δυνατότητα μεταβολής της συχνότητας και έτσι γίνεται δυνατή η λειτουργία των τηλεπικοινωνιών Το εναλλασσόμενο ρεύμα παράγεται πιο εύκολα.

76 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑ
Ο αντιστροφέας μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα είτε να λειτουργεί παράλληλα με μια άλλη ηλεκτρονική συσκευή ως βαθμίδα αυτής. Αυτόνομους Inverters, χρησιμοποιούμε σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και όπου στοχεύεται η μετατροπή συνεχής τάσης των 12V ή 24V σε εναλλασσόμενη τάση των 220V. Ένα παράδειγμα παράλληλης λειτουργίας inverter με άλλη συσκευή είναι τα UPS που χρησιμεύουν ως συστήματα παροχής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής (DC), σε εναλλασσόμενο (AC).

77 ΠΗΓΕΣ

78 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ: ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΗΛ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΚΗΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ, ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΡΗΓΑΣ

79 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
Λίγες ψιχάλες το πρωί – ένα σύντομο ντους ανανέωσης το απόγευμα. Ή μήπως χρειάζεστε ο κήπος να ποτίζεται μόνος του ενώ λείπετε για διακοπές; Με τους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος ή τους χρονοδιακόπτες της GARDENA θα έχετε τον πλήρη έλεγχο όπου κι αν είστε, όποτε θέλετε.

80 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
GARDENA, Προγραμματιστής Aυτόματου Ποτίσματος ΤΙΜΗ 43,99 $

81 ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ
Οικονομικό αυτόματο πότισμα Ο Χρονοδιακόπτης ποτίσματος της GARDENA συνδέεται στη βάνα και απενεργοποιεί αυτόματα το πότισμα του κήπου σας.

82 ΠΗΓΕΣ

83 ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ΟΜΑΔΑ: ΗΛΙΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΒΗΛ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΕΠΙΒΛΕΠΩΝΤΕΣ:ΜΑΚΗΣ Π., ΚΩΤΣΑΚΗΣ Ρ ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ

84 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με αυτή τη συσκευή μπορείτε να ελέγξετε διάφορες ιδιότητες του εδάφους όπως πχ την υγρασία, την ένταση του ηλιακού φωτός, τιμές pH καθώς και την θερμοκρασία χρησιμοποιώντας ένα ανιχνευτή με μήκος 200 χιλιοστά. Η μονάδα μπορεί να εμφανίσει εύκολα διάφορες αναγνώσεις στην μεγάλη του οθόνη LCD. Η μονάδα αυτή έχει  αυτόματης απενεργοποίησης.

85 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟΥ
Επιλέγετε από τις προτεινόμενες επιλογές τον τύπο του υλικού που θέλετε να επιθεωρήσετε και αμέσως ξεκινάτε τη μέτρηση Εφάπτετε το μηχάνημα επάνω στην επιφάνεια και απευθείας εμφανίζεται στην οθόνη ο συγκεκριμένος βαθμός υγρασίας σε αριθμητική και χρωματική κλίμακα. Ο μετρητής υγρασίας διακόπτει κάθε λειτουργία του αυτόματα εάν δε λαμβάνονται ενδείξεις

86 ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΈΝΑ ΑΠΛΟ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 29€ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ. 29€ 460 €

87

88 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

89 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

90 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Με βάση τα αποτελέσματα των ερωτημάτων που θέσαμε στους μαθητές σχετικά με τις Α.Π.Ε. τα συμπεράσματα που βγάλαμε είναι τα εξής: ένα ικανοποιητικός αριθμός μαθητών γνωρίζει για τις Α.Π.Ε έστω και τις βασικές πληροφορίες ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 65 % χρησιμοποιεί Α.Π.Ε. η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών πιστεύει ότι μια οποιαδήποτε Α.Π.Ε. βοηθάει το περιβάλλον ενώ γνωρίζουνε ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα από μια εγκατάσταση δεν γνωρίζουν το κόστος.

91 ΠΗΓΕΣ

92 1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Ηλίας Γαλατσίδας Μάκης Πάτροκλος Κων/νος Ζιώτας Ρήγας Κοτσάκης Κων/νος Θεοφυλακτίδης Γρηγόρης Θωμίδης Γιώργος Ιωάννου Δημήτρης Κουκουμάφτσης Δημήτρης Κυράνος Θοδωρής Μάκης Νεκτάριος Μπόσι Κων/νος Νίκου Αποστόλης Παρηγορίδης Χρήστος Πηδάσης Αναστάσης Τσαγκαλίδης


Κατέβασμα ppt "ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google