Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στέφανος Κουφάκης Αντωνία Θεοδώρου. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στέφανος Κουφάκης Αντωνία Θεοδώρου. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στέφανος Κουφάκης Αντωνία Θεοδώρου

2 Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται « ήπια μορφή ενέργειας " και περιλαμβάνεται στις " καθαρές " πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους.

3 Πλεονεκτήματα Εκμετάλλευσης Α.Ε. Ανανεώσιμη Δεν εκπέμπει βλαβερά αέρια Δεν εκλύει επικίνδυνες χημικές ουσίες

4 Μειονεκτήματα χρήσης Α/Γ Έντονος θόρυβος Υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης Κίνδυνος ο ρότορας για διερχόμενα πτηνά

5 Η τρέχουσα ισχύουσα νομοθεσία περί της χρήσης Αιολικής Ενέργειας ακούει στο όνομα NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 4014, περιλαμβάνει 37 άρθρα και ασχολείται από την δημόσια και ιδιωτική αδειοδότηση και κανονισμό της παρεχόμενης ενέργειας έως και την διαχείριση μιας εγκατάστασης και την αρχή λειτουργίας της. Ποια είναι η ισχύουσα νομοθεσία περί χρήση και εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας;

6 Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο». Ποιοι είναι οι τρόποι εκμετάλλευσης της Αιολικής Ενέργειας;

7 2 Πτερύγια 3 Πτερύγια

8 Ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα

9 Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες. Αρχικά ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια.

10

11 Μετά ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου. Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας (οριζοντίου άξονα, πάνω στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πτερύγια). Στη συνέχεια ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο. Τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

12

13  Η παραγόμενη ενέργεια από ένα τέτοιο πάρκο πωλείται κατευθείαν στην ΔΕΗ.  Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από ανεξάρτητο παραγωγό.  Αιολικά πάρκα που κατασκευάζονται από δήμους ή περιφέρειες δεν στοχεύουν την τροφοδότηση του δικτύου της ΔΕΗ παρά μόνον προορίζεται για την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών απαιτήσεων. Ποια είναι τα κριτήρια κατασκευής Αιολικών πάρκων; Είναι δημόσια ή ιδιωτική περιουσία;

14 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΌΣ Α. Π.  Το υψηλό αιολικό δυναμικό της εξεταζόμενης περιοχής.  Τα γειτονικά δίκτυα με τη ΔΕΗ ανάλογης ισχύος και η ύπαρξη δρόμων πρόσβασης.  Αποστάσεις από τις κοντινότερες κοινότητες.  Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την εξεταζόμενη περιοχή.  Η θέση της ΑΓ σε σχέση με τους αναμεταδότες της ΕΡΤ και του ΟΤΕ.  Αποστάσεις από τα αεροδρόμια.  Ειδικά προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας (NATURA, RAMSAR, κλπ.)

15 Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α/Γ; Η ανεμογεννήτρια επιτελεί την λειτουργία της μόνο σε συγκεκριμένες ταχύτητες ανέμου. Το κιβώτιο ταχυτήτων μπλοκάρει το ρότορα αν ο άνεμος είναι πολύ ασθενές ή πολύ ισχυρός. Η κινητική ενέργεια του ανέμου μετατρέπεται σε ηλεκτρική στη γεννήτρια, και από το κιβώτιο ηλεκτρικών συνδέσεων τροφοδοτείται στο ηλ. δίκτυο.

16  στην Εύβοια όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο τον Οκτώβριο του 2001 σε περιοχή με πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό και συντελεστή εκμετάλλευσης.  στη Θράκη, στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, αποτελώντας το μεγαλύτερο ενοποιημένο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 62,5 MW.  στην Πελοπόννησο, στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας, με έναρξη λειτουργίας των τελευταίων στις αρχές του 2012. Που βρίσκονται τα κυριότερα Αιολικά πάρκα της Ελλάδος;

17  στο Δήμο Πυλάρου του Νομού Κεφαλληνίας το οποίο ονομάζεται "Αγία Δυνατή". Αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW η κάθε μια, αποδίδοντας στο Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτροδότησης συνολική ισχύ 32 MW.  στην Κύθνο όπου βρίσκονται εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες των 20kW η κάθε μία. Το Αιολικό πάρκο της Κύθνου αναφέρεται ως το πρώτο αιολικό πάρκο που δημιουργήθηκε στον κόσμο και το πρώτο στην Ευρώπη.


Κατέβασμα ppt "Στέφανος Κουφάκης Αντωνία Θεοδώρου. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google