Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

CRIMINAL MINDS. 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT 2012-2013 (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "CRIMINAL MINDS. 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT 2012-2013 (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 CRIMINAL MINDS

2 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT 2012-2013 (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3

3 ΤΙΤΛΟΣ: «Το χρώμα της ενέργειας» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ : «Οικονομία και οικολογία στην ενέργεια. Γίνεται;»

4 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η ενέργεια είναι σε τέτοιο βαθμό συνυφασμένη με την καθημερινή μας ζωή που μόνο η έλλειψή της καθιστά πρόδηλη την αναγκαιότητά της. Το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων δεσμεύει, παράγει, καταναλώνει, μετατρέπει, αποθηκεύει και υποβαθμίζει τεράστια ποσά ενέργειας Η ενέργεια μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές όπως ο άνεμος, ο άνθρακας, η ξυλεία ή τα τρόφιμα. Όλες οι πηγές ενέργειας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η χρήση τους μας δίνει, για παράδειγμα τη δυνατότητα να θέσουμε αντικείμενα σε κίνηση, να μεταβάλουμε θερμοκρασίες, να παράγουμε ήχο και εικόνα. Με άλλα λόγια, μας δίνεται η δυνατότητα να παράγουμε έργο. Το κάθε φυσικό σύστημα περιέχει (ή εναλλακτικά αποθηκεύει) μία ποσότητα που ονομάζεται ενέργεια. Ενέργεια, συνεπώς, είναι η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παραγάγει έργο. Οι πράγματι πολυποίκιλες μορφές ενέργειας βρίσκονται πίσω από την ασύλληπτη ποικιλία των φυσικών φαινομένων.

5 ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Ανάλογα με τον τρόπο που έχει αποκτηθεί, ανταλλαχθεί ή αποθηκευτεί η ενέργεια, μπορούμε να μιλήσουμε για πολλές μορφές της:  Μηχανική ενέργεια, που συνδυάζει την κινητική και τη δυναμική.  Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, που συνδυάζει την ηλεκτρική και τη φωτεινή ή ενέργεια ακτινοβολίας,  Πυρηνική ή ατομική ενέργεια  Θερμική ενέργεια  Χημική ενέργεια

6 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Όσον αφορά στους φυσικούς πόρους - πηγές που χρησιμοποιούμε για να την αποκτήσουμε, η ενέργεια διακρίνεται σε ανανεώσιμη και μη ανανεώσιμη ή συμβατική. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι:  Ηλιακή ενέργεια  Αιολική ενέργεια  Γεωθερμική ενέργεια  Υδροηλεκτρική ενέργεια  Βιομάζα  Ηλεκτρομαγνητική

7 ΟΙΚΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

8

9 * Η χημική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική για να την αξιοποιήσουμε και για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης μιας οικογένειας. ** Τα σχεδιαγράμματα αναφέρονται σε τετραμελείς οικογένειες. *** Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με τις ποσότητες.

10 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

11 Άραγε μας συμφέρει περισσότερο η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες μας; Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή ένωση χρηματοδοτεί την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος, μέχρι 10Kwpστις στέγες των σπιτιών. Έτσι ο κάθε ένας μας μπορεί να παράγει ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να κερδίζει ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα από την πώληση του. Τα κυριότερα σημεία του προγράμματος: - Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται στο δώμα, την στέγη ή τα στέγαστρα βεραντών του κτιρίου. - Η ενέργεια που παράγεται πωλείται στη ΔΕΗ σε συγκεκριμένη σταθερή τιμή για 25 χρόνια Δεν είναι δυνατή η κατανάλωση της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις οικίες μας, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να πωλείται στην ΔΕΗ. Έτσι, η ενέργεια που παράγεται δεν έχει καμία σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει ο καταναλωτής, ως εκ τούτου η ΔΕΗ εγκαθιστά ξεχωριστό μετρητή για την ενέργεια που αγοράζει. Το συνολικό ποσόν συμψηφίζεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και η διαφορά επιστρέφεται στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής υπογράφει σύμβαση με την ΔΕΗ για να διοχετεύει όλη την παραγόμενη ενέργεια του φωτοβολταϊκού στο δίκτυο της. Η σύμβαση είναι 25ετους διάρκειας και με εγγυημένη τιμή αγοράς καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης τα 0,25 €/kWh. Αν υπολογίσουμε ότι ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1kW (κιλοβάτ) παράγει κατά μέσο όρο 1150 – 1.600 kWh το χρόνο, ανάλογα με την ηλιοφάνεια και τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής, τότε τα έσοδα από 1 φωτοβολταϊκό ισχύος 8kW μπορούν να φτάσουν έως και €3.200 το χρόνο. Τα έσοδα από την πώληση της ενέργειας, κάνουν απόσβεση της επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα Για την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 8 kw σε χώρο 100 τ.μ. το κόστος ανέρχεται περίπου σε 17.000 €.

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Σύμφωνα με τα παραπάνω η απόσβεση του θα γίνει σε 5,5 έτη. Μετά την απόσβεση και δεδομένου ότι μια 4μελής οικογένεια απαιτεί καταβολή ποσού 1500 € ετησίως στη ΔΕΗ για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζουμε αυτό το ποσό και επιπλέον ετήσιο εισόδημα 1700 €. Πιο συγκεκριμένα: 17000€ : 3200€/ανα έτος = 5,31 έτη για απόσβεση 3200€/ανα έτος – 1500€/ανά έτος προς ΔΕΗ = 1700€ Ως εκ τούτου συμφέρει η τοποθέτηση τους.

13

14


Κατέβασμα ppt "CRIMINAL MINDS. 4 Ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ PROJECT 2012-2013 (α’ τετράμηνο) ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α’3."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google