Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΜΙΝAΡΙΑ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΣ 2012

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΜΙΝAΡΙΑ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΣ 2012"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΜΙΝAΡΙΑ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΣ 2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ MOODLE ΣΕΜΙΝAΡΙΑ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΣ 2012 Έλενα Πηδιά, Σύμβουλος Φιλολογικών Μαθημάτων

2 MOODLE Είναι το κορυφαίο σύστημα διαχείρισης μαθησιακού περιεχομένου στο χώρο του ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε δυναμικά μαθησιακά περιβάλλοντα. To Μoodle αποτελεί κορυφαίο σύστημα διαχείρισης μαθησιακού περιεχομένου στο χώρο του ανοικτού/ελεύθερου λογισμικού που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε δυναμικά μαθησιακά περιβάλλοντα. (Ανοικτό/ελεύθερο λογισμικό: είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αντιγραφεί, να μελετηθεί, να τροποποιηθεί και να αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό, μέσω Γενικής Άδειας Δημόσιας Χρήσης GNU. Αντίθετες έννοιες: ιδιόκτητο ή εμπορικό λογισμικό). Ποια είναι η διαφορά του από ένα διαδικτυακό σχολείο; Αποτελεί τμήμα του διαδικτυακού σχολείου. Το τμήμα εκείνο που αναφέρεται στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Ασύγχρονη μάθηση ( asynchronous learning ): Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει άμεση, «σύγχρονη» επικοινωνία του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου σε πραγματικό χρόνο (real-time) κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο εκπαιδευτής μπορεί να προετοιμάσει το εκπαιδευτικό υλικό, να το αποθηκεύσει σε κάποιο ηλεκτρονικό μέσο και ο εκπαιδευόμενος, μπορεί να πάρει αυτό το εκπαιδευτικό υλικό οπουδήποτε και αν βρίσκεται και σε όποια χρονική στιγμή επιλέξει ο ίδιος. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία του εκπαιδευτή με τους εκπαιδευόμενους είναι η αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι ομάδες συζήτησης και οι πίνακες ανακοινώσεων. (Ως εκ τούτου, η δυνατότητα ελέγχου των απουσιών, που δεν αφορά άμεσα τη διαδικασία μάθησης, δεν παρέχεται από το ίδιο το Moodle, αλλά δύναται να γίνει με τη χρήση της πλατφορμας SIS (Student Information System) η οποία ενώνεται με το Moodle. Το επισημαίνω, γιατί τέθηκε ως απορία στη συνάντηση που είχαμε την περασμένη Τετάρτη).

3 MOODLE Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment
Πρόκειται για ακρωνύμιο:

4 MOODLE ΕΞΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ ΕΞΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ MOODLE ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ

5 ΠαιδαγωγικΕς θεωρΙες που ςχετΙζονται με το Moodle
Κοινωνική εποικοδομητική μάθηση (Social Constructionist Pedagogy) Θεωρία προσωπικής δόμησης (Personal Construct Theory) Κοινωνικός εποικοδομητισμός (Social Constructionism) Κοινωνική εποικοδομητική μάθηση (Social Constructionist Pedagogy) Μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον οι άνθρωποι αποκτούν νέες νοητικές δομές. Όλες οι νέες πληροφορίες ελέγχονται σε σχέση με τις προηγούμενες γνώσεις και αν υπάρχει συμβατότητα, αφομοιώνονται σχηματίζοντας νέες δομές πάνω στις παλιές. β. Θεωρία προσωπικής δόμησης (Personal Construct Theory) Μαθαίνουμε πιο αποτελεσματικά, όταν προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τη γνώση που μόλις αποκτήσαμε σε άλλα άτομα, για παράδειγμα, όταν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με δικά μας λόγια ή να δημιουργήσουμε μία παρουσίαση. γ. Κοινωνικός εποικοδομητισμός (Social Constructionism) Επέκταση των παραπάνω ιδεών σε μία ομάδα προσώπων που συνεργάζονται στη δημιουργία κοινόχρηστων μορφών πληροφορίας. Η γνώση εμπεδώνεται καλύτερα, όταν μοιράζεται και εφαρμόζεται σε ένα ευρύ κοινωνικό περιβάλλον.

6 Ο εμπνευστής και δημιουργός της πλατφόρμας Moodle
Martin Dougiamas Ο εμπνευστής και δημιουργός της πλατφόρμας Moodle Η πλατφόρμα Μoodle δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas και ήταν μέρος της διδακτορικής του διατριβής.

7 Το Moodle του ΠΙΚ βρίκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση και εκεί μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ψηφιακή τάξη.

8 Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν τις δικές τους ψηφιακές τάξεις στην πλατφόρμα Moodle. Παρέχει επίσης σεμινάρια επιμόρφωσης στο συγκεκριμένο θέμα. Ήδη στην Κύπρο ένας σημαντικός αριθμός σχολείων αξιοποιεί την πλατφόρμα αυτή για δημιουργία μαθημάτων και χρήση τους από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 20 ψηφιακές τάξεις στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα Moodle αξιοποιείται σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

9 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Ο διαχειριστής Οι εκπαιδευτικοί Οι μαθητές Οι γονείς (αν το θέλουμε )

10 Προσθέτει/ διαγράφει χρήστες. Προθέτει/ διαγράφει τάξεις.
Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Έχει πλήρη έλεγχο του Moodle: Προσθέτει/ διαγράφει χρήστες. Προθέτει/ διαγράφει τάξεις. Προσθέτει τμήματα στο Moodle. Προσθέτει τμήματα: προσθέτει δυνατότητες (π.χ. e portfolio, αυξάνει ή μειώνει το μέγιστο μέγεθος των αρχείων που μπορούν να αναρτηθούν στην πλατφόρμα κ.ά)

11 Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Αναρτά βοηθητικό υλικό για τους μαθητές του.
Δημιουργεί διαδραστικά κείμενα σε μορφή ιστοσελίδας. Δίνει ανατροφοδότηση στις εργασίες των μαθητών που αναρτούν στην ψηφιακή τάξη. Ετοιμάζει ερωτήσεις κλειστού τύπου οι οποίες παρέχουν στο μαθητή ανατροφοδότηση και αυτοαξιολόγηση και στον εκπαιδευτικό τη δυνατότητα να γνωρίζει τον μέσο όρο των απαντήσεων των μαθητών και του συνόλου της τάξης του. Ο εκπαιδευτικός αναρτά υλικό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, διαδραστικούς χάρτες, ταινίες, κ.ά. Η ανάρτηση μπορεί να γίνει είτε σε μορφή που οι μαθητές μπορούν να επεξεργαστούν τα αρχεία στο δικό τους υπολογιτή, αφού τα κάνουν download, είτε σε μορφή ιστοσελίδας και τότε οι μαθητές δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν. Επιπρόσθετα, ο εκπαιδευτικός μπορεί ναν κάνει link σε σχετικές με το μάθημά του ιστοσελίδες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ασκήσεις κλειστού τύπου οι οποίες διορθώνονται αυτόματα και να εοιμάσει την αναροφοδότηση που οι μαθητές θα λάβουν μέσω του προγράμματος. Ο εκπαιδευτικός χάρη στη δυνατότητα που παρέχει η πλατφόρμα στους μαθητές να αναρτούν τις εργασίες τους και να επικοινωνούν για θέματα που αφορούν στις εργασίες τους (θέμα που τέθηκε στη συζήτησή μας), μπορεί να καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά το μαθητή στην πορεία διεκπαιρέωσης ενός μαθησιακού καθήκοντος, αφού μπορεί σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο να του προσφέρει ανατροφοδότηση.

12 Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Θέτει ερωτήματα προς προβληματισμό και συζήτηση. Έχει ψηφιακό βαθμολόγιο. Αναρτά ανακοινώσεις που αφορούν την τάξη του. Μπορεί να ελέγχει ποιος και πότε μπαίνει στην ψηφιακή του τάξη και ποια περιοχή της επισκέπτεται.

13 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Έχουν πρόσβαση στο υλικό που αναρτά ο εκπαιδευτικός.
Αναρτούν το δικό τους υλικό στο πλαίσιο της κατ΄οίκον εργασίας τους ή στο πλαίσιο μια ερευνητικής εργασίας, για να λάβουν ανατροφοδότηση από τον εκπαιδευτικό ή τους συμμαθητές τους. Συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας ομαδικής εργασίας (forum και chat room). Ιδιαίτερα χρήσιμη μέσω ψηφιακής τάξης είναι η συνεργασία σχολείων διαφορετικών επαρχιών και διαφορετικών χωρών. Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι δραστηρότητες σε μια ψηιακή τάξη είναι μαθησιακές και πρέπει να γίνονται στοχευμένα. Π.χ. στόχος που διέπει όλη τη σχλική χρονιά είναι οι μαθητές να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της πλατφόρμας σε σωστά Ελληνικά και κατάλληλο ύφος. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να επισημαίνει λάθη διατύπωσης, έκφρασης, ορθογραφίας.

14 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ Λύνουν ασκήσεις κλειστού τύπου και παίρνουν. ανατροφοδότηση και αυτοαξιολόγηση. Μπορούν να δουν τα σχόλια και τη βαθμολογία της εργασίας τους. Δημιουργούν ερωτηματολόγια δημοσκοπήσεων. Συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις. Δημιουργούν ηλεκτρονικό portfolio (Μοοdle και Mahara).

15 -Για τη βαθμολογία των μαθητών τους.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Ενημερώνονται : -Για τη βαθμολογία των μαθητών τους. -Για τις εργασίες και την ανατροφοδότηση που έλαβαν τα παιδιά τους. -Για τις δράσεις του σχολείου που αφορούν την τάξη του παιδιού τους. Μπορούν να συμμετέχουν σε forum συζητήσεων. Οι γονείς έχουν δικό τους ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης που τους επιτρέπει να κινηθούν στους χώρους της ψηφιακής τάξης που αφορούν μόνο στα δικά τους παιδιά (π.χ. βαθμός του δικού τους παιδιού, σχόλια και ανατροφοδότηση στις εργασίες του, ημερολόγιο γεγονότων της τάξης του). Αν ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί, μπορεί να δημιουργήσει forum συζητήσεων με τους γονείς (To Moodle παρέχει αυτή τη δυνατότητα, εμείς επιλέγουμε αν θα την αξιοποιήσουμε. Όποια απόφαση και αν πάρουμε είναι σωστή φτάνει να μπορούμε να την αιτιολογούμε. Θέμα που τέθηκε στη συνάντησή μας την Τετάρτη).

16 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

17 Στη διαφάνεια αυτή παρουσιάζεται η αρχική σελίδα του «Μαθησης»
Στη διαφάνεια αυτή παρουσιάζεται η αρχική σελίδα του «Μαθησης». Πρόκειται για ψηφιακή τάξη στο Moodle. Το «Μάθησις» αναπτυχθηκε στα πλαισια ερευνητικου προγραμματος που επιχορήγησε το κρατος με συνεργασια του Πανεπιστημίου Κυπρου και με τελικο χρηστη το ΥΠΠ. Σε αυτό θα βρείτε εσείς και οι μαθητές σας το ΨΕΠ των φιλολογικών μαθημάτων.

18 Τμήμα ψηφιακής τάξης στην Ιστορία
Τμήμα ψηφιακής τάξης στην Ιστορία. Παρουσιάζεται χώρος για ανάρτηση των εργασιών των μαθητών, φάκελλος με ταινίες σχετικές με το θέμα, λεξικό, παρουσιάσεις

19 Ηλεκτρονικό βαθμολόγιο εργασιών: χώρος για υποβολή εργασίας, ανατροφοδότηση, βαθμολογία, χώρος για την ανάρτηση της τελικής εργασίας, βαθμός τελικής εργασίας)

20 Ηλεκτρονικό ημερολόγιο δραστηριοτήτων

21 ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ -Ηλεκτρονικός Υπολογιστής -Διαδίκτυο

22 Καινοτόμα και πρωτοποριακά μαθησιακά περιβάλλοντα
Συνεχής έλεγχος της πορείας του μαθητή από εκπαιδευτικούς και γονείς. Ώθηση για έκφραση και επικοινωνία σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο Αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση και ανατροφοδότηση των μαθητών μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα Αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και στους μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους. Επέκταση της γνώσης Εμβάθυνση Ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας Βελτίωση της ικανότητας αναθεώρησης και επανεξέτασης Εξοικονόμηση χρόνου Εξοικονόμηση χρόνου (θέμα που τέθηκε στη συζήτησή την Τετάρτη): π.χ. α. Στο μάθημα της Νεοελληνική Γλώσσας οι μαθητες συντονίζονται μεταξύ τους για τα κείμενα που θα φέρουν προς επεξεργασία μέα στην τάξη. β. Οι μαθητές όταν χάσουν τα φύλλα εργασίας τους ξέρουν πού θα τα βρουν. Δεν ζητούν από τον εκπαιδευτικό να τα φωτοτυπήσει ξανά. γ. Αυτόματη διόρθωση ασκήσεων κλειστού τύπου. δ. Σταδιακός συντονισμός και αξιολόγηση μιας ερευνητικής εργασίας χωρίς να επηρεάζεται ο διδακτικός χρόνος ή τα διαλείμματα των εκπαιδευτικών και των

23 MOODLE Το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές κατάλληλα ,ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αι. Οι πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης μπορούν να προφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή, αφού ο μαθητής ακολουθεί μια ευεργετική πορεία μαθησιακής αυτενέργειας, έκφρασης, επικοινωνίας, οργάνωσης, συνεργασίας και γνώσης σε οποιοδήποτε χρόνο και χώρο.

24 Γενικές πληροφορίες για το Moodle
Διατίθεται μεταφρασμένο σε 80 γλώσσες. Χρησιμοποιείται σε 205 χώρες. μαθήματα έχουν δημιουργηθεί στο Moodle από διάφορους φορείς και ιδρύματα. και πλέον είναι οι εγγεγραμμένοι χρήστες του. εκπαιδευτικοί σε διάφορες χώρες του κόσμου (πρωτοβάθμια- δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια εκπαίδευση) οργανώνουν τα μαθήματά τους στο Moodle.

25 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργήθηκαν 20 ψηφιακές τάξεις στη Μέση Εκπαίδευση (οι 9 είναι σε φιλολογικά μαθήματα) Ψηφιακές τάξεις στο Moodle σε φιλολογικά μαθήματα έχει το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, η Β΄ Τεχνική Λεμεσού, το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας (ακόμη να λειτουργήσει), Λύκειο Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.

26 ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ MOODLE ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
dimotiko.info/ (Δημοτικό Αγίου Σπυρίδωνα για επικοινωνία με γονείς) Ανεξάρτητο Moodle από εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης Δημοτικό Κολοσσίου dimotiko.info/ Δημοτικό Αγίου Σπυρίδωνα Λευκωσίας για επικοινωνία με γονείς Δημοτικό Μακεδονίτισσας για ερευνητικό πρόγραμμα comenius Το Moodle είναι επίσης η Πλατφόρμα που αξιοποιεί το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Μετσόβιο Ππολυτεχνίο, το Yale κ. ά.

27 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε σεμινάριο επιμόρφωσης για το Moodle, θα εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέσω στην ηλεκτρονική διεύθυνση: διευκρινίζοντας ότι ενημερωθήκατε για το Μoodle στα σεμινάρια φιλολόγων του Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Αναστασία Οικονόμου, Προϊστάμενη Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Έρευνας στο ΠΙΚ, τηλ


Κατέβασμα ppt "ΣΕΜΙΝAΡΙΑ ΦΙΛΟΛOΓΩΝ ΦΕΒΡΟΥAΡΙΟΣ 2012"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google