Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα
και λίγα λόγια για την πρώτη φορά

2 ~ Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας ~

3 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τα εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα. Τα εξωτερικά όργανα ονομάζονται αιδοίο, τα εσωτερικά όργανα περιλαμβάνουν τον κόλπο, την μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Το αιδοίο διαχωρίζεται από τα εσωτερικά με τον παρθενικό υμένα. Στο κέντρο του αιδοίου υπάρχει το στόμιο του κόλπου και ο παρθενικός υμένας, λεπτή κυκλική μεμβράνη από την οποία περνάει το αίμα της περιόδου.

4 ΠΑΡΘΕΝΙΚΟΣ ΥΜΕΝΑΣ Πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή η είσοδος στον κόλπο καλύπτεται με τον υμένα που έχει οπές διαφόρων σχημάτων που επιτρέπει το αίμα της περιόδου να περνά. Ο σαρκώδης παρθενικός υμένας θα δώσει λίγο περισσότερο αίμα στην πρώτη επαφή ή θα υποχωρήσει δυσκολότερα. Ο ελαστικός υμένας λόγω υφής μπορεί να υποδεχτεί το πέος χωρίς να σπάσει δηλαδή χωρίς αιμορραγία. Η ρήξη του παρθενικού υμένα μπορεί να προκαλέσει πόνο.

5 ΚΟΛΠΟΣ Ο κόλπος είναι ένας μεμβρανώδης σωλήνας. Το μέγεθος ποικίλει. Ο κόλπος καταλήγει στο κάτω μέρος στον παρθενικό υμένα ενώ στο πάνω μέρος στον τράχηλο της μήτρας. Πρόκειται για σωλήνα με μεγάλη ελαστικότητα, ικανό να περιβάλλει το πέος αλλά και ικανό να διαστέλλεται για να επιτρέπει την έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό. Κατά μήκος του κόλπου υπάρχει ένας υποβλεννογονιακός ιστός γεμάτος αιμοφόρα αγγεία. Με την δράση του ανοίγει ή κλείνει το εσωτερικό του κόλπου.

6 ΜΗΤΡΑ Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο που μοιάζει με ανάποδο αχλάδι. Αποτελείται από τρία μέρη: τον τράχηλο, το σώμα και τον πυθμένα. Η κάτω άκρη είναι στενή, προβάλλεται στον κόλπο. Η θέση της μήτρας επηρεάζεται από την ουροδόχο κύστη και το ορθών. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι να υποδέχεται το έμβρυο και να προστατεύει την ανάπτυξη του μέχρι τον τοκετό.

7 ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ Οι σάλπιγγες είναι μυώδεις σωλήνες. Ξεκινούν από τον πυθμένα της μήτρας, ενώ το άλλο άκρο τους κρέμεται ελεύθερο μέσα στην κοιλιά. Αποτελούν το σημείο συνάντησης του σπερματοζωαρίου με του ωαρίου.

8 ΩΟΘΗΚΕΣ Οι ωοθήκες, τα όργανα που παράγουν τα ωάρια, είναι δύο αδένες σε σχήμα ωοειδές. Έχουν χρώμα άσπρο. Οι ωοθήκες αποτελούν τους γεννητικούς αδένες της γυναίκας, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο στην αναπαραγωγή. Ο γεννητικός κύκλος, χαρακτηριστικός της αναπαραγωγικής ηλικίας, διαρκεί από την πρώτη μέρα εμφάνισης της περιόδου μέχρι την παραμονή της επόμενης περιόδου, δηλαδή 28 μέρες περίπου.

9 ~Το γεννητικό σύστημα του άνδρα~

10 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΔΡΑ
Το γεννητικό σύστημα του άνδρα αποτελείται από συγκεκριμένα όργανα το καθένα απ’ τα οποία έχει διαφορετική λειτουργία.

11 ΠΕΟΣ Το πέος, το οποίο διαφέρει ως προς την διάμετρο και το μήκος, αποτελείται από τη βάλανο, το σώμα και τη ρίζα του πέους. Στο κάτω μέρος της βαλάνου υπάρχει μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται χαλινός ενώ στην κορυφή έχει την έξοδο της ουρήθρας. Αν το αγόρι φτάσει στην ήβη και η βάλανος δεν αποκαλύπτεται κατά την στύση, τότε υπάρχει φίμωση. Αντίθετα, αν αποκαλυφθεί η ακροποσθία, δηλαδή το τέλος της πόσθης του πέους δεν επανέλθει στην αρχική του κατάσταση μετά τη στύση τότε υπάρχει παραφίμωση. Η ρίζα του πέους αποτελείται από σηραγγώδη σώματα στα οστά της λεκάνης που γεμίζουν με αίμα και προκαλούν τη στύση. Τέλος, η αφαίρεση της ακροποσθίας ονομάζεται περιτομή.

12 ΟΡΧΕΙΣ Οι όρχεις είναι δύο και εγκαθίστανται στην τελική τους θέση λίγο πριν τη γέννηση. Αν αυτό δεν συμβεί ,υπάρχει κρυψορχία. Οι λειτουργίες των όρχεων, είναι αρχικά η παραγωγή ανδρικών ορμονών, κυρίως της τεστοστερόνης και έπειτα η παραγωγή σπερματοζωαρίων. Η κάθοδος των όρχεων έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της σπερματογέννησης.

13 ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑ Οι επιδιδυμίδες βρίσκονται πάνω στους όρχεις. Το αρχικό τους τμήμα λέγεται κεφαλή. Γενικά αποτελείται από ένα σωληνάριο με πολλές περιελίξεις μέσα απ’ το οποίο περνούν τα σπερματοζωάρια και ωριμάζουν. Τέλος, τα πλέον ώριμα σπερματοζωάρια για γονιμοποίηση αποθηκεύονται στην ουρά της επιδιδυμίδας.

14 ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Οι σπερματικοί πόροι είναι η συνέχεια των επιδιδυμίδων. Το τελικό τους τμήμα, η σπερματοδόχος λήκυθος, διευρύνεται πίσω απ’την ουροδόχο κύστη. Η σπερματοδόχος λήκυθος αποτελεί τη δεύτερη δεξαμενή ώριμων σπερματοζωαρίων. Τέλος, οι σπερματοδόχοι πόροι εκβάλλουν στο σπερματικό λοφίδιο.

15 ΟΥΡΗΘΡΑ Η ουρήθρα, η οποία έχει διπλή αποστολή, ανήκει στο ουροποιητικό και γεννητικό σύστημα. Όσον αφορά την πρώτη της αποστολή εκκενώνει την ουροδόχο κύστη από τα ούρα και η δεύτερη είναι ότι συμβάλλει στη μεταφορά του σπέρματος προς τα έξω. Για να εκτελέσει τη δεύτερη αποστολή χρειάζεται τα σηραγγώδη σώματα του πέους που διευκολύνουν την είσοδο στον κόλπο, κάτι που επιτυγχάνεται με τη διόγκωση και σκλήρυνση του πέους.

16 ΣΠΕΡΜΑΤΟΔΟΧΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ
Οι σπερματοδόχοι κύστεις είναι δύο πολύχωροι σάκοι που ενώνονται με τους σπερματικούς πόρους. Αποτελούν αδένες που εκκρίνουν ένα υγρό το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του όγκου του σπέρματος. Το υγρό αυτό περιέχει δύο βασικές ουσίες : α) τη φρουκτόζη που χρησιμεύει για την τροφή των σπερματοζωαρίων, β) μία ουσία που προκαλεί την πήξη του σπέρματος, αμέσως μετά την εκσπερμάτωση.

17 ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ Ο προστάτης είναι ο αδένας που παράγει ουσίες που εμπλουτίζουν και αραιώνουν το σπέρμα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και αποτελείται από πάρα πολλούς αδενικούς σχηματισμούς. Το υγρό που εκκρίνουν οι αδένες του προστάτου , αποτελεί το 15% του όγκου του σπέρματος. Το προστατικό αυτό υγρό περιέχει διάφορες απαραίτητες ουσίες και ένζυμα. Αδυναμία ρευστοποίησης του σπέρματος σημαίνει βλάβη του προστάτου.

18 ΑΔΕΝΕΣ Οι Αδένες του Cowper εκκρίνουν ένα διαυγές υγρό σαν το σάλιο κατά τη διάρκεια των ερωτικών περιπτύξεων. Σκοπός αυτού είναι να προλειάνει το δρόμο για τα σπερματοζωάρια που θα ακολουθήσουν.

19 ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟ Το σπερματοζωάριο δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι. Μοιάζει με γυρίνο βατράχου και αποτελείται από το κεφάλι, το λαιμό και την ουρά. Το κεφάλι αποτελείται από έναν πυρήνα με DNA. Όταν το σπερματοζωάριο συνενώνεται με το ωάριο το κύτταρο που σχηματίζεται αποτελείται από 46 χρωμοσώματα. (23 απ’τον πατέρα και 23 απ’την μητέρα) Ο λαιμός ενώνει το κεφάλι με την ουρά που χάρη στις κινήσεις της το σπερματοζωάριο ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα για να ενωθεί με το ωάριο στη σάλπιγγα.

20 ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗ Η εκσπερμάτωση, είναι μια λειτουργία που βοηθάει στην κορύφωση της ερωτικής πράξης και τον οργασμό. Με μια σειρά διαδοχικών ενεργειών, όπως η σύσπαση της επιδιδυμίδας και του σπερματικού πόρου, τα ώριμα σπερματοζωάρια πάνε προς την σπερματοδόχο λήκυθο. Επιπλέον, με τη σύσπαση του αυχένα της κύστης, επιτρέπεται η έξοδος του σπέρματος κάτι που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του βολβοσηραγγώδους μυός της ουρήθρας, για να γίνει η εκσπερμάτωση. Ακόμα, σε μία περίπτωση παλίνδρομης εκσπερμάτωσης, το σπέρμα πηγαίνει προς την ουροδόχο κύστη αντί να βγαίνει προς τα έξω. Τέλος, όταν το σπέρμα μετατρέπεται σε ρευστή κατάσταση προσκολλάται γύρω απ΄τον τράχηλο της μήτρας και έτσι απελευθερώνονται τα σπερματοζωάρια τα οποία κατευθύνονται προς το ωάριο.

21 ~ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ~

22 Υπάρχει κατάλληλη ηλικία?
Στατιστικά δεδοµένα υποδεικνύουν ότι ένα κορίτσι συνήθως ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή γύρω στα 17-20, µε ένα σηµαντικό ποσοστό (περίπου 25%) να ολοκληρώνει την ερωτική του σχέση στην ηλικία των ετών. Τα αγόρια πάλι φαίνεται ότι έρχονται σε σεξουαλική επαφή περίπου στην ηλικία των χρόνων. Παρόλα αυτά η κατάλληλη ηλικία δεν ορίζεται τόσο από χρονικά όρια όσο από την ψυχολογία µας. Έτσι η κατάλληλη ηλικία είναι όταν το άτοµο νιώθει την ανάγκη να ολοκληρώσει τη σχέση του και αισθάνεται έτοιµο για αυτό.

23 Πως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε έτοιμοι ?
Έτοιµοι είµαστε όταν έχουµε την ανάγκη της πιο ολοκληρωµένης επαφής και επικοινωνίας µε τον σύντροφό µας χωρίς να πιεζόµαστε από εξωτερικούς παράγοντες, π.χ. τι θα πουν οι άλλοι, η σκέψη ότι έχω «αργήσει» και οι φίλοι µου µε κοροϊδεύουν κ.λπ.

24 Η «προετοιμασία» Η συζήτηση µε τους γονείς (και γενικά µε κάποιον µεγαλύτερο τον οποίο εµπιστευόµαστε και µε τον οποίο νιώθουµε άνετα) ή φίλους είναι απαραίτητη πριν από το µεγάλο βήµα, όπως φυσικά και µε τον σύντροφό µας. Όσον αφορά στην πράξη αυτή καθεαυτή, έχετε υπόψη σας ότι τα προκαταρκτικά είναι αναγκαία, αφού βοηθούν το σώµα µας να «αφυπνιστεί» µε οµαλό τρόπο ώστε να µην «τροµάξουµε» από την πρώτη επαφή.

25 Αναζητώντας τον κατάλληλο!
Η πρώτη φορά είναι µια σηµαντική συναισθηµατική εµπειρία και για τα δύο φύλα και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από τον κατάλληλο σύντροφο. Καµία πρώτη σεξουαλική επαφή δεν είναι τραυµατική (όσο αδέξια και αν είναι) αν γίνεται από δύο ανθρώπους που νιώθουν καλά µεταξύ τους και εκτιµούν ο ένας τον άλλον.

26 Οι δισταγµοί ! Οι αναστολές των κοριτσιών έγκεινται περισσότερο στο φόβο του «ψυχικού ανοίγµατος», της έκθεσης, στο αν θα αρέσουν στο αγόρι, και ειδικά αν του αρέσει το σώµα τους. Συχνά επίσης υπάρχει µια αγωνία σχετικά µε τη διείσδυση και το αν πονέσει κατά την επαφή αλλά και γενικότερα «αν θα νιώσει κάτι». Στο αγόρι οι δισταγµοί εστιάζονται περισσότερο στο φόβο «αν θα τα καταφέρει» όπως και σε ανατοµικά στοιχεία που θα «αποδεικνύουν» την ανδρική του επάρκεια, όπως για παράδειγµα το µήκος του πέους αλλά και τη σκληρότητα.

27 Κι αν µετανιώσω;  Τότε σκεφτείτε ότι αυτή ήταν απλώς µια αρχή που δεν σηµαίνει ότι θα καθορίσει την υπόλοιπη ερωτική σας ζωή και ότι την επόµενη φορά µπορείτε να επιλέξετε καλύτερα (καθώς µάλιστα θα έχετε περισσότερη εµπειρία και θα έχετε απαλλαγεί από το άγχος της πρώτης φοράς). Επίσης, είναι σηµαντικό να µην αρχίσετε να τιµωρείτε τον εαυτό σας γεµίζοντας ενοχές που µπορούν να δυσχεράνουν τη συνέχεια της ερωτικής σας ζωής.

28 Μήπως να το καθυστερήσω;
Μήπως να το καθυστερήσω;  Αν κάποιος δεν νιώθει έτοιµος, µπορεί να µην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Πάντως τα όρια µπαίνουν από τον καθένα προσωπικά, όπως και αναθεωρούνται και από τον καθένα προσωπικά όποτε το επιλέξει.

29 Ασφαλέστερο σεξ! Όταν αποφασίσετε να ολοκληρώσετε τη σχέση σας, πρέπει να έχετε κατά νου τον κίνδυνο µιας ανεπιθύµητης εγκυµοσύνης ή και ενός Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενου Νοσήµατος (ΣΜΝ). Γι’ αυτό πριν καταλήξετε στο κρεβάτι φροντίστε να µιλήσετε µε τον σύντροφό σας για τη χρήση προφυλακτικού και την αντισύλληψη. Η ευθύνη ανήκει και στους δύο.

30 Ποτέ χωρίς προφυλακτικό!
Το προφυλακτικό µπορεί να σας προστατέψει από πολλά ΣΜΝ, καθώς και από µια ανεπιθύµητη εγκυµοσύνη, ενώ είναι απλό στη χρήση, το βρίσκετε εύκολα (καλό είναι όµως να τα αγοράζετε από το φαρµακείο) και δεν στοιχίζει. Πριν από την πρώτη σας φορά ωστόσο ενηµερωθείτε για τη σωστή χρήση του ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες για «ατυχήµατα», όπως το σπάσιµο του προφυλακτικού. Επίσης για κάθε επαφή (ακόµα και αν είναι µε το ίδιο άτοµο και η µία επαφή ακολουθεί την άλλη) πρέπει να χρησιµοποιείτε άλλο προφυλακτικό καθ’όλη τη διάρκεια της. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε µαζί σας αρκετά και όχι µόνο ένα.

31 Ευχαριστούμε πολύ Η ερευνητική ομάδα: Αθανασιάδου Θεοδώρα
Ανθομελίδου Δανάη Βέργου Κωνσταντίνα Βέργου Σοφία


Κατέβασμα ppt "Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google