Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό
Στο τομέα του εμπορίου & των επιχειρήσεων Ερευνητική εργασία Α

2 Πρόλογος Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα εμφανές στην ελληνική ομογένεια καθώς χωρίς τους περιορισμούς της ελληνικής κοινωνίας μπορούν και αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης και ιδιαίτερα στο εμπόριο. Οι Έλληνες του εξωτερικού κατέχουν μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς και πολλοί από αυτούς έχουν κάνει επιχειρηματική καριέρα σε πολλά και ποίκιλα πεδία όπως η ναυτιλία, η τεχνολογία, η ενέργεια και άλλα. Πολλοί από αυτούς είναι αυτοδημιούργητοι και χρειάστηκε να δουλέψουν πολύ σκληρά για να διακριθούν και να επιτύχουν. Συνήθως, παιδιά μεταναστών έπρεπε να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες και να χρησιμοποιήσουν το έμφυτο ταλέντο τους, σαν Έλληνες, στις επιχειρήσεις.

3 Τζον Κατσιματίδης Ο Τζον Κατσιματίδης γεννήθηκε το 1948 στη Νίσυρο και λίγους μήνες αργότερα μετακόμισε μαζί με τους γονείς του στην Νέα Υόρκη όπου εγκαταστάθηκαν σε μία φτωχογειτονιά . Η αγάπη του για την μηχανική των οδήγησε στο Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει μηχανολογία. Παράλληλα, εργάζεται και σε ένα παντοπωλείο ενός οικογενειακού φίλου στο Μανχάταν, το οποίο, όμως αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.Το 1969 παίρνει την απόφαση και αγοράζει το κατάστημα στο οποίο δούλευε, με την επωνυμία Red Apple. To 1972, μόλις τρία χρόνια αργότερα και σε ηλικία 24 ετών έχει στην κατοχή του 10 καταστήματα με τζίρο 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Εγκαταλείπει οριστικά της σπουδές του και αφοσιώνεται στις επενδύσεις. Η ενασχόληση του με την κτηματαγορά του Μανχάταν επιφέρει 100 εκ. δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια τα οποία τα επενδύει στην επέκταση των Red Apple Stores. Το 1986 εξαγοράζει τη αντίπαλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Σήμερα έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, το πετρελαϊκό διυλιστήριο United Oil και ένα δίκτυο 400 περίπου πρατηρίων υγρών καυσίμων με την επωνυμία Kwik-Fill στη Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβάνια και στο Οχάιο. Ο Τζον Kατσιματίδης εκδίδει και την ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα Hellenic Times που κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιχειρήσεις του απασχολούν 8500 εργαζόμενους, η συνολική αξία του ομίλου Κατσιματίδη φτάνει τα 4 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τη Forbes είναι ο 132ος πλουσιότερος Αμερικανός.

4 Ο Τζον Κατσιματίδης στην προεκλογική του εκστρατεία για την δημαρχεία της Νέας Υόρκης.
Κατάστημα Red Apple Stores Ο Τζον Κατσιματίδης με την οικογένεια Κλίντον

5 Μάικ Λαζαρίδης Ο Μάικ Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες γονείς ποντιακής καταγωγής. Το 1966, σε ηλικία 5 ετών, η οικογένειά του μετακομίζει στο Γουίνντσορ του Καναδά. Η ιδιοφυία του φάνηκε από μικρή ηλικία καθώς κατάφερε να κερδίσει έναν διαγωνισμό στην τοπική δημόσια βιβλιοθήκη διαβάζοντας όλα τα επιστημονικά βιβλία σε αυτήν. Το 1979 εγγράφεται σε Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού στο τμήμα ηλεκτρολογικής μηχανικής, με επιλογή την επιστήμη των υπολογιστών. Το 1984 ο Μάικ Λαζαρίδης συνεργάζεται με την General Motors για την οποία αναπτύσσει ένα σύστημα ελέγχου για τα δίκτυα οθόνης για το οποίο ανταμείβεται με συμβόλαιο δολαρίων. Τον ίδιο χρόνο παρατάει τις σπουδές του. Με τα χρήματα που έλαβε από την εταιρία, μια μικρή κρατική ενίσχυση και το ποσό των δολαρίων που δανείστηκε από τους γονείς του ιδρύει μαζί με τον Μάικ Μπάρνστιϊν και τον Ντάγλκας Φρέγκιν την εταιρία Research In Motion. Μια δεκαετία αργότερα, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση σε servers ήταν γεγονός. Ο προκάτοχος του Blackberry ήταν μια ογκώδης συσκευή με μικρή διεισδυτικότητα στις καταναλωτικές μάζες. Ήταν όμως αρκετά δημοφιλές στις εταιρείες για να φέρει τα πρώτα δολάρια. Λίγα χρόνια μετά, έγινε δυνατή η δραστική μείωση του μεγέθους της συσκευής και η αύξηση της εργονομίας με το μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού ήταν επιδημικών διαστάσεων και μέσα σε λίγα χρόνια το BlackΒerry έφτασε αν αριθμεί εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα υπολογίζονται στα 11 εκατομμύρια ετησίως. Τον Οκτώβριο του 2003 δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια από προσωπικές του καταθέσεις για την ίδρυση του Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βατερλό. Ακολούθησαν 33 εκ δολάρια στο Ινστιτούτο Κβαντικής Υπολογιστικής τον Απρίλιο του 2004 και, τον Μάιο του 2005, 17 εκ δολάρια για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος νανοτεχνολογίας στο ίδιο ινστιτούτο.

6 Μάικλ Ζαχάρης Ο Μάικλ Ζαχάρης είναι ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες στο κόσμο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν τις οποίες διέκοψε για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία στην Κορέα. Αφού γύρισε, έπιασε δουλειά σε μία φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε για να πάρει το πτυχίο του σε νυχτερινό τμήμα. Αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο Carroll και αποκτά το PhD του στο Πανεπιστήμιο DePaul. Από το 1961 μέχρι το 1972 εργάζεται στα Εργαστήρια Miles. Μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ, ίδρύουν το 1972 την Key Pharma-ceuticals, που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις της εταιρείας, στα 836 εκατ. δολάρια, γίνεται πρόεδρος της εταιρίας. Η εταιρεία τελικά συγχωνεύεται με Schering-Plough το Το 1988 ιδρύει την Kos Pharmaceuticals Inc. Η δημιουργία του φαρμάκου κατά της χοληστερόλης Niaspan ήταν το κλειδί της επιτυχίας της. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του το 2006 στην Abbott Labs, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι σημαντικό. Έχει κάνει σημαντικές δωρεές στο Columbia University Medical Center, στο Weill Cornell Medical College of Cornell University, στο Tufts University School of Medicine, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο και στην Metropolitan Opera. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού «Πίστη: υποτροφία για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό». Παραμένει μέλος στη Σχολή Ιατρικής στο Tufts University και μέλος του Συμβουλίου επισκεπτών του Ιατρικού Κέντρου του Columbia University. Επίσης, είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

7 Τα κέρδη της Kos Pharmaceuticals από το 2002 έως το 2006.
Ο Μάικλ Ζαχάρης μαζί με τον μητροπολίτη Αμερικής. Το μητροπολιτικό μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης.

8 Σπύρος Λάτσης Γιός του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση γνωστό και ως καπετάν Γιάννης ο Σπύρος Λάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Είναι επίσης διδάκτωρ φιλοσοφίας στο L.S.E. και συγγραφέας φιλοσοφικών δοκιμίων. Παρότι κατάγεται από οικογένεια εφοπλιστών ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (εταιρεία ενεργειακών υποδομών εμπορίας και διύλισης πετρελαίου) και είναι ιδρυτής ενός πολυεθνικού τραπεζικού ομίλου με έδρα την Ελβετία(EFG). Παρόλα αυτά δεν μπορεί, όπως δηλώνει και ο ίδιος, να εγκαταλείψει την ναυτιλία και την εταιρία που ίδρυσε ο καπετάν Γιάννης. Η Consolidated Marine Management,εταιρεία του ομίλου Λάτση, πρόσφατα μετέβηκε στην ναύλωση τριών νέων δεξαμενοπλοίων για την μεταφορά πετρελαίου χωρητικότητας κυβικών μέτρων. Ο Σπύρος Λάτσης το 2008 ήταν στην 68η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

9 Φιλάρετος Καλτσίδης Ο Φιλάρετος Κλατσίδης γεννήθηκε το 1963 σε ελληνική παροικία στη Γεωργία από γονείς ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανικός εξόρυξης στο Moscow Mining Institute, αποφοιτώντας το 1991 και έχει διδακτορικό στα οικονομικά. Εργάστηκε ως γενικός διευθυντής στο International Mining Trade House (Διεθνής Οίκος Εμπορίου Μεταλλευμάτων) και λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε τη Rosuglesbyt, τη μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία άνθρακα της Ρωσίας. Το 2000, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Σεργκέι Γκενεράλοφ, αγόρασε την Εταιρεία Ανθρακα Krasnoyarsk. Λίγο μετά εισήλθε δυναμικά και στον χώρο του τσιμέντου αγοράζοντας τη Stern Cement, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Ομιλο Eurocement. Το 2005 ο όμιλός του προχώρησε σε εξαγορά εργοστασίων με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη χώρα. Με 16 εργοστάσια παράγει έως και 38 εκατ. τόνους τσιμέντου. Ο Φιλάρετος Καλτσίδης, διαμένει μόνιμα στην Ρωσία, αλλά κάθε καλοκαίρι με το υπερπολυτελές σκάφος του «ΖΑΦΥΡΑ «, μία από τις καλύτερες θαλαμηγούς στον κόσμο, μήκους 75 μέτρων επισκέπτεται τον Μεσσηνιακό κόλπο. Στους κύκλους του περιλαμβάνονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αντώνης Σαμαράς ενώ στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου στο κτήμα του στην Κορώνη, την Κυριακή του Πάσχα, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αγαπά ιδιαιτέρως την Μεσσηνία και τον Ιανουάριο του 2013 προσέφερε στο Δήμο Καλαμάτας ευρώ, για την αποκατάσταση του Θεάτρου. Με περιουσία που εκτιμάτε στα 6,7 δισ. είναι ο πλουσιότερος Έλληνας στο κόσμο.

10 Το λογότυπο της Eurocement, της εταιρίας τσιμέντου που κατέχει ο Φ
Η θερινή κατοικία του Ρωσοπόντιου μεγιστάνα είναι κτισμένη σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων δίπλα στο χωριό Βασιλίτσι, κοντά στην Κορώνη. Το κτήμα ανήκε στον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα Κάρολο Σιουπ, ο οποίος είχε χτίσει μια βίλα που στα τέλη της δεκαετίας του '80

11 Άφοι Κοντόπουλοι Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται 23 χρόνια πριν.
Όταν οι αδελφοί Κοντόπουλοι αποφασίζουν να κάνουν το πρώτο τους μικρό βήμα, χτίζουν ένα μικρό μαγαζάκι με ξηρούς καρπούς, στην περιοχή της Άνω Κυψέλης. Αργότερα, ο Κώστας αποφασίζει να ανοίξει μία νέα οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών στον Ασπρόπυργο. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και τα άλλα δύο αδέλφια, ο Βασίλης και ο Αλέξης Κοντόπουλος. Η μικρή αρχικά οικοτεχνεία, μετατρέπεται, σε βιοτεχνία και λίγα χρόνια μετά (1995) σε μονάδα παραγωγής, στηριζόμενη στα κεφάλαια της ίδιας, αποτελώντας τον πρόδρομο της σημερινής Carpo Hellas. Εκτός από τη μονάδα παραγωγής του Ασπροπύργου, έρχεται ένα κατάστημα στο κέντρο του Κολωνακίου και πρόσφατα ένα κατάστημα πέρα από τα ελληνικά σύνορα, στην Picadilly Steet του Λονδίνου. 

12 Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες: Ellines.com Wikipedia.gr Ethnos.gr
Kafeneio.gr AthensVoice.gr Ερευνητική Εργασία Α2 Νικολάου Αγγελική Παναγιωτόπουλος Γεώργιος Ρομποτή Μαρία Στεφανόπουλος Στέργιος


Κατέβασμα ppt "Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google