Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση του Σχολείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση του Σχολείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση του Σχολείου
Γυμνάσιο - Λύκειο στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (Ε.Κ.Κ.Ν.Α) Παρουσίαση του Σχολείου

2 Ιστορικό του Σχολείου μας
Πως το όραμα έγινε πραγματικότητα Νοέ Διαμορφώνεται η ιδέα μιας εθελοντικής προσπάθειας Ιαν Μία ομάδα εθελοντών αρχίζει να διδάσκει σε μία Σωφρονιστική Δομή (Κατάστημα) στην Αθήνα Σεπ Η δράση (οι ενέργειες) της ομάδας εξαπλώνεται και σε άλλες Σωφρονιστικές Δομές (Καταστήματα)

3 Σεπ Η πρώτη επαφή με το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ). Προσπαθούμε να βοηθήσουμε έναν νέο κρατούμενο που συμμετέχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σεπ Η ομάδα των εθελοντών διδάσκει (φροντιστηριακά μαθήματα) 11 μαθητές Λυκείου στο ΕΚΚΝΑ. Σεπ Ο αριθμός των νέων που παρακολουθούν μαθήματα έχει φθάσει τους 23. Η ιδέα της δημιουργίας ενός Σχολείου ωριμάζει.

4 Σεπ. 2000 Το πρώτο Γυμνάσιο σε μία φυλακή είναι τώρα πραγματικότητα
Σεπ Το πρώτο Γυμνάσιο σε μία φυλακή είναι τώρα πραγματικότητα. Το Σχολείο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σεπ Ο αριθμός των μαθητών διπλασιάζεται. Το Σχολείο υποστηρίζει μαθητές Λυκείου μέσω φροντιστηριακών μαθημάτων ξεχωριστά από το ωρολόγιο πρόγραμμα ως ένας κλάδος των τάξεων του Λυκείου Αυλώνα. Στο Σχολείο γίνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες.

5 Σεπ. 2002. Ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται, το σχολείο
Σεπ Ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται, το σχολείο συνεχίζει τις πολιτιστικές του δραστηριότητες και κερδίζει βραβεία σε θεατρικούς διαγωνισμούς σε Πανελλήνιο Επίπεδο. Σεπ Το σχολείο επανιδρύεται ως: Γυμνάσιο και Λύκειο Το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου παρέχει όλα τα μαθήματα των τριών τάξεων του Γυμνασίου, καθώς επίσης και πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων Λυκείου (1η, 2η και 3η τάξη Τεχνολογικής Κατεύθυνσης). Από Σεπ έως σήμερα: Το σχολείο λειτουργεί ως πλήρης εκπαιδευτική μονάδα και επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις πολιτιστικές του δραστηριότητες.

6 Το σχολείο μας στο Διαδίκτυο
avlon.att.sch.gr website:

7 Εκπαιδευτικές Δυσκολίες
Πολυπολιτισμικός πληθυσμός των μαθητών Περιορισμένη παρακολούθηση από μερικούς μαθητές εξαιτίας: Χρήση ουσιών πριν τον εγκλεισμό Μακροχρόνια απουσία από το σχολικό περιβάλλον Ψυχολογική αστάθεια πριν και μετά από δίκη Ψυχολογική αστάθεια πριν και μετά από ολιγοήμερη άδεια Χαμηλή αυτοεκτίμηση

8 Διακρίσεις – Επιτεύγματα του Σχολείου
Επιτυχίες μαθητών του σχολείου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Δημιουργία Διαδικτυακού Τόπου Σχολική Εφημερίδα Θεατρικές Δραστηριότητες Πολιτιστικές Δραστηριότητες Επικοινωνία – Συνεργασία με άλλα σχολεία Αθλητικές Δραστηριότητες Εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ε.Ρ.Ε.Α. Δημιουργία του κλάδου EPEA – Hellas.

9 Βραβεία Μαθητών Η Ελληνική Εγκληματολογική Εταιρεία με πρωτοβουλία της προέδρου της, ομ. καθηγήτριας κ. Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, θέσπισε από το σχ. έτος και κάθε χρόνο την απονομή Βραβείων (ηθικών & χρηματικών) στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με κριτήρια το τρίπτυχο: την επίδοσή τους, την συμμετοχή τους και τη συμπεριφορά τους στο σχολείο. Επίσης, βραβεία με το ίδια κριτήρια θεσπίστηκαν από το έτος στη μνήμη του π. Μάρκου Μανώλη, από την οικογένειά του.

10 Συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα
Με την πρωτοβουλία και την ευθύνη της καθηγήτριας Εγκληματολογίας της Παντείου, κ. Χριστίνας Ζαραφωνίτου, πραγματοποιείται κατ’ έτος – αρχής γενομένης από το σχ. έτος , κοινό μάθημα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τους μαθητές μας, με θέματα όπως «Παράγοντες που εξηγούν την παραβατικότητα ανηλίκων», «Η βία μέσα και έξω από την Φυλακή». Συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών & Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Νέστορα Κουράκη για την έκδοση του βίβλίου «Πριν την Αποφυλάκιση» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος VEPS. Συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προαιρετικού Προγράμματος «Ζωγραφική Τοίχου».

11 Συνεργασία με άλλα σχολεία
Το 49ο Λύκειο Αθηνών επισκέφθηκε το σχολείο μας και οι μαθητές εξέφρασαν απόψεις και γνώμες για θέματα σχετικά με τη νεολαία και την Ελληνική κοινωνία (Ναρκωτικά, Ανθρώπινες Σχέσεις, κ.λ.π.). Συνδιοργάνωση σχολικής εορτής της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου με το 2ο Λύκειο Αιγίου, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, ποίησης και παραδοσιακών χορών. Συνδιοργάνωση σχολικής εορτής της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Παλλήνης. Θεατρική Παράσταση βασισμένη στο μύθο της Αντιγόνης και του Κρέοντα.

12 Αθλητικές Δραστηριότητες
Ενδοσχολικοί Αγώνες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, δεξιότητες, κ.λ.π.) Προετοιμασία των ομάδων του σχολείου (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπωλ) για τους αγώνες με άλλα σχολεία.

13 Προγραμματισμός Προαιρετικών Δραστηριοτήτων
Το σχολείο μας παρέχει την τυπική εκπαίδευση -3 έτη Γυμνάσιο και 3 έτη Λύκειο. Το πρόγραμμα μαθημάτων αποτελείται από 35 διδακτικές ώρες για κάθε μαθητή σε εβδομαδιαία βάση. Σ’ αυτό το πρόγραμμα έχουμε προσθέσει και 30 ως 40 ώρες προαιρετικών δραστηριοτήτων – 15 ως 20 πολιτιστικά, περιβαλλοντικά ή αγωγής υγείας προγράμματα (όχι υποχρεωτικά) σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει έως 3 (6 ώρες) προγράμματα που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Τυπωμένα φυλλάδια ή παρουσιάσεις σε Power Point είναι μερικά από τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων, από τις οποίες κάθε μαθητής μπορεί να ωφεληθεί. Επιπλέον, δημιουργούνται αφίσες για να παρουσιαστεί κάθε πρόγραμμα. Στο τέλος κάθε σχολικού έτους αυτό το υλικό παρουσιάζεται στο σχολείο μας, καθώς και σε επίπεδο Περιφέρειας (Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής).

14 Η ανάγκη των προαιρετικών δραστηριοτήτων
Η εμπειρία μας στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων έχει δείξει ότι η εκπαίδευση στις Φυλακές θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία προαιρετικών δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου πολλή ενέργεια μας δαπανάται σε αυτές. Από τα πρώτα βήματα του Σχολείου μας, η ανάγκη για την υλοποίηση πολλών και διαφορετικών προαιρετικών δραστηριοτήτων ήταν περισσότερο από προφανής. Διαπιστώσαμε ότι η συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτά τα προγράμματα τους βοηθούν όχι μόνο να προσαρμοσθούν στο σχολικό περιβάλλον και να συνεργασθούν μεταξύ τους, αλλά τους βοηθά τόσο στον ψυχολογικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα.

15 Κάθε δραστηριότητα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της, οι μαθητές μας χρησιμοποιούν διάφορες πηγές για να συγκεντρώσουν υλικό, όπως είναι η βιβλιοθήκη του σχολείου και το διαδίκτυο. Οι μαθητές, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, παράγουν ένα φυλλάδιο για πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζει το έργο τους. Επιπλέον, κατασκευάζεται μια αφίσα για να παρουσιάσει το έργο εντός και εκτός της φυλακής. Παρουσιάσεις σε Power point που αφορούν τις διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αναρτώνται στον ιστότοπο του σχολείου. Οι ΤΠΕ συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στην υλοποίηση κάθε πολιτιστικού προγράμματος, αλλά στην παρουσίασή του.

16 Τέχνες Θέατρο Ζωγραφική στον τοίχο Κατασκευή Ψηφιδωτών Χορός Μουσική
Online παρουσίαση της Εφημερίδας Χειροτεχνία (κατασκευές με ευτελή υλικά – καπάκια κλπ) Κατασκευή Ηλιακού Ρολογιού Κολλάζ Ζωγραφική – Σχέδιο Χαρτοδιπλωτική (origami) Πηλός

17 Το 5ο και 6ο φύλλο της σχολικής μας εφημερίδας: «Προσπαθώντας για το αύριο»
Στην εφημερίδα μας δημοσιεύονται διάφορα άρθρα. Πολλά απ’ αυτά αναφέρονται στη Λογοτεχνία, στην Ποίηση και σε Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες. Κάθε φύλλο αναρτάται στον ιστότοπο του σχολείου.

18 Το 7ο και 8ο φύλλο της σχολικής μας εφημερίδας: «Προσπαθώντας για το αύριο»

19 Το 9ο φύλλο της σχολικής μας εφημερίδας: «Προσπαθώντας για το αύριο» αφιερωμένο στη μνήμη του π. Μάρκου

20 Το 10ο φύλλο της σχολικής μας εφημερίδας: αφιερωμένο στην δράση ζωγραφικής τοίχου σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

21

22 Θεατρικές Δραστηριότητες
Το θεατρικό έργο που έγραψαν και παρουσίασαν οι μαθητές μας βραβεύτηκε με: Το 1ο ειδικό βραβείο στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Θεάτρου, στην Περιφέρεια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Θεάτρου.

23 Θέατρο

24 Θέατρο

25 Θέατρο

26 Πολιτιστικές Δραστηριότητες
Συμμετοχή σε Ποιητικό Διαγωνισμό (2ο Βραβείο). Συμμετοχή σε Σχολικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής. Θεατρικές – Ποιητικές – Μουσικές Παραστάσεις στο Ε.Κ.Κ.Ν.Α. Συμμετοχή στις Πολιτιστικές Δραστηριότητες του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Διαλέξεις σχετικά με την Τέχνη (Αναγέννηση, Μοντέρνα Τέχνη) στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Κ.Ν.Α

27 Ζωγραφική - Σχέδιο

28 Ζωγραφική σε τοίχο

29 Ζωγραφική σε τοίχο

30 Ζωγραφική σε τοίχο – Ηλιακό Ρολόι

31 Κατασκευή Ψηφιδωτών

32 Φωτογραφία

33 Χορός

34 Μουσική - Έγχορδα

35 Κινηματογράφος – δημιουργία ντοκιμαντέρ

36 Χαρακτική σε λινόλεουμ

37 Μεταλλικές Κατασκευές

38 Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα
Παρατήρηση πουλιών – κατασκευή φωλιών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 

39 Πρώτες Βοήθειες

40 Πήλινες Κατασκευές

41 Οrigami Η Ιαπωνική Τέχνη της Χαρτοδιπλωτικής

42 Κατασκευή Μακέτας

43 Κολλάζ

44 Κατασκευή Μασκών

45 Δημιουργίες με ‘καπάκια’

46 European projects Grundtvig 1 - PIPELINE
Συνεργασίες Στην Εκπαίδευση στη Φυλακή: Μαθαίνοντας σε δικτυωμένα περιβάλλοντα. Συμμετέχουσες χώρες: Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία, Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία, Σουηδία. Αυτό το έργο στοχεύει να δημιουργήσει μία ασφαλή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων όλων των θεμάτων ασφάλειας, ούτως ώστε να επιτρέπεται στους κρατούμενους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Grundtvig 2 - ISDIPE Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης στις φυλακές. Συμμετέχουσες χώρες: Βουλγαρία, Νορβηγία, Ελλάδα, Δημοκρατία της Τσεχίας. Grundtvig 4 – PAN European: Prison Art Network Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τις τέχνες στη φυλακή. Καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα είναι κοινές και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των ΤΠΕ. Grundtvig GMP –VEPS Virtual European Prison School Lifelong Learning Programme-2007-GRUNDTVIG-GMP Ireland – Hellas subgroup Δημιουργία ενός βιβλίου 150 σελίδων με οδηγίες «Πριν την Αποφυλάκιση» Προετοιμασία του κρατούμενου πριν την αποφυλάκιση

47 Movable Barres


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση του Σχολείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google