Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου
ΠΟΛΥΜΕΣΑ Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου

2 Ορισμός Πολυμέσα είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας, ο οποίος ασχολείται με το συνδυασμό ψηφιακών δεδομένων πολλαπλών μορφών, δηλαδή κειμένου, γραφικών, ακίνητης εικόνας, κινούμενης εικόνας, ήχου και βίντεο, για την αναπαράσταση, παρουσίαση, αποθήκευση, μετάδοση και επεξεργασία πληροφοριών.

3 Εφαρμογές πολυμέσων Είναι οι εφαρμογές στις οποίες γίνεται ενσωμάτωση διαφορετικών μορφών πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή, που να μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταδοθεί, και να υποστεί επεξεργασία. Στη ψυχαγωγία (ηλεκτρονικά παιγνίδια) Στις επιχειρήσεις(πωλήσεις, επιμόρφωση προσωπικού) Οργανισμούς κοινής ωφελείας(μουσεία, αεροδρόμια) Εκπαίδευση (ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ).

4 Συστήματα πολυμέσων Σύστημα παρουσίασης πολυμέσων
Σύστημα ανάπτυξης πολυμέσων.

5 Σύστημα παρουσίασης πολυμέσων
ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΜΝΗΜΗ RAM ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ( CD – ROM ή DVD) MODEM ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Μεγάλης χωρητικότητας ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΟΘΟΝΗΣ ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ ΗΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΗΧΟΥ ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

6 Σύστημα ανάπτυξης πολυμέσων.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ KAI ΚΑΡΤΑ VIDEO ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ VIDEO ΣΑΡΩΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΘΗKΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΓΓΡΑΦΕΑΣ CD (CD RECORDER ) ΟΘΟΝΗ ΟΔΗΓΟΣ DVD

7 Συμπίεση αρχείων Γιατί χρειαζόμαστε συμπίεση; Τι είναι η συμπίεση;
Μέγεθος των αρχείων (π.χ. μια φωτογραφία ή ένα λεπτό στερεοφωνικού ήχου= 10ΜΒ περίπου) Είναι απαραίτητος ο περιορισμός του μεγέθους των αρχείων ώστε να μπορούμε εύκολα να τα αποθηκεύσουμε, να τα μεταδώσουμε στα δίκτυα και γενικά να τα διαχειριστούμε. Τι είναι η συμπίεση; Η διαδικασία περιορισμού του μεγέθους που καταλαμβάνει ένα ποσό πληροφορίας εις βάρος βέβαια της διαθεσιμότητας του, της υπολογιστικής ισχύος και πολύ συχνά και της ακρίβειας του περιεχομένου του.

8 Συμπίεση αρχείων Βασικοί παράγοντες συμπίεσης Λόγος συμπίεσης
Λόγος συμπίεσης = όγκος αρχικών δεδομένων / όγκος συμπιεσμένων δεδομένων Ποιότητα εικόνας Αλγόριθμος μη απώλειας δεδομένων (lossless) Αλγόριθμος απώλειας δεδομένων(lossy)

9 Ήχος Εφαρμογές σε εκπαιδευτικές εφαρμογές και περίπτερα πληροφοριών (information kiosks) αφήγηση και ο σχολιασμός των όσων παρουσιάζονται στην οθόνη βοηθά στην μετάδοση του μηνύματος η κατάλληλη ηχητικά υπόκρουση καθιστά την παρακολούθηση της εφαρμογής πιο ευχάριστη. Χαρακτηριστικά το πλάτος και τη συχνότητα Δύο είδη ήχου τον ψηφιοποιημένο και τον ήχο MIDI.

10 ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΉΧΟΣ Γίνεται με δειγματοληψία του αναλογικού σήματος και χαρακτηρίζεται από δύο παραμέτρους μέγεθος του δείγματος, το οποίο είναι ίσο με τον αριθμό των δυαδικών ψηφίων (bits) που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή του πλάτους του σήματος Το ρυθμό δειγματοληψίας ο οποίος καθορίζει τον αριθμό των δειγμάτων που παίρνει η κάρτα ήχου ανά δευτερόλεπτο και μετριέται σε ΚHz.

11 ΉΧΟΣ MIDI (Musical Instrument Digital Interface)
Υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης 127 οργάνων και ηχητικών εφέ καταγράφονται τέσσερις αριθμοί που περιγράφουν ένα μουσικό γεγονός όπως το πάτημα ενός πλήκτρου στο πιάνο Ο πρώτος καταγράφει τη νότα, ο δεύτερος το όργανο που τη παρήγαγε, ο τρίτος την ένταση με την οποία πατήθηκε η νότα και ο τέταρτος το χρόνο που έμεινε πατημένο το πλήκτρο. Μικρότερα σε μέγεθος αρχεία

12 MPEG-1 Αποτελεί μιαν οικογένεια τριών διαφορετικών τεχνικών κωδικοποίησης και συμπίεσης ήχου. Αυτές οι οικογένειες ονομάζονται MPEG-Audio Layer-1, Layer-2, Layer-3. Τα γνωστά MP3 είναι ηχητικά κομμάτια συμπιεσμένα με το πρότυπο MPEG – Layer-3 κατά 10 ή 12 φορές χωρίς σημαντική απώλεια στην ποιότητα του ήχου.

13 Εικόνα Μορφές Ψηφιακής εικόνας
Εικόνα Μορφές Ψηφιακής εικόνας 1. Χαρτογραφικές εικόνες (bitmap graphics) Α) Ανάλυση (Resolution). Εκφράζει την πυκνότητα των εικονοστοιχείων της εικόνας σε κάθε διάσταση και μετριέται σε σημεία ανά ίντσα (dots per inch, dpi). Β) Χρωματικό βάθος Καθορίζεται από τον αριθμό των bit που χρησιμοποιούνται για τη χρωματική περιγραφή ενός pixel. Έτσι μια εικόνα με χρωματικό βάθος 8 bits αποδίδει 28=256 χρώματα ενώ με 16 bits αποδίδονται 216 =65536 χρώματα. Γ) Μέγεθος. Η εικόνα ανεξάρτητα από το σχήμα της καταλαμβάνει το χώρο ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμου που την περιβάλλει.

14 Εικόνα Μορφές Ψηφιακής εικόνας
Εικόνα Μορφές Ψηφιακής εικόνας 2. Διανυσματικές εικόνες (vector ή draw-type graphics) Στις εικόνες διανυσματικού τύπου τα στοιχεία τους απεικονίζονται με γεωμετρικό τρόπο, με τη βοήθεια γραμμών, ορθογωνίων, ελλείψεων ή τόξων. Το μέγεθος των διανυσματικών αρχείων εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των σχημάτων που περιγράφουν. Είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αντίστοιχα χαρτογραφικά αρχεία, επειδή αποθηκεύονται μόνο οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό των σχημάτων.

15 Λογισμικό δημιουργίας ψηφιακών εικόνων
1. Εργαλεία ζωγραφικής (Paint tools) Δημιουργούν χαρτογραφικές εικόνες (Paint, Director 5 …) 2. Εργαλεία σχεδίασης (drawing tools) Δημιουργούν διανυσματικές εικόνες (Adobe Illustrator, CorelDraw, DeskDraw, προγράμματα σχεδίασης CAD…) 3. Εργαλεία επεξεργασίας εικόνας (Image editing tools) (Adobe Photoshop )

16 Τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ψηφιοποίηση εικόνων (μετατροπή αναλογικής εικόνας σε ψηφιακή)
Ψηφιοποίηση εικόνων μέσω Σαρωτή. Φωτογράφηση με Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Σύλληψη εικόνας από την οθόνη του υπολογιστή. Σύλληψης εικόνας βίντεο μέσω ειδικής κάρτας.

17 Το πρότυπο JPEG Πρόκειται για αλγόριθμο συμπίεσης με απώλειες δεδομένων και χρησιμοποιείται και στα Macintosh και στα windows. Υποστηρίζει λόγο συμπίεσης της τάξης 20:1 χωρίς ορατές αλλοιώσεις στην εικόνα , ενώ μπορεί να υποστηρίξει συμπίεση μέχρι 75:1. Η αποσυμπίεση γίνεται αυτόματα

18 Εικόνα Στην εικόνα φαίνονται τα μεγέθη του ίδιου αρχείου που έχει αποθηκευτεί ως pct και ως jpg με διάφορους βαθμούς συμπίεσης.

19 Βίντεο Το βίντεο εμπλουτίζει , βελτιώνει και δίνει έμφαση σε μια εφαρμογή. Προσθέτει ρεαλισμό, προκαλεί θετική διάθεση και συντελεί στη ενθάρρυνση του χρήστη.

20 Σύλληψη βίντεο Ψηφιακή κάμερα Αναλογικές πηγές όπως συσκευή βίντεο,
βιντεοκάμερα , συσκευή βίντεο, τηλεόραση κλπ θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί ώστε να είναι δυνατή η ενσωμάτωσή του στην εφαρμογή. Αυτό γίνεται από την κάρτα σύλληψης βίντεο (video capture card).

21 Σύλληψη βίντεο Η ψηφιοποίηση του σήματος βίντεο χαρακτηρίζεται από τις εξής παραμέτρους: Α) Συχνότητα δειγματοληψίας (sampling rate MHz)) Β) Ταχύτητα πλαισίων (frame rate fps) Γ) Μέγεθος εικόνας (image size 320 x 240) Δ) Χρωματικό βάθος (color depth)

22 Επεξεργασία βίντεο Ένα εργαλείο επεξεργασίας βίντεο (όπως Windows Movie Maker, Adobe Premiere, Video Shop, Media – Studio Pro κλπ ) επιτρέπει: Αφαίρεση των πλαισίων που δεν είναι απαραίτητα Εισαγωγή νέων πλαισίων Συγχώνευση και μοντάζ διαφορετικών αρχείων βίντεο Προσθήκη αλλαγής πλάνων Προσθήκη ειδικών εφέ σε εικόνες Προσθήκη μουσικής και ηχητικών εφέ Ρύθμιση και συγχρονισμός ήχου και βίντεο κλπ.

23 Παράδειγμα απαιτούμενου μεγέθους και εύρος φάσματος
Απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο διαφόρων τύπων δεδομένων. Είδος δεδομένων Παράδειγμα απαιτούμενου μεγέθους και εύρος φάσματος Κείμενο (text) ASCII, EBCDIC 2 KB/σελίδα Εικόνα (Image) Γραφικά bitmap ακίνητες εικόνες, Fax Δείγμα: 64 KB/εικόνα Λεπτομερής, έγχρωμη: 7.5 MB/εικόνα Ηχος (Audio) Μη κωδικοποιημένος ήχος ή φωνή 6-44KB/sec για ποιότητα τηλεφώνου (8khz, 8bit, mono) 176 KB/s για ποιότητα CD-DA (44.1 kHz, 16 bit, stereo) Animation Συγχρονισμένη εικονοσειρά σε 15 έως 19 fps 2.5 MB/sec για 320Χ640pixel/frame (16-bit χρώμα) Video Αναλογικό ή ψηφιακό σήμα με τους παλμούς χρονισμού στα fps 27.7 MByte/s για 640Χ480pixel/frame (24-bit χρώμα) 30 fps


Κατέβασμα ppt "Σημειώσεις για την Α’ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google