Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεόδωρος Χίου Δικηγόρος Γαστρονομική καινοτομία: Η προστασία των συνταγών μαγειρικής από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεόδωρος Χίου Δικηγόρος Γαστρονομική καινοτομία: Η προστασία των συνταγών μαγειρικής από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεόδωρος Χίου Δικηγόρος Γαστρονομική καινοτομία: Η προστασία των συνταγών μαγειρικής από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας

2 Εννοιολογικός προσδιορισμός του αντικειμένου προστασίας Η συνταγή μαγειρικής Οδηγός, Περιγραφή βημάτων Τελικό αποτέλεσμα: το πιάτο Συνταγή «καθ’ εαυτή» Γραφική παράσταση «Εικόνα»/εμφάνιση Γευστικό έργο

3 Οι προϋποθέσεις προστασίας: α. Τα στοιχεία του έργου (αρ. 2 παρ.1 Ν. 2121/1993)  α) πνευματικό δημιούργημα  β) το οποίο είναι πρωτότυπο  γ) το οποίο συνιστά δημιούργημα του λόγου της τέχνης ή της επιστήμης  δ) και εκφράζεται με κάποια μορφή (αντιληπτή από αισθήσεις) β. Βασικές αρχές  Διάκριση μεταξύ μορφής-ιδέας  Αξιολογική ουδετερότητα  Απουσία διατυπώσεων  Διάκριση έργου από υλικό φορέα  Ανοιχτός κατάλογος προστατευόμενων έργων  ≠μη προστατευόμενα αντικείμενα

4 Ελλάδα: Νομοθεσία, νομολογία: Ø Θεωρία: Λιγοστές αναφορές, αρνητική στάση Συγκριτικό Δίκαιο: Γαλλική νομολογία:  Αποδοχή προστασίας της γραφικής παράστασης και της εικαστικής έκφρασης μιας συνταγής μαγειρικής  Κατά βάση άρνηση προστασίας του γευστικού έργου Γαλλικό Ακυρωτικό (Cass. 1re civ., 5 février 2002, n° ): «οι συνταγές μαγειρικής δεν είναι καθ’ εαυτές έργα του πνεύματος αλλά προσομοιάζουν στην παρουσίαση μιας μεθόδου εκτέλεσης και μιας τεχνογνωσίας οι οποίες δεν είναι προστατεύσιμες» Γαλλική θεωρία: Κατ’ αρχήν υπέρ της προστασίας Βέλγιο: Ενδιαφέρουσα (έμμεση) αναγνώριση προστασίας γευστικού έργου (CA Liège, 14e ch., 10 juin 2011, Propr. Intell., oct. 2011, no. 41, p. 390 s.)

5 1. To γευστικό έργο σαν πνευματικό δημιούργημα  Γευστικό έργο και πνευματική διαδικασία - Το γευστικό έργο έχει τη σφραγίδα του πνεύματος  Γευστικό έργο και δημιουργική διαδικασία - Δημιουργική διάσταση: επιλογές συνδυασμών γεύσεων και συστατικών  Γευστικό έργο και μορφή vs. ιδέα -Εξωτερικευμένη εφήμερη μορφή αντιληπτή από αίσθηση γεύσης: κατ’ αρχήν μη αποκλεισμός από το πεδίο προστασίας  Γευστικό έργο σαν έργο τέχνης -Η τέχνη της μαγειρικής

6 2. Γευστικό έργο και πρωτοτυπία  Ορισμός πρωτοτυπίας: - Στατιστική Μοναδικότητα ή - Ατομική ιδιομορφία-ιδιαιτερότητα ή - Ελάχιστο όριο δημιουργικού ύψους  Αναζήτηση πρωτοτυπίας στο γευστικό έργο: -Γευστικό αποτέλεσμα, με βάση: -αναλογίες - επιλογή πρώτων υλών - συνδυασμό τεχνικών

7 3. Συνέπειες προστασίας:  Υποκείμενο προστασίας: Ο δημιουργός (χωρίς διατυπώσεις)  Περιεχόμενο δικαιώματος: Περιουσιακές εξουσίες, Ενδιαφέρουν ιδίως: Αναπαραγωγή Δημόσια εκτέλεση Παρουσίαση στο κοινό Ηθικές εξουσίες: Ενδιαφέρουν ιδίως: Εξουσία δημοσίευσης-πατρότητας -Διάρκεια: ζωή δημιουργού +70 χρόνια από θάνατο -Περιορισμοί: αρ. 18 επ. Ν. 2121/1993 -Συμβατική Εκμετάλλευση: αρ. 12 επ. Ν. 2121/1993 -Προστασία οπλισμένη με ποινικές και αστικές κυρώσεις: αρ. 59 επ. Ν. 2121/1993

8  1. Τα γευστικά έργα και κατ’ επέκταση οι συνταγές καθ’εαυτές δεν μπορούν να αποκλειστούν εκ προοιμίου από το πεδίο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.  2. Υιοθέτηση αυστηρού κριτηρίου πρωτοτυπίας  3. Εναλλακτικές προστασίας:  Ευρεσιτεχνία  Αθέμιτος ανταγωνισμός  Εμπορικό απόρρητο  4. Πρακτικές δυσκολίες-Ανάγκη για διάλογο στη θεωρία

9 Θεόδωρος Χίου Δικηγόρος


Κατέβασμα ppt "Θεόδωρος Χίου Δικηγόρος Γαστρονομική καινοτομία: Η προστασία των συνταγών μαγειρικής από το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google