Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθανασίου Έκτωρ, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Παπάζογλου Αντώνιος Β΄ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Μαρία Παπαχρήστου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθανασίου Έκτωρ, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Παπάζογλου Αντώνιος Β΄ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Μαρία Παπαχρήστου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθανασίου Έκτωρ, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Παπάζογλου Αντώνιος Β΄ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Μαρία Παπαχρήστου

2  Να ανακαλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τις γυναίκες-επιστήμονες των τελευταίων αιώνων (με εξαίρεση την Υπατία).  Επιπλέον, να τονίσουμε τις σημαντικές πτυχές του έργου των αφανών επιστημόνων, αλλά και όσων το όνομα παραμένει γνωστό ακόμα και σήμερα.  Τέλος, να εξετάσουμε πως έχει διαμορφωθεί η θέση των γυναικών στους τομείς της επιστήμης.

3 Βιβλιογραφική/διαδικτυακή έρευνα (πληροφορίες για τις γυναίκες-επιστήμονες) Ερωτηματολόγια ( 1 η και 2 α λυκείου) Συνέντευξη από έναν επιστήμονα (η γνώμη ενός άντρα για την θέση των γυναικών στην επιστήμη)

4

5  Γεννήθηκε το 1867 στην Βαρσοβία και πέθανε το 1934.  Σπούδασε Θετικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.  Ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο, ενώ επίσης έκανε μελέτες πάνω στην ραδιενέργεια.  Το 1903 της απένειμαν Νόμπελ Φυσικής και το 1911 Νόμπελ Χημείας.

6

7  Γεννήθηκε το 1706 στο Παρίσι και πέθανε το 1748.  Ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τις γλώσσες.  Υποστήριξε πως η ενέργεια δεν χάνεται -κάτι που θα έλεγε μετά από χρόνια ο Αϊνστάιν.  Το 1745 μετέφρασε από τα λατινικά το έργο του Νεύτωνα ‘Principia’ και το εξέδωσε με βασιλική διαταγή.

8

9  Γεννήθηκε το 1815 στην Μ. Βρετανία και πέθανε το 1852.  Ανέλυσε την Αναλυτική Μηχανή του μαθηματικού Τσαρλς Μπάμπατζ, που είναι η αρχή της δημιουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Οι σημειώσεις της Αναλυτικής Μηχανής είναι ο πρώτος αλγόριθμος που τέθηκε προς επεξεργασία από μηχανή - δημιούργησε δηλαδή ένα ‘πρόγραμμα’.  Η συμβολή της υπήρξε καθοριστική και προς τιμήν της μια γλώσσα προγραμματισμού πήρε το όνομα της (ADA).

10

11  Γεννήθηκε το 1910 στο Κάιρο και πέθανε το 1994.  Σπούδασε στην Οξφόρδη.  Το 1933, σε συνεργασία με τον Τζον Ντέσμοντ Μπέρναλ, προχώρησε στην επίτευξη της πρώτης φωτογραφίας με ακτίνες Χ της πρωτεΐνης πεψίνης.  Το 1964 βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ χημείας για τις εργασίες της στην κρυσταλλογραφία με ακτίνες Χ

12

13  Γεννήθηκε το 1920 στο Λονδίνο και πέθανε το 1958.  Σπούδασε στο κολλέγιο Νιούναμ του Κέιμπριτζ.  Προσλήφθηκε στο Βρετανικό Οργανισμό Έρευνας των Χρήσεων του Άνθρακα και της μελέτης στον τομέα των υψηλής αντοχής ινών άνθρακα.  Πέτυχε την επέκταση της εφαρμογής της τεχνικής περίθλασης, από τους απλούς κρυστάλλους στα πολύπλοκα βιολογικά μακρομόρια.

14

15  Γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1986.  Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ.  Υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ).  Το 1965 τιμήθηκε με το παράσημο Ευποιίας.

16

17  Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.  Επιμελήθηκε έργα Γεωμετρίας, Άλγεβρας και Αστρονομίας.  Έγραψε ένα τόμο με τίτλο «Αστρονομικός Κανών», μιας και επιδίωκε να εμβαθύνει περισσότερο στην επιστήμη των μαθηματικών.  Ο αστεροειδής 238 Υπατία πήρε το όνομα του από εκείνη.

18 Σωστή απάντηση: Αλεξάνδρεια Απαντήσεις αγοριών

19 Απαντήσεις κοριτσιών

20  Θεωρήσαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε την άποψη ενός άντρα επιστήμονα για αυτές τις γυναίκες.  Γι’ αυτό πήραμε μια συνέντευξη από τον κύριο Παναγιώτη Αργυράκη, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ακολουθούν οι πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις με τις απαντήσεις που μας δόθηκαν.

21  Ερ: Σε ποιον τομέα της επιστήμης θεωρείτε ότι βοήθησε περισσότερο το γυναικείο φύλο;  Απ: Η συμβολή της γυναίκας είναι σημαντική σε όλους τους τομείς. Αυτό όμως άρχισε να γίνεται εμφανές μετά την δεκαετία του ’70, όταν οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν μια καλύτερη θέση στην εργασία και ειδικότερα στις επιστήμες.

22  Ερ: Ποια επιστήμη φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών;  Απ: Η Ιατρική, η φαρμακευτική και η χημεία.  Ερ: Κατά την γνώμη σας, οι χώρες της Ευρώπης υποστήριξαν τις γυναίκες επιστήμονες στο έργο τους; Ποιες χώρες ήταν αυτές που πρόβαλλαν τις γυναίκες περισσότερο;  Απ: Οι χώρες της Ευρώπης γενικώς υποστηρίζουν την παρουσία των γυναικών σε κάθε επιστημονικό τομέα. Αυτό είναι πιο έκδηλο στην Ιταλία και στην Γαλλία. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και χρηματοδοτεί προγράμματα όπου υπάρχει ουσιαστική συμβολή γυναικών.

23  Οι γυναίκες-επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με την πάροδο των χρόνων.  Οι νέοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με την επιστήμη.  Η φυλετική ανισότητα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.  Υπήρξε συμβολή στην παγκόσμια πρόοδο των επιστημών.

24


Κατέβασμα ppt "Αθανασίου Έκτωρ, Κοτσαβασίλογλου Λήδα, Παπάζογλου Αντώνιος Β΄ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Μαρία Παπαχρήστου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google