Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λαογραφία και ιστορία σπηλαίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λαογραφία και ιστορία σπηλαίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λαογραφία και ιστορία σπηλαίων
Μπιάνκα Κατσιφλά Ειρήνη Πλατή Ελευθερία Ζαφειρίου Δήμητρα Καβάκη Δημήτρης Ζουμπελούλης Νίκος Ζαφείρης Βάσια Ζαφειρούλη

2 Εργασία Β1 ομάδα 2 ΑΝΘΡΩΠΟΣ και σπήλαια υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας στενά συνδεδεμένες έννοιες. O άνθρωπος κατέφυγε εκεί για να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες και τα άγρια ζώα, τα οποία όμως αναζήτησαν νωρίτερα προστασία στα σπήλαια, για να προφυλάσσουν τα μικρά τους.

3 Εργασία Β1 ομάδα 2 Από τα παλιά παλιά χρόνια σε πολλά σπήλαια όπως και το σπήλαιο περάματος τα ζώα αναζήτησαν προστασία.το σπήλαιο περάματος είναι πολύ γνωστό για την σπήλαια άρκτος. Η σπηλαία άρκτος είναι από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έζησαν, με βάρος που μπορεί να έφτανε το μισό τόννο, με ύψος μεγαλύτερο από 2,5 μέτρα σε όρθια στάση, μεγάλο κρανίο με αναθολωμένο μέτωπο και γενικά εύρωστο σκελετό . Η αρκούδα αυτή είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό ζώο της περιόδου του Άνω Πλειστοκαίνου ( χρόνια) για το χώρο της Ευρώπης και της Ελλάδας.

4 Εργασία Β1 ομάδα 2 Σε αυτήν την περίοδο οι συνθήκες ήταν διαφορετικές με την εμφάνιση επαναλαμβανόμενων παγετωδών περιόδων. Για τα ζώα αυτά τα σπήλαια αποτέλεσαν συχνά χώρο διαβίωσης, χειμερινής νάρκης, γένεσης των μικρών και έτσι σχεδόν πάντα εντοπίζονται υπολείμματά τους μεταξύ των απολιθωμάτων που βρίσκονται σε αυτά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα βρίσκονται απολιθώματα μόνο από σπηλαία άρκτο, όπως συμβαίνει και στο σπήλαιο του Περάματος.                        

5 Εργασία Β1 ομάδα 2 Κάθε σπήλαιο έχει την δική του ιστορία ή μύθο. Η κάθε ιστορία ή μύθος είναι ξεχωριστή/ος και έχει την δίκια της/του μαγεία.

6 Εργασία Β1 ομάδα 2 Οι πιο πολύ μύθοι αφορούν το Δικταίο Αντρο το οποίο φαίνετε ότι γοήτευσε τόσο πολύ τους αρχαίους έλληνες που το κατονόμασαν σαν γεννήτρα του Δία.

7 Εργασία Β1 ομάδα 2 Επίσης πολλά σπήλαια φάνηκαν σπουδαία καταφύγια κατά την διάρκεια πόλεμων.

8 Εργασία Β1 ομάδα 2 Ένα ακόμα πολύ γνωστό σπήλαιο είναι και το σπήλαιο του Δράκου. Το όποιο έχει έναν πολύ ωραίο μύθο ο οποίος θυμίζει παραμύθι και σε ταξιδεύει.

9 Εργασία Β1 ομάδα 2 Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά ήταν χρυσωρυχείο που το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος. Ο πρώτος όμως βασιλιάς της χώρας ο Κάστορας, θέλοντας να διασκεδάσει τον φιλοξενούμενο αδερφό του Πολυδεύκη και τον πεθερό του Κέλι, ιερέα του Πανός, τους αποκάλυψε το σπήλαιο.

10 Ο βασιλιάς υποσχέθηκε δώρα σε αυτόν που θα σκότωνε το δράκοντα
Ο βασιλιάς υποσχέθηκε δώρα σε αυτόν που θα σκότωνε το δράκοντα. Πράγματι, παρουσιάστηκε ένας νέος που πάλεψε μαζί του. Κάθε φορά που χτυπούσε το δράκοντα με το κοντάρι, έτρεμαν οι γύρω βράχοι και αναταράζονταν τα νερά της λίμνης. Το τέρας έπεσε τελικά νεκρό. Όλοι πανηγύρισαν το γεγονός και με αναμμένους δαυλούς προχώρησαν στη σπηλιά.

11 Εργασία Β1 ομάδα 2 Το βάθος εκτείνονταν σε χιλιόμετρα και η ατμόσφαιρα γινόταν ολοένα και πιο πνιγερή. Σε ένα μέρος που η σήραγγα στενεύει, έσβησαν οι δαυλοί και ακούστηκε μια απόκοσμη φωνή να λέει : « εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα λάσπης, θα μετανιώσει. Αλλά και εκείνος που δε θα πάρει, πάλι θα μετανιώσει». Οι πιο θαρραλέοι έσκυψαν και πήραν λάσπη, ενώ άλλοι φοβήθηκαν. Όταν βγήκαν έξω, εκείνοι που κρατούσαν στα χέρια τους τη λάσπη, διαπίστωσαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη.

12 Εργασία Β1 ομάδα 2 Όμως τα σπήλαια δεν τα συναντάμε συνοδευόμενα μόνο με ειδωλολατρικούς μύθους. Υπάρχει ένα σπήλαιο το οποίο βρίσκετε στην Πάτμο και αποκαλείτε το σπήλαιο της Αποκάλυψης.

13 Εργασία Β1 ομάδα 2 Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης.

14 Ιστορίες σπηλαίων που είναι γνωστές ακόμα και στο εξωτερικό.

15 Εργασία Β1 ομάδα 2 Πολλοί όμως Έλληνες και ξένοι πεζοπόροι ψάχνουν τέτοια σπήλαια, όχι γιατί πιστεύουν σε αυτούς τους μύθους ότι πράγματι π.χ. στο Ορθολιθι ο Ηρακλής έβγαλε τον Κέρβερο από τον Αδη, αλλά γιατί θεωρούν ότι υπάρχει κάποιος συμβολισμός – όπως σε πολλές μυθολογικές αναφορές άλλωστε συμβαίνει. Πιστεύουν ότι ο μύθος θέλει να καταδείξει ότι ο Ηρακλής ανακάλυψε το δυσμενή μαγνητισμό που εκπέμπει το σπήλαιο,  εκείνοι δε που έπλασαν το μύθο, καθόρισαν αυτό το στόμιο του σπηλαίου - υπαρκτό τότε - ως σημείο αναφοράς.  

16 Εργασία Β1 ομάδα 2 Τα σπήλαια έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του αρχαίου μας πολιτισμού επειδή η ομορφιά τους ήταν ανεξήγητη για αυτούς σε πολλές και διαφορετικές χρονολογίες και όσο περνούσε ο καιρός οι άνθρωποι έδιναν διάφορες εξηγήσεις όπως ότι είναι τόσο όμορφα γιατί γεννήθηκε ο Δίας σε αυτά ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό οδήγησε στο κάθε σπήλαιο να έχει έναν δικό του μύθο μια δίκια του ιστορία…

17 Εργασία Β1 ομάδα 2 Στην εποχή μας πλέον οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει πως δημιουργήθηκε η όλη αυτήν μαγεία με επιστημονικούς ορισμούς…

18 Εργασία Β1 ομάδα 2 αλλά ακόμα και τώρα πολλοί θέλουν να πιστεύουν στους μύθους και την ιστορία του κάθε σπηλαίου διότι αυτό τους ταξιδεύει σε άλλους κόσμους μαγικούς φανταστικούς…

19 Εργασία Β1 ομάδα 2 άμα το ψάξετε και εσείς ίσως μπορεί να σας αρέσει πιο πολύ αυτό το κομματάκι φανταστικού κόσμου παρά η πραγματική εξήγηση…

20 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β1 ΟΜΑΔΑΣ 2
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!


Κατέβασμα ppt "Λαογραφία και ιστορία σπηλαίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google