Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2. ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2. ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2. ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ Κοινότητες με διαχωρισμένες και διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές (κουλτούρα : ήθη, έθιμα, γλώσσα, θρησκεία, ιστορία) διαμορφώνουν την ταυτότητά τους με βάση την κουλτούρα και διεκδικούν ανεξαρτησία (ελληνικό έθνος, γερμανικό έθνος) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ  κινήσεις που επιδιώκουν αλλαγές πολιτικές  πολίτευμα δημοκρατικό, νόμοι, θεσμοί ...  στη βάση της πολιτικής έννοιας του λαού (κυριαρχία του λαού που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα)

2 Δόγμα Μονρόε (1823) Στα πλαίσια του δόγματος Μονρόε (πρόεδρος ΗΠΑ)  απαγόρευση επακτατικής και αποικιακής πολιτικής των Ευρωπαίων Παράθεμα : «Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναμιχθούν στις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου και συγκεκριμένα στη βόρεια και νότια (λατινική) Αμερική. Προειδοποίησε, επίσης, τους ευρωπαίους να μην προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν μοναρχικά καθεστώτα στα νέα κράτη της αμερικανικής ηπείρου, τα οποία είχαν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους κυρίως από την Ισπανία.». Γιατί ακολουθεί αυτή την πολιτική ο πρόεδρος των ΗΠΑ; 1776 : Αμερικάνικη Επανάσταση (εθνικά και φιλελευθερα χαρακτηριστικά) και εθνικά κινήματα στη Λατινική Αμερική κατά των Ισπανών αποικιοκρατών (εθνικά κινήματα που ζητούν ανεξαρτησία)

3 ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΟΥ  ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ (ΛΑΟΣ)  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

4 1848: Η χρονιά των ευρωπαϊκών επαναστάσεων

5 Με ποιες μορφές εμφανίζεται ο εθνικισμός;
Α) Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ 1)ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΖΥΓΟΥ (απελευθέρωση) 2)ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ 3)ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΑΛΛΙΑ , ΙΣΠΑΝΙΑ  κατά Ναπολέοντα και γαλλικής κατοχής (αντίστοιχα) ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ  κοινοβουλευτισμός (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΝ ΕΠΕΒΑΛΑΝ) Παράθεμα «Ο 19ος αι. υπήρξε σαφώς ο αιώνας της Αγγλίας Η Βιομηχανική επανάσταση ήταν βρετανικό γεγονός. Η οικονομία της αγοράς, το ελεύθερο εμπόριο και ο διεθνής κανόνας του χρυσού ήταν βρετανικές εφευρέσεις.».

6 Β) ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ!!!
ΚΑΤΆ του Διαφωτισμού (ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ)  ρομαντισμός Χέρντερ «Ιδέες για τη φιλοσοφία της ιστορίας και της ανθρωπότητας (1784) κάθε αυθεντικός πολιτισμός πηγάζει από τον απλό λαό (Volk), όχι από τις ανώτερες και κοσμοπολίτικες τάξεις κάθε λαός, δηλαδή μια κοινότητα ανθρώπων που έχει τ η δική της κουλτούρα, έχει τον δικό τ ο υ πολιτισμό  αυτός ο πολιτισμός έχει εθνικό χαρακτήρα.

7 Παράθεμα : «Ο γερμανικός δυϊσμός μεταξύ Πρωσίας και Αυστρίας, και η ανάγκη εθνικής ενοποίησης των Γερμανών εμφανίζεται στις Γερμανικές επαναστάσεις του , όπου αναδείχτηκαν δύο λύσεις στο πρόβλημα της ενοποίησης: η λύση της Μικρής Γερμανίας (Kleindeutsche Lösung), σύμφωνα με την οποία το γερμανικό έθνος θα αποτελούνταν από τα Γερμανικά κρατίδια της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και την Πρωσία, και τη λύση της Μεγάλης Γερμανίας (Großdeutsche Lösung), η οποία θα αποτελούνταν και από την Αυστρία. Οι επαναστάσεις του 1848 αποτυγχάνουν, η Αυστριακή Αυτοκρατορία απορρίπτει το σχέδιο της Μεγάλης Γερμανίας λόγω του πολυεθνικού χαρακτήρα της (και την αποφυγή ρήξης με τις άλλες εθνικές ομάδες). Παρόλα αυτά το όραμα της Μικρής Γερμανίας παραμένει η επίτευξη του οποίου γίνεται τα επόμενα χρόνια στόχος της Πρωσικής πολιτικής.»

8 Σύγκριση Πολυεθνικής Γερμανίας πριν το 1848 και μετα- επαναστατικής Γερμανίας... Τι παρατηρείτε;

9

10 Προσπάθεια για εκδίωξη των Πρώσσων  αποτυχία

11

12 1915

13 Άλλα κινήματα ΙΤΑΛΙΑ  ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ :
ενοποίηση των ιταλικών χωρών σε ενιαίο εθνικό κράτος ή η εισαγωγή φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και η οικονομική ανάπτυξη; Η επανάσταση άρχισε τον Ιούλιο τ ο υ 1820 στον ιταλικό νότο, στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών, με την υποστήριξη των Καρμπονάρων (Carbonari) ριζοσπαστών που προωθούσαν ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αβασίλ ε υ τ ο πολίτευμα.  αποτυχια (η Αυστρία την καταπνίγει) στο Πεδεμόντιο (Βορράς) ΕΛΛΑΔΑ Ο Γαλλικός Διαφωτισμός εμπνέει τους Έλληνες και το 1821 ξεσπάει εθνική επανάσταση! ΡΩΣΙΑΠολιτική εξέγερση των Δεκεμβριστών (αξιωματικών του στρατού) λόγω της σκληρής μοναρχίας  ο τσάρος Νικόλαος ο Α΄την κατέστειλε.


Κατέβασμα ppt "2. ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google