Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το «μυστήριο» των εκλείψεων Ηλίου - Σελήνης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το «μυστήριο» των εκλείψεων Ηλίου - Σελήνης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το «μυστήριο» των εκλείψεων Ηλίου - Σελήνης
Οι Αρχαίοι πρόγονοί μας παρατήρησαν πολύ νωρίς το φαινόμενο των εκλείψεων και προβληματίσθηκαν πολύ μέχρι να καταλάβουν ότι τα τρία ουράνια σώματα Ήλιος – Γη- Σελήνη παίζουν κάποιες φορές ένα περίεργο «κρυφτούλη» πάνω στον Ουράνιο θόλο. Άλλοτε «έχαναν» τον ήλιο και άλλοτε το φεγγάρι… Τα Φαινόμενα αυτά ονομάστηκαν εκλείψεις. Μάλιστα, ανέπτυξαν και πολλές αστρολογικές θεωρίες γύρω από το φαινόμενο των εκλείψεων θεωρώντας ότι επιδρούν αυτές στην ζωή των ανθρώπων με διάφορους τρόπους ευνοϊκούς ή το αντίθετο ή ακόμη ότι μια έκλειψη συνεπάγεται ένα σπουδαίο γεγονός όπως π.χ. ο θάνατος ενός βασιλιά κ.α. Μέχρι και σήμερα οι περίφημοι Αστρολόγοι που γράφουν τα γνωστά σε όλους ζώδια, ασχολούνται με τις εκλείψεις και συμπεραίνουν απ΄ αυτές αρκετές από τις «προβλέψεις» τους. Αλλά ας μη αναλωθούμε σε τέτοιες ιστορίες που θα μας απομακρύνουν από την ουσία του φαινομένου…..

2 Η πραγματικότητα , εκτόπισε τους μύθους…
Στην πραγματικότητα όμως , δεν συμβαίνει τίποτα το μυστηριώδες και ανεξιχνίαστο! Σήμερα, ξέρουμε όλοι, ότι η Γη κινείται γύρω από τον ήλιο σε μια ελλειπτική τροχιά που λέγεται εκλειπτική και η σελήνη κινείται σε μια τροχιά περί την Γη και μαζί με τη γή περί τον ήλιο. Η σελήνη που κάνει 27 περίπου ημέρες για μια περιστροφή περί τον εαυτό της και περί τη γη ,λαμβάνει δε διαρκώς στον ουρανό διάφορες θέσεις επί της τροχιάς της και μας παρουσιάζεται στη γη σε διάφορες φάσεις. Η διπλανή φωτογραφία είναι κατατοπιστική των φάσεων της Σελήνης.

3 Ο ‘Ηλιος προκαλεί Σκιά και Παρασκιά στη Γη και στη Σελήνη.
Ο ‘Ηλιος προκαλεί Σκιά και Παρασκιά στη Γη και στη Σελήνη. O ήλιος, αυτή η αερόμπαλα με διάμετρο 1,4 εκατομ. Χιλιόμετρα, συνεχώς «καίει» με πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο της στον πυρήνα σε θερμοκρασία 15 εκατομμυρίων βαθμών και το μετατρέπει σε ήλιο σπαταλώντας τεράστια ενέργεια. Ξοδεύει ένα εκατομμύριο τόνους από τη μάζα του το δευτερόλεπτο, στέλλοντας αδιάκοπα φωτόνια, ακτίνες Χ και γ και ιονισμένα σωματίδια προς πάσα κατεύθυνση. Ένας αποδέκτης αυτής της ενέργειας είναι η Γη στην οποία φτάνει ανά δευτερόλεπτο σε ένα τετρ. Μέτρο επιφάνειας ενέργεια 1400 Watt. Φυσικά αποδέκτης είναι και η Σελήνη μα και κάθε πλανήτης. Έτσι φωτίζεται και θερμαίνεται η μια όψη και μένει σκοτεινή και ψυχρή η άλλη (ημέρα-νύχτα) . Τώρα στην αντίθετη πλευρά από τον ήλιο εμφανίζεται η σκιά σε κωνικό σχήμα. (Εικόνα)

4 ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ Έτσι όποιο ουράνιο σώμα εισέρχεται σ΄αυτή τη σκιά χάνει την οπτική επαφή του με τον Ήλιο η με ένα μέρος του Ήλιου κι έτσι γίνεται μια ολική ή μια μερική έκλειψη Ηλίου. Ακόμη υπάρχει και η περιοχή της παρασκιάς. Δηλαδή μια περιοχή που είναι εκτεταμένη πέραν της σκιάς και η οποία δεν έχει πλήρες σκοτάδι αλλά υπάρχει ελαφρός φωτισμός ανάλογα με το βαθμό κάλυψης του ήλιακού δίσκου. Η έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην ευθυγράμμιση Ηλίου – Σελήνης – Γης. Στην περίπτωση αυτή η μικρή Σελήνη της οποίας η διάμετρος είναι τετρακόσιες φορές μικρότερη της διαμέτρου του Ήλιου σαρώνει με τη σκιά της μια λωρίδα της επιφάνειας της Γης και για χρόνο από 4- 7 λεπτά κρύβει πλήρως τον Ηλιακό δίσκο ο οποίος βρίσκεται σε τετρακόσιες φορές μεγαλύτερη απόσταση απ ότι η διάμετρος της Σελήνης , με αποτέλεσμα να γίνεται η ολική έκλειψη του Ηλίου. ( Υπάρχουν βέβαια και οι εκλείψεις της Σελήνης η οποία «κρύβεται» στη σκιά της Γης αλλά προς αποφυγή σύγχυσης σήμερα δεν θα τις αναλύσουμε. )

5

6 Ανάλυση πορείας έκλειψης.
Βλέπετε εδώ πολύ παραστατικά πως η σκιά της σελήνης σαρώνει την επιφάνεια της γης. Η μέγιστη σάρωση είναι ένας κυκλικός δίσκος με διάμετρο 300 Km Θα περάσει η σκιά αυτή πάνω από μερικές χιλιάδες μίλια πάνω στη επιφάνεια της γης σε τοξοειδή γραμμή. .

7 Έκλειψη ηλίου της Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης της 29 Μαρτίου 2006 συνολικά θα εμφανισθεί σε διάφορες περιοχές της γης για τρεις ώρες. Θα αρχίσει από τη Βραζιλία- Ατλαντικό- Αφρική- Καστελόριζο- Τουρκία- Κεντρική Ασία και θα τελειώσει στη Μογγολία. Στις περιοχές αυτές της σκιάς, θα σκοτεινιάσει για 4-5 λεπτά ο Ουρανός και θα υπάρχει αμυδρός φωτισμός όπως τη νύχτα με φεγγάρι. Ακόμη και άλλα αστέρια θα είναι ορατά σ΄αυτό το διάστημα. Στις περιοχές της παρασκιάς θα έχουμε μερική έκλειψη ηλίου, όπου και πάλι όμως θα μειωθεί η φωτεινότητα του Ήλιου ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται και την απόσταση από το κέντρο της σκιάς. ( δείτε λεπτομερώς τον χάρτη επιφανείας. Ο χρόνος είναι ώρα Γκρίνουιτς άρα προσθέστε 3 ώρες)

8 Αρχική φάση έκλειψης ηλίου.
Το φαινόμενο είναι σπάνιο γιατί δεν κινούνται και τα τρία ουράνια σώματα πάνω στην ίδια επίπεδη τροχιά , αλλά συμβαίνει μόνο στα λεγόμενα σημεία δεσμών των τροχιών δηλαδή σε κομβικά σημεία συναντήσεων των τροχιών Ηλίου – Σελήνης – Γης. Η αρχική φάση της έκλειψης φαίνεται στη διπλανή εικόνα, όπου βλέπετε τον σεληνιακό δίσκο να αρχίσει να προβάλλεται μπροστά στον ηλιακό δίσκο. ( Φυσικά η φωτογραφία έχει ληφθεί από ειδικά όργανα που φέρουν κατάλληλα διηθητικά φίλτρα)

9 Λίγο πριν τη στιγμή της ολικής Έκλειψης Ηλίου.
Καθώς περνά η ώρα , όλο και μεγαλύτερο μέρος του Ηλιακού δίσκου καλύπτεται , ως ότου φτάσουμε στην ολοκληρωτική κάλυψη. Τότε θα έχουμε την Ολική έκλειψη Ηλίου δηλαδή ο δίσκος της Σελήνης θα έχει παρεμβληθεί ολόκληρος μπροστά στον ηλιακό δίσκο και τότε στα μέρη που περνάει η σκιά της σελήνης θα βλέπουν τη διπλανή εικόνα. Περιμετρικά σ΄αυτή την εικόνα ξεχωρίζει -από τα τέσσερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας που είναι η φωτόσφαιρα, η χρωμόσφαιρα, το στέμμα και ο ηλιακός άνεμος, το άνω τμήμα της χρωμόσφαιρας το οποίο και επεκτείνεται στο ηλιακό στέμμα.

10 Οι φωτογραφίες του Ηλιακού στέμματος
Το ηλιακό στέμμα έχει τη λαμπρότητα της Πανσελήνου. Αποτελείται από ιονισμένα άτομα πρωτονίων – νετρονίων και ιόντων διαφόρων στοιχείων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Υπάρχει εκπομπή ακτίνων Χ και έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται το φαινόμενο του στέμματος με το μαγνητικό πεδίο του ηλίου. Εδώ , μια άλλη «φανταστική» φωτογραφία, στην οποία ξεχωρίζει πάνω στο μαύρο φόντο το τεράστιο ηλιακό στέμμα. Αυτή είναι η ώρα που οι αστρονόμοι σε όλα τα παρατηρητήρια του κόσμου επιχειρούν να συλλέξουν όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούν από την ακτινοβολία πάσης φύσεως που έρχεται από το στέμμα. Στα «ηλιακά χείλη» εμφανίζονται εκλάμψεις και πύρινες προεξοχές.

11 Κι άλλη φωτογραφία του στέμματος.
Εδώ πάλι ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τον σεληνιακό δίσκο και βλέπουμε εμείς το ηλιακό στέμμα το οποίο σημειωτέο ότι δεν είναι σε σχήμα μπάλας αλλά έχει ακανόνιστο σχήμα που οφείλεται στην ανομοιόμορφη δραστηριότητα των κατωτέρων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και βέβαια στο μαγνητικό πεδίο. Πέραν του στέμματος υπάρχει μια συνεχής ροή σωματιδίων και ακτίνων οι οποίες φτάνουν και στη γη και είναι ικανά να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα πάνω από τους γήινους πόλους, δημιουργούν σε συνδυασμό με το γήινο μαγνητικό πεδίο ένα άλλο εντυπωσιακό φαινόμενο ορατό στους ανθρώπους, το πολικό Σέλας.

12 Με την ευκαιρία… μια εικόνα από το Πολικό Σέλας στο Βόρειο Πόλο.

13 ΠΡΟΣΟΧΗ. Μη κοιτάξετε τον ήλιο με γυμνά μάτια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη κοιτάξετε τον ήλιο με γυμνά μάτια. Υπάρχει κίνδυνος μερικής ή ολικής τύφλωσης γιατί ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι πολύ ευαίσθητος. Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσετε όλοι ειδικά γυαλιά!

14 Η Ελλάδα πρόκειται να ξαναδεί ολική Ηλιακή έκλειψη το 2088..
Η Ελλάδα είδε ολική έκλειψη Ηλίου το 1936. Μετά την σημερινή έκλειψη του 2006 έχει υπολογισθεί πάλι ότι το φαινόμενο θα είναι εδώ ορατό το 2088. Η ΧΙΟΣ , αναμένει σήμερα να δει μια εκτεταμένη αλλά μερική έκλειψη Ηλίου γιατί είναι βορειοδυτικότερα της πορείας της σκιάς της σελήνης. Η αναμενόμενη σημερινή έκλειψη ηλίου για μας.(Εικόνα) Σας εύχομαι να έχετε υγεία ώστε το 2088 … να μπορέσετε όλοι σας να δείτε την ολική Ηλιακή Έκλειψη.

15 Τώρα να κλείσουμε με μια καλή εντύπωση…


Κατέβασμα ppt "Το «μυστήριο» των εκλείψεων Ηλίου - Σελήνης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google