Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ Η πρόκληση τοκετού είναι ένα θέμα που απασχολεί γυναίκες και θεραπευτές εδώ και αιώνες. Μέσα στο χρόνο γυναίκες από όλες τις φυλές, στους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ Η πρόκληση τοκετού είναι ένα θέμα που απασχολεί γυναίκες και θεραπευτές εδώ και αιώνες. Μέσα στο χρόνο γυναίκες από όλες τις φυλές, στους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

2 ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ Η πρόκληση τοκετού είναι ένα θέμα που απασχολεί γυναίκες και θεραπευτές εδώ και αιώνες. Μέσα στο χρόνο γυναίκες από όλες τις φυλές, στους αρχαίους χρόνους και στο σύγχρονο πολιτισμό χρειάστηκαν (ή θέλησαν) κάτι που να ξεκινήσει τον τοκετό.Πιθανώς δοκιμάστηκαν βότανα, τονωτικά ή ασκήσεις για να βοηθήσουν στην έναρξη του τοκετού.Όμως μόνο στη δεκαετία το ’60 ανακαλύφθηκαν φάρμακα για «πρόκληση τοκετού».

3 Η κλινική απαίτηση για την πρόκληση τοκετού ξεκινάει από καταστάσεις στις οποίες θεωρείται πως η έκβαση της κύησης θα είναι καλύτερη αν διακοπεί τεχνητά από αυτές που η φύση ακολουθεί την πορεία της. Και είναι μοναδική στην ιατρική διότι προσπαθεί να επισπεύσει μια διαδικασια που είναι αναπόφευκτη, εκτός αν η κύηση τερματιστεί με ΚΤ ή η μητέρα πεθάνει πριν να γεννήσει.

4 Η πρόκληση τοκετού έχει επίπτωση στην εμπειρία του τοκετού της γυναίκας. Γενικά μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική και περισσότερο επίπονη από την αυτόμα- τη έναρξη του τοκετού. Επίσης είναι πιο πιθανό να χρειαστεί επισκληρίδιος αναισθησία ή υποβοηθούμενος τοκετός. Σε περίπτωση πρόκλησης τοκετού περίπου 70% των γυναικών γεννούν χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις. Το 10% γεννάει με υποβοηθούμενο τοκετό και το 20% με επείγουσα ΚΤ.

5 Παρόλο που ποικίλες κλινικές καταστάσεις αποτελούν ένδειξη για πρόκληση τοκετού (επείγουσα ή όχι), η ουσιαστική απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι αν το συμφέρον της γυναίκας , του νεογνού ή και των δύο έγκειται στη συνέχιση ή τον τερματισμό της κύησης. Για να γίνει πρόκληση τοκετού πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις πως η παρέμβαση θα ωφελήσει τη μητέρα και/ή το έμβρυο και οι πληροφορίες να δοθουν στη μητερα.

6 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
Παράταση της κύησης Διαβήτης της κύησης / ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης Προεκλαμψία Υπέρταση Νεφροπάθεια

7 Πρόωρη ρήξη των υμένων Υπολειπόμενη εμβρυική ανάπτυξη Ιστορικό οξέως τοκετού Επιλογή της μητέρας Ενδομήτριος θάνατος Μακροσωμία του εμβρύου

8 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
Δακτυλική αποκόλληση των υμένων Φαρμακολογικές μέθοδοι - προσταγλανδίνες - ωκυτοκίνη Χειρουργικές μέθοδοι - τεχνητή ρήξη των υμένων Μη φαρμακολογικές μέθοδοι (βότανα, βελονισμός, ομοιοπαθητική, καστορέλαιο, ζεστά μπάνια, υποκλυσμοί, σεξουαλικές επαφες)

9 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΤΟΚΕΤΟΥ
Κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνητή διακοπή της κύησης πριν την αυτόματη έναρξη του τοκετού. Κίνδυνοι που συνδέονται με την τεχνητή έναρξη συσπάσεων της μήτρας Κίνδυνοι ξεχωριστοί για την κάθε επί μέρους μέθοδο πρόκλησης τοκετού

10 Αποτυχία της πρόκλησης τοκετού ισοδυναμεί πρακτικά με ΚΤ
Πρόωρος τοκετός Υπερδιέγερση της μήτρας (υποξία του εμβρύου και σε πολύτοκες ή γυναίκες με ΠΚΤ ρήξη της μήτρας) Ατονία της μήτρας (αποτέλεσμα της παράτασης του χρόνου τοκετού) Πρόπτωση ομφαλίδας (σε τεχνητή ρήξη των υμένων) Η υπερδοσολογία ωκυτοκίνης μπορεί να προκαλέσει νεογνικό ίκτερο Μακροχρόνια χορήγηση υψηλών δόσεων ωκυτοκίνης σε διαλύματα μπορούν να είναι τοξικές Οι προσταγλανδίνες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του πεπτικού συστήματος και πυρετό.

11 Εν κατακλείδι, η αυτόματη έναρξη τοκετού είναι ένας δυναμικός και αποτελεσματικός μηχανισμός και θα πρέπει να του δίνεται ευκαιρία να δράσει. Θα πρέπει να προκαλούμε τον τοκετό μόνο αν είμαστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκότερο.

12 ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Η ΚΤ είναι μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας από την αρχαιότητα. Σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν ιστορίες για την επέμβαση που καταλήγει σε ζωντανή μητέρα και νεογνό. Στην Ελληνική μυθολογία ο θεός Απόλλωνας έβγαλε από την κοιλιά της μητέρας του τον περίφημο Ασκληπιό, τον πατέρα της ιατρικής. Η ιστορία όμως της ΚΤ παραμένει ένα μείγμα ιστοριών και μύθων αμφιβόλου προελεύσεως.Ακόμη και ο όρος «Καισαρική» δεν είναι ξεκάθαρο από που προέρχεται.

13 Η πιο συνηθισμένη πεποίθηση είναι πως προέρχεται από τη χειρουργική γέννηση του Ιουλίου Καίσαρα. Αυτό όμως είναι μάλλον απίθανο αφού λέγεται πως η μητέρα του Αουρέλια έζησε για να ακούσει για την επιδρομή του γιού της στη Βρετανία. Μια άλλη εκδοχή είναι πως ο Ρωμαϊκός νόμος της εποχής του Καίσαρα όριζε, πως όλες οι μητέρες που πέθαιναν στον τοκετό έπρεπε να ανοιχθούν σε μία προσπάθειαα σωτηρίας του εμβρύου και ως εκ τούτου ο όρος Καισαρική. Επίσης μπορεί να προέρχεται από το Λατινικό ρήμα «caedare» που σημαίνει κόβω ,εξ’ου και ο όρος «caesones» που δινόταν στα νεογνά που γεννιούνταν με περιθανάτιες ή μεταθανάτιες επεμβάσεις.

14 Πιθανώς η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για μητέρα και νεογνό που επιβίωσαν κατόπιν ΚΤ έρχονται από την Ελβετία το 1500 μ.Χ όπου ένας κτηνοτρόφος ο Jacob Nufer έκανε ΚΤ στη γυναίκα του. Η γυναίκα ήταν αρκετές μέρες σε τοκετό και παρά τη βοήθεια 13 μαιών δεν κατάφερνε να γεννήσει. Απελπισμένος ο σύζυγος ζήτησε και πέτυχε να πάρει άδεια από τις τοπικές αρχές και να επιχειρήσει ΚΤ. Η μητέρα έζησε και κατόπιν γέννησε φυσιολογικά 5 παιδιά μέσα στα οποία και δίδυμα. Το παιδί της ΚΤ έζησε ως την ηλικία των 77 ετών. Βέβαια η συγκεκριμένη ιστορία καταγράφηκε πολύ αργότερα και οι ιστορικοί αναρωτιούνται για την ακρίβειά της.

15 Για την εκτέλεση οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης ένα από τα πρώτα βήματα είναι η γνώση των οργάνων και των ιστών που περιλαμβάνονται στο πεδίο της επέμβασης. Η γνώση αυτή ήταν ελάχιστη μέχρι τα μοντέρνα χρόνια. Στην Αναγέννηση (16ος – 17ος αι.) άρχισαν να εκδίδονται συγγράματα επί της ανθρώπινης ανατομίας. Στα τέλη του 18ου αι. η ευκολότερη πρόσβαση σε ανθρώπινες σωρούς και η αλλαγή στην ιατρική εκπαίδευση επέτρεψε στους φοιτητές να μελετήσουν ανατομία μέσω της νεκροτομής. Αυτή η πρακτική εξάσκηση βελτίωσε τις γνώσεις τους και τους προετοίμασε να διενεργούν επεμβάσεις.Βέβαια τότε η ιατρική εκπαίδευση επιτρεπόταν μόνο στους άνδρες. Το 1600 η ομάδα του Chamberlen στην Αγγλία εισήγαγε τον εμβρυουλκό που επέτρεπε την γέννηση εμβρύων που αλλιώς ήταν καταδικασμένα. Η διεκδίκηση από τους άνδρες της κυριότητας των εμβρυουλκών τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τον επαγγελματικό έλεγχο του τοκετού. Μέσα στους επόμενους 3 αιώνες οι άνδρες μαιευτές και μαιευτήρες πήραν τον έλεγχο του τοκετού παρεκτοπίζοντας τις γυναίκες μαίες και μειώνοντας το ρόλο τους.

16 Σήμερα, η ΚΤ κατέχει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη μαιευτική
Σήμερα, η ΚΤ κατέχει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη μαιευτική. Το ποσοστό των ΚΤ επί του συνόλου των τοκετών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο αριθμός τους τείνει να αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Παρόλη την αύξηση του αριθμού τους οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι εκτέλεσης ΚΤ δεν έχουν αλλάξει. Αυτοί είναι : εμβρυική δυσφορία (22%), αποτυχία στην πρόοδο του τοκετού (20%), επαναλαμβανόμενη ΚΤ (14%) και ισχιακή προβολή (11%). Ο πέμπτος λόγος πλέον είναι η απαίτηση της μητέρας σε ποσοστό 7%.

17 Στις εγκύους θα πρέπει να δίνονται σαφείς και έγκυρες πληροφορίες ως προς τη φύση της ΚΤ καθώς ένας σημαντικός αριθμός θα υποβληθεί στη παραπάνω επέμβαση. Στις πληροφορίες περιλαμβάνονται οι λόγοι, η φύση της επέμβασης, οι κίνδυνοι και τα πλεονεκτήματα όπως και η επίδρασή της σε μελλοντικές κυήσεις.

18 ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Ισχιακή προβολή (σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ή αποτυγχάνει ο εξωτερικός μετασχηματισμός) Δίδυμη κύηση με το πρώτο έμβρυο σε ισχιακή προβολή HIV Συνύπαρξη HIV και hepatitis C Πρωτοπαθής έρπης των γεννητικών οργάνων στο 3ο τρίμηνο Προδρομικός πλακούντας 3ου και 4ου βαθμού.

19 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Δίδυμος κύηση (όπου το πρώτο έμβρυο είναι κεφαλικό) Πρόωρος τοκετός «Ελλειποβαρές» έμβρυο Ηπατίτιδα Β Ηπατίτιδα C Υποτροπιάζων έρπης των γεννητικών οργάνων.

20 Η απαίτηση της μητέρας δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη ΚΤ και προτού ένα τέτοιο αίτημα ικανοποιηθεί θα πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση με τη μητέρα όπου θα αναλυθούν όλοι οι λόγοι που την ώθησαν σ’αυτή την απόφαση. Επίσης θα πρέπει να της δοθούν λεπτομερείς πληροφορίες ως προς τη φύση της επέμβασης, τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της.

21 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΤ
Ο εξωτερικός μετασχηματισμός αν το έμβρυο παραμένει ισχιακό στις 36 εβδομάδες Η συνεχής υποστήριξη στη διάρκεια του τοκετού Η πρόκληση τοκετού μεταξύ 41 – 42 εβδομάδες Η χρήση διαγράματος όπου καταγράφεται η εξέλιξη του τοκετού με ανά 4ωρο σταθμούς δράσης. Η απόφαση για εκτέλεση ΚΤ να λαμβάνεται από ειδικό μαιευτήρα. Η λήψη αίματος από το έμβρυο και ο έλεγχός του πριν την ΚΤ για παθολογικό ΚΤΓ Η υποστήριξη των γυναικών που θέλουν να δοκιμάσουν φυσιολογικό τοκετό μετά από προηγηθείσα ΚΤ

22 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΤ
Το περπάτημα στη διάρκεια του τοκετού Η μη χρήση της θέσης λιθοτομίας κατά την εξώθηση Ο τοκετός στο νερό Η επισκληρίδιος κατά τον τοκετό Η επίρρωση του τοκετού με τεχνητή ρήξη των υμένων και/ή ωκυτοκίνη.

23 ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΤ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΠΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥΣ

24 ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΤ Η κοιλιαλγία Τραυματισμοί της ουροδόχου κύστεως
Τραυματισμοί των ουρητήρων Ανάγκη για περαιτέρω χειρουργείο Υστερεκτομή Εισαγωγή σε ΜΕΘ Θρομβοεμβολές Μακρά παραμονή σε νοσηλευτικά ιδρύματα Επανεισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα Προδρομικός πλακούντας Ρήξη της μήτρας Θάνατος της μητέρας Ενδομήτριος θάνατος σε μελλοντικές κυήσεις Υπογονιμότητα Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας στο νεογνό

25 ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΤ/ΦΤ
Αιμορραγία Λοίμωξη Τραυματισμοί του γεννητικού συστήματος Ακράτεια κοπράνων Οσφυαλγία Δυσπαρεύνεια Κατάθλιψη λοχείας Νεογνική θνητότητα (με εξαίρεση τα ισχιακά) Ενδοκρανιακή αιμορραγια Τραυματισμοί του βραχιόνιου πλέγματος Εγκεφαλική παράλυση

26 ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΤ Ο πόνος του περινέου Η ακράτεια ούρων Η πρόπτωση μήτρας

27 Η ΚΤ λοιπόν εξελίχθηκε από επιθανάτια ή μεταθανάτια επέμβαση που ήταν στους αρχαίους χρόνους σε συνηθισμένη μέθοδο τοκετού στη σύγχρονη εποχή. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μας έδωσε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε και να διεκπεραιώνουμε καταστάσεις που θα είχαν άσχημη κατάληξη για τη μητέρα και/ή το έμβρυο. Παρ’όλ’αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι μια σοβαρή επέμβαση που ενέχει δυνητικά πολλούς και σοβαρούς κινδύνους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τον φυσιολογικό τοκετό.

28 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΚΕΤΟΥ Η πρόκληση τοκετού είναι ένα θέμα που απασχολεί γυναίκες και θεραπευτές εδώ και αιώνες. Μέσα στο χρόνο γυναίκες από όλες τις φυλές, στους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google