Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Είναι μια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από τη μήτρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Είναι μια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από τη μήτρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Είναι μια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από τη μήτρα

3  Αφορά την μη φυσιολογική αποκόλληση μετά τις 20 εβδομάδες της κύησης και πριν από την γέννηση.  Συμβαίνει στο 1% των κυήσεων παγκοσμίως.  Είναι η πιο κοινή παθολογική αιτία αιμορραγίας στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.  Εμβρυική θνητότητα 20-40% (ανάλογα με το βαθμό αποκόλλησης.  Μητρική θνητότητα αισθητά αυξημένη.

4  Έγκειται σε απόσπαση των απαγκιστρωμένων πλακουντιακών λαχνών από το επεκτεινόμενο κατώτερο τμήμα της μήτρας ⇒ Αιμορραγία στο βασικοκυτταρικό ιστό ⇒ ‘Ωθηση του πλακούντα από τη μήτρα ⇒ Περαιτέρω αιμορραγία.  Συνήθη αίτια: τραύματα υπέρταση διαταραχή της πηκτικότητας  Εμφανής ή εξωτερική αιμορραγία (αιμορραγία μέσω του κόλπου) - 80%  Κρυφή ή εσωτερική αιμορραγία (το αίμα λιμνάζει πίσω από τον πλακούντα) ⇒ Αποκόλληση του πλακούντα.

5

6  Μητρική υπέρταση (44% των περιπτώσεων)  Μητρικό κάπνισμα (90% αυξημένο κίνδυνο)  Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από μητέρες μέσα σε ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  Τραυματισμός της μητέρας, όπως τα τροχαία ατυχήματα, επιθέσεις, πτώσεις  Μικρός ομφάλιος λώρος  Η παρατεταμένη ρήξη των υμένων (> 24 ώρες).  Οπίσθιο πλακούντιο ινομύωμα της μήτρας.  Η ηλικία της μητέρας: 35 ετών  Προηγούμενη αποκόλληση  Διάφορες λοιμώξεις (ιδίως νοσοκομειακές)  Δηλητηρίαση από κοκαΐνη

7  Συσπάσεις οι οποίες δε σταματούν (ομιοάζουν συνεχείς)  Πόνος στη μήτρα  Ευαισθησία στην κοιλιά  Κολπική αιμορραγία (μερικές φορές)  Δυσανάλογη διόγκωση μήτρας  Ωχρότητα

8  Τάξη 0: Ασυμπτωματική. Η διάγνωση στηρίζεται στην εντόπιση οργανωμένου θρόμβου αίματος ή εισoλκής σε πλακούντα που έχει αφαιρεθεί.  Τάξη 1: Ήπια (48% όλων των περιπτώσεων). ◦ Καθόλου κολπική αιμορραγία έως ήπια κολπική αιμορραγία ◦ Ελαφρά ευαισθησία στη μήτρα ◦ Φυσιολογική πίεση αίματος και φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός της μητέρας ◦ Καμία διαταραχή της πήξης ◦ Καμία εμβρυική δυσφορία

9  Τάξη 2: Μέτρια (27% όλων των περιπτώσεων): ◦ Καθόλου κολπική αιμορραγία έως μέτρια κολπική αιμορραγία ◦ Μέτρια έως σοβαρή ευαισθησία στη μήτρα με πιθανές τετανικές συσπάσεις ◦ Ταχυκαρδία της μητέρας με ορθοστατικές αλλαγές στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό ◦ Εμβρυϊκή δυσφορία ◦ Ελάττωση του ινωδογόνου του πλάσματος (τιμές: 50-250mg/dL)  Τάξη 3: Σοβαρή (24% όλων των περιπτώσεων): ◦ Καθόλου κολπική αιμορραγία έως σοβαρή κολπική αιμορραγία ◦ Πολύ επίπονες τετανικές συσπάσεις της μήτρας ◦ Σοκ της μητέρας ◦ Ελάττωση του ινωδογόνου του πλάσματος (τιμές: <150mg/dL) ◦ Διαταραχή της πήξης ◦ Εμβρυϊκός θάνατος ◦ Μήτρα Couvelaire (Το αίμα διαπερνά διάμεσου του τοιχώματος της μήτρας στον ορογόνο υμένα)

10  Η θεραπεία εξαρτάται από την ποσότητα της απώλειας του αίματος και από την κατάσταση του εμβρύου ◦ Παρακολούθηση εάν έμβρυο <36 εβδομάδων και μητέρα δεν διατρέχουν κίνδυνο ◦ Άμεση έξοδος του εμβρύου εάν το έμβρυο είναι ώριμο ή εάν είτε το έμβρυο είτε η μητέρα βρίσκονται σε κίνδυνο  Αντικατάσταση του όγκου αίματος ώστε να διατηρηθεί η πίεση του και αντικατάσταση του πλάσματος αίματος ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα του ινωδογόνου.  Φυσιολογικός τοκετός Vs καισαρική τομή ◦ Καισαρική τομή αντενδείκνυται σε περιπτώσεις διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης.  Παρακολούθηση της ασθενούς για αιμορραγία για 7 μέρες μετά τον τοκετό. Υπερβολική αιμορραγία από τη μήτρα ⇒ Υστερεκτομή Ο κίνδυνος αποκόλλησης του πλακούντα μπορεί να μειωθεί με τη διατήρηση μιας καλής διατροφής, συμπεριλαμβανομένων λήψη φυλλικού οξέος, με τακτικό ύπνο και με τη διόρθωση της υπέρταση της κύησης.

11  ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ:  Ανάγκη μετάγγισης αίματος και εντατικής φροντίδας μετά τον τοκετό λόγω εμφάνισης αναιμίας  Μη ικανοποιητική σύσπαση της μήτρας μετά τον τοκετό ⇒ χορήγηση φαρμάκων  Διαταραχές πήξης του αίματος για λίγες μέρες  Οι πολλές μεταγγίσεις μπορούν να θέσουν τον κίνδυνο διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης εξ αιτίας της αυξημένης θρομβοπλαστίνης ⇒ υστερεκτομή  Σοβαρή καταπληξία ⇒ βλάβη σε ήπαρ και νεφρούς (π.χ. διάχυτη νέκρωση του φλοιού του νεφρού)  Έντονος πόνος σε περιπτώσεις όπου η αποκόλληση είναι κεντρική ή μικρού βαθμού και δεν υπάρχει αιμορραγία

12  ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ  Σε περίπτωση αποκόλλησης μεγάλου τμήματος του πλακούντα από τη μήτρα θα έχουμε πιθανόν εμβρυϊκή δυσφορία μέχρι τον τοκετό και ίσως θάνατο του εμβρύου στη μήτρα ⇒ θνησιγένεια.  Πρόωρο νεογνό. Προβλήματα στην αναπνοή και την σίτιση.  Χαμηλός κορεσμός οξυγόνου στο αίμα του νεογνού μετά τον τοκετό σε περίπτωση εμβρυικής δυσφορίας  Χαμηλή αρτηριακή πίεση ή χαμηλός αιματοκρίτης.  Σε περίπτωση σοβαρής αποκόλλησης το νεογνό πιθανόν να υποστεί εγκεφαλική βλάβη και να πεθάνει πριν ή λίγο μετά τον τοκετό.


Κατέβασμα ppt " Είναι μια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από τη μήτρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google