Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2 ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος 2008 - Ελληνογερμανική Αγωγή Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2 ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος 2008 - Ελληνογερμανική Αγωγή Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2 ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος Ελληνογερμανική Αγωγή Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία

2 Η γεύση... Αισθητήριο όργανο της γεύσης είναι η γλώσσα... Με αυτή καταλαβαίνουμε αν κάτι είναι γλυκό ή αλμυρό ή πικρό ή ξινό...

3 Από που προκύπτει; Η γεύση προκύπτει από την επαφή μορίων των φαγητών ή των υγρών με διάφορα κύτταρα που βρίσκονται στα όργανα της γεύσης που καλύπτουν τη γλώσσα.

4 Πώς καταλαβαίνουμε τη γεύση των φαγητών; Τα μηνύματα από τα κύτταρα της γλώσσας μεταφέρονται στον εγκέφαλό μας ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει διαφορετικές γεύσεις.

5 Μειώνεται η γεύση με την πάροδο του χρόνου; Η γεύση μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι για να αισθανθούν κάτι γλυκό, χρειάζεται να είναι κάτι πιο γλυκό από αυτό που θα δοκίμαζε κάποιος νέος.

6 Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους όπως η κακή διατροφή, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα φάρμακα.

7 Η γλώσσα που βοηθάει; Με τη γλώσσα καταλαβαίνουμε τις γεύσεις των τροφίμων... Αν είναι γλυκό... Αν είναι πικρό... Αν είναι ξινό... Αν είναι αλμυρό...

8 Πώς ξεχωρίζει η γλώσσα τις γεύσεις; Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχημαστίζουν ένα κεφαλαίο «Λ» με την κορυφή του προς την κορυφή της γλώσσας (γευστικό λάμδα)

9 Οι άκρες τις γλώσσας είναι πιο ευαίσθητες στις ξινές γεύσεις, η κορυφή και οι άκρες στις αλμυρές και η βάση της γλώσσας στις πικρές. Οι άλλες γευστικές εντυπώσεις είναι αποτέλεσμα του συνδιασμένου ερεθισμού των νεύρων.

10 Για τα παρακάτω παραδείγματα θα χρειαστείς για να καταλάβεις τις γεύσεις: → Αλμυρή γεύση( αλμυρό νερό) →Γ→Γλυκιά γεύση( ζαχαρούχο νερό) →Ξ→Ξινή γεύση ( χυμό λεμονιού ) →Π→Πικρή γεύση (ζωμός κρεμμυδιού)

11 Παραδείγματα Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να ξεχωρίσουμε τις γεύσεις: Αν ακουμπήσεις στη γλώσσα σου αλμυρό νερό  θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του γλυκού νερού. Αν ακουμπήσεις χυμό λεμονιού  θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του ζωμού του κρεμμυδιού. Τι θα καταλάβεις;

12 Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Η εναλλαγή των γεύσεων οφείλεται στο ότι καθε διαφορετικό μέρος της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο σε κάθε διαφορετική γεύση

13 Διευθύνσεις που χρησιμοποιήσα: (για τις εικόνες taste για τις πληροφορίες γεύση) (για τις πληροφορίες taste και μερικά σημεία μεταφράστηκαν)


Κατέβασμα ppt "Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... 2 ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος 2008 - Ελληνογερμανική Αγωγή Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google