Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ  Να γνωρίσουμε μια κατηγορία πρωτεϊνών, τα ένζυμα, καθώς και τη δράση τους.  Να ανακαλύψουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την δράση τους.  Να ανακαλύψουμε τον βιολογικό τους ρόλο.

3 Πρωτεΐνες  Οι πρωτεΐνες είναι μακρομοριακές οργανικές ενώσεις (πολυμερή).  Οικοδομούνται από ένα σύνολο αμινοξέων (μονομερή).

4 Αμινοξέα H H O Η Ν C C OH R 1 Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα που συμμετέχουν στον σχηματισμό των πρωτεϊνών

5 Σχηματισμός πρωτεΐνης  Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται στα ριβοσώματα του κυττάρου.  Τα αμινοξέα συνδέονται μεταξύ τους, με ομοιοπολικούς δεσμούς, με μια αντίδραση συμπύκνωσης δημιουργώντας ένα πεπτίδιο.

6 Σχηματισμός πεπτιδίου Με τον ίδιο τρόπο συνδέονται και άλλα αμινοξέα δημιουργώντας μια πολυπεπτιδική αλυσίδα

7  Η αλληλουχία των αμινοξέων στο πεπτίδιο, καθορίζεται από τα νουκλεΐκά οξέα (DNA & RNA).

8  Το πεπτίδιο που σχηματίστηκε διαμορφώνεται, με αναδίπλωση της πεπτιδικής αλυσίδας στο χώρο και ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στις πλευρικές ομάδες.

9  Έτσι από την πρωτοταγή δομή που ήταν η πολυπεπτιδική αλυσίδα, φτάνουμε στην τριτοταγή δομή και πιθανόν στην τεταρτοταγή- αν υπάρχουν πάνω από μία αλυσίδες- που αποτελεί το τελικό στάδιο διαμόρφωσης της πρωτεΐνης.

10 Ένζυμα  Μια κατηγορία λειτουργικών πρωτεϊνών είναι τα ένζυμα.  Tα ένζυμα δρουν σαν καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον μεταβολισμό των οργανισμών.

11 καταλάση  Ένα τέτοιο ένζυμο είναι η καταλάση που περιέχεται σε μια κατηγορία από μεμβρανώδη οργανίδια του κυττάρου, γνωστά σαν υπεροξειδιοσώματα.

12 υπεροξειδιοσώματα  Στα θηλαστικά, τα υπεροξειδιοσώματα βρίσκονται κυρίως στα κύτταρα του ήπατος και των νεφρών και περιέχουν οξειδωτικά ένζυμα, που βοηθούν διάφορες μεταβολικές δραστηριότητες.

13 Δράση της καταλάσης  Σε δοκιμαστικό σωλήνα προσθέστε :  Πυκνό διάλυμα H 2 O 2 30%  Ρίξτε ένα μικρό κομμάτι από συκώτι

14 Τι παρατηρούμε  Η καταλάση που περιέχεται στα υπεροξειδιοσώματα των κυττάρων του ήπατος επιταχύνει την αντίδραση διάσπασης του υπεροξειδίου του υδρογόνου :  Η 2 Ο 2  Η 2 Ο + 1/2Ο 2

15  Η μετατροπή αυτή είναι αναγκαία για την ζωή του κυττάρου, γιατί το υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγεται κατά τις αντιδράσεις μεταβολισμού είναι ιδιαίτερα τοξικό.  Μια άλλη δραστηριότητα των υπεροξειδιοσωμάτων των ηπατικών και νεφρικών κυττάρων (με άλλα ένζυμα) είναι η οξείδωση της αιθανόλης (οινόπνευμα )σε ακεταλεδεΰδη.

16 Παράγοντες που επιδρούν στη δράση των ενζύμων  Ζεστάνετε ένα μικρό κομμάτι συκώτι και ρίξτε το σε δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει διάλυμα Η 2 Ο 2 30%.

17  Αφήστε ένα μικρό κομμάτι συκώτι σε δοχείο με διάλυμα HCl για λίγη ώρα και μετά ρίξτε το σε δοκιμαστικό σωλήνα που περιέχει διάλυμα Η 2 Ο 2 30%.

18 Εξήγηση  Οι πρωτεΐνες (στις οποίες ανήκουν τα ένζυμα) με επίδραση υψηλής θερμοκρασίας ή ακραίων τιμών PH (πχ επίδραση οξέος) καταστρέφουν την τριτοταγή δομή τους (μετουσίωση πρωτεϊνών) και χάνουν την λειτουργικότητα τους.

19 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:  Που οφείλεται η παραγωγή των φυσαλίδων κατά την προσθήκη του συκωτιού στο διάλυμα Η 2 Ο 2 ;  Γιατί δεν παρατηρείται η ίδια παραγωγή όταν το κομμάτι συκώτι θερμάνθηκε ή προστέθηκε στο οξύ;

20  Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την καταλάση για άλλη αντίδραση;  Γιατί όταν ρίχνουμε οξυζενέ (διάλυμα Η 2 Ο 2 σε μια πληγή, αφρίζει;  Τι επιτυγχάνουμε με αυτό;

21  Ποιος είναι τελικά ο βιολογικός ρόλος των ενζύμων;  Τι σημαίνει μετουσίωση πρωτεϊνών και πως επιτυγχάνεται;  Ποιος ο ρόλος των υπεροξειδιοσωμάτων, στη ζωή των κυττάρων;

22 Το ένζυμο καταλάση βρίσκεται και σε ορισμένα φυτικά κύτταρα όπως αυτά της πιπεριάς και της πατάτας.


Κατέβασμα ppt "ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google