Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας

2 Έκταση-Πληθυσμός Η Ουκρανία είναι χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά και βορειοανατολικά, τη Λευκορωσία στα βορειοδυτικά, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία στα δυτικά, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία στα νοτιοδυτικά, ενώ βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα στα νότια και νοτιοανατολικά αντίστοιχα. Η έκταση της χώρας είναι km², καθιστώντας την έτσι την δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης. Σύμφωνα με απογραφές του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είναι κάτοικοι, ενώ σύμφωνα με φετινές εκτιμήσεις ο πληθυσμός αγγίζει τους κάτοικους.

3

4 Μορφολογία εδάφους Στο τοπίο της Ουκρανίας κυριαρχούν γόνιμες πεδιάδες (στέπες), και πεδιάδες τις οποίες διασχίζουν οι ποταμοί Δνείπερος, Δνείστερος και Σέβερσκυ Ντόνετς, οι οποίοι εκβάλλουν στη Μαύρη θάλασσα και τη μικρότερη Αζοφική θάλασσα. Τα μόνα βουνά της χώρας είναι τα Καρπάθια Όρη στα δυτικά.

5 Πρωτεύουσα-Μεγάλες Πόλεις
Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με πληθυσμό κατοίκους . Είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Το Κίεβο είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης. Ιδρύθηκε τον 5ο αι. μ.Χ. ως εμπορικός σταθμός για τα ανατολικά σλαβικά φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι το Χάρκοβο, η Οδησσός και το Ντονέτσκ, οι οποίες κατοικούνται από περίπου κατοίκους.

6

7 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
Σπουδαία Αξιοθέατα του Κιέβου αποτελούν η Μονή των Σπηλαίων, οι Καθεδρικοί Ναοί της Αγίας Σοφίας και Ανδρέα, όπως και η Πλατεία Ανεξαρτησίας.

8 ΓΛΩΣΣΑ-ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα Ουκρανικά. Το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με αυξημένες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο. Το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι πεδινό και καλλιεργήσιμο. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά, ζαχαρότευτλα, ηλίανθοι ενώ ανεπτυγμένη είναι η εκτροφή βοοειδών και η παραγωγή γάλακτος. Οι ουκρανικές βιομηχανίες παράγουν και προϊόντα σιδήρου, μέταλλα, εξοπλισμό μεταφορικών μέσων, χημικά προϊόντα ενώ δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι βιομηχανίες μεταποίησης τροφίμων.

9 ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ανθρώπινη δραστηριότητα στην Ουκρανία καταγράφεται εδώ και πάνω από 3000 χρόνια. Στη Περιφέρεια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν πλειάδα αποικιών. Από το 700 π.Χ. μέχρι το 200 π.Χ. η Ουκρανία ήταν μέρος του Σκυθικού βασιλείου ή Σκυθία. Από τον 9ο αιώνα μ.Χ. στην επικράτεια της Ουκρανίας εμφανίζεται το Κράτος των Ρος με πρωτεύουσα το Κίεβο. Ο εκχριστιανισμός των πληθυσμών της περιοχής επήλθε το 988. Το 1944 η Ουκρανία απελευθερώθηκε από τις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταπολεμικά η Ουκρανική ΣΣΔ ως μέλος της ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση). Στις 26 Απριλίου του 1986 στον Πυρηνικό Αντιδραστήρα Νο. 4 στο Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο, έλαβε χώρα μια δοκιμή του αντιδραστήρα που είχε ως τραγική συνέπεια έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο. Ένα μεγάλο ποσοστό της ουκρανικής επικράτειας μολύνθηκε με ραδιενέργεια. Το 1990 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Ουκρανία, ενώ ένα χρόνο αργότερα, αποφασίστηκε η πλήρης ανεξαρτησία της χώρας. Το τελευταίο διάστημα, η Ουκρανία βρίσκεται σε κρίση με τη Ρωσία για την απόσχιση της Κριμαίας.

10 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι Ουκρανοί προέρχονται από σλαβικά φύλα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ουκρανίας κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μετά την μετακίνηση τους από τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης.

11 ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Σύνορα με Πολωνία: Τρόπος χαιρετισμού: Το εθιμοτυπικό του χαιρετισμού περιλαμβάνει τρία φιλιά. Οι Έλληνες της Ουκρανίας: Η ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία, στην πλειονότητά της είναι συγκεντρωμένη γύρω από την πόλη της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001 στην Ουκρανία κατοικούν Έλληνες. Πολλοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία, κατά την Τουρκοκρατία και διέπρεψαν κυρίως ως έμποροι με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Ζωσιμάδες. Στην Ουκρανία ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, προετοιμάζοντας έτσι την επανάσταση του 1821.


Κατέβασμα ppt "ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google