Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μόλι Γκούσκου, Β3 Εργασία γεωγραφίας για την Αλβανία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μόλι Γκούσκου, Β3 Εργασία γεωγραφίας για την Αλβανία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μόλι Γκούσκου, Β3 Εργασία γεωγραφίας για την Αλβανία

2 Αλβανία Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με την αμφισβητούμενη περιοχή του Κοσόβου, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά.

3 Έκταση – πληθυσμός Έκταση: 28.748 km2 Πληθυσμός: 2.831.741 - Απογραφή 2011 (εκτίμηση 2015: 3.020.209)

4 Μορφολογία εδάφους Το ανάγλυφο της είναι κατά κύριο λόγο ορεινό και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλων και ακανόνιστων οροσειρών, που καλύπτουν το σύνολο της χώρας, από βορρά μέχρι νότο, αναπτύσσονται σε μικρή απόσταση από τα παράλια της χώρας και εκτείνονται μέχρι τα ανατολικά της σύνορα. Με το χαρακτηριστικά ορεινό και απόκρημνο ανάγλυφο της χώρας συνδέεται άρρηκτα και η παραδοσιακή ονομασία της καθώς οι γηγενείς κάτοικοι ονόμαζαν τη χώρα "Σκιπερία", δηλαδή "χώρα των αετών", ενώ αυτοαποκαλούνται "σκιπτάρε", δηλαδή "γιοι των αετών".

5 Μορφολογία εδάφους Οι πεδινές εκτάσεις της καλύπτουν την επιμήκη παράκτια ζώνη της χώρας και χαρακτηρίζονται από περιορισμένο πλάτος, το οποίο σε λίγα μόνο σημεία αγγίζει τα 50 χλμ. (περιοχή Ελβασάν). Οι παραπάνω πεδιάδες όσο εκτείνονται προς την ενδοχώρα σταδιακά εξαφανίζονται και δίνουν τη θέση τους στα αλβανικά υψίπεδα. Οι πεδινές εκτάσεις υπολογίζεται ότι αποτελούν σήμερα το 1/4 περίπου της συνολικής έκτασης της χώρας.

6 Ακτές Εξαιρετικά πολύπλοκο και ανομοιογενές εμφανίζεται και το ανάγλυφο των ακτών. Η ύπαρξη των σχεδόν κάθετων προς τις ακτές οροσειρών, συμβάλλει στο σχηματισμό διαδοχικών κόλπων και ακρωτηρίων, τα οποία εναλλάσσονται με σταθερό ρυθμό. Οι μεγαλύτεροι κόλποι που σχηματίζονται είναι του Δρίνου στα βόρεια της χώρας και της Αυλώνας στα νότια. Τέλος, τα βόρεια και κεντρικά παράλια της χώρας εμφανίζουν πιο ομαλή μορφή από τα νότια, όπου οι οροσειρές διεισδύουν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, σχηματίζοντας κοφτές και απόκρημνες ακτές.

7 Πρωτεύουσα - Μεγαλύτερες πόλεις Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας. Τα Τίρανα έγιναν πρωτεύουσα της Αλβανίας το 1920. Σήμερα τα Τίρανα έχουν πάνω απο 1.000.000 κατοίκους (2015). Δυρράχιο Ελβασάν Αυλώνας Σκόδρα Η Αλβανία διαιρείται σήμερα σε 26 επαρχίες. Οι επαρχίες αυτές διοικούνται από περιφερειακά συμβούλια, τα μέλη των οποίων προκύπτουν από τοπικές εκλογές και έχουν τριετή θητεία.

8 Επίσημη γλώσσα: Αλβανικά Η Αλβανική γλώσσα είναι γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου (Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ελλάδα) στη νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και από ένα μικρό αριθμό κατοίκων της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία. Η Αλβανική γλώσσα αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της Ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας. Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι η Αλβανική προέρχεται από την Ιλλυρική, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη Δακο-Θρακική (η Ιλλυρική και η Δακο-Θρακική όμως μπορεί να ήταν στενά συνδεόμενες γλώσσες).

9 Ιστορία Η σημερινή επικράτεια της Αλβανίας ήταν σε πολλές φάσεις της ιστορίας μέρος των Ρωμαϊκών επαρχιών της Δαλματίας (νότιο Ιλλυρικό), της Μακεδονίας (συγκεκριμένα της Νέας Ηπείρου) και της Μοισίας. Το σημερινό κράτος έγινε ανεξάρτητο μετά τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912 και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλ. Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα. Εθνικός ήρωας της Αλβανίας είναι ο Σκεντέρμπεης γνωστός και ως Γεώργιος Καστριώτης.

10 Αξιοθέατα Γέφυρα των Βυρσοδεψών Κάστρο των Τιράνων Πύργος Ρολογιού των Τιράνων και το γειτονικό Εθνογραφικό και Μουσείο Ρολογιών των Τιράνων. Τζαμί Ετέμ Μπέη (1789-1823) Γέφυρα των Βυρσοδεψών Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Πλατεία Σκεντέρμπεη, ως μνημειακό σύνολο

11 Οικονομία Νόμισμα: Λεκ (ALL) Ισοτιμία : 1 ευρώ = 138 λεκ. Η μετάβαση της Αλβανίας από μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία στην ελεύθερη αγορά υπήρξε σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Το 2012 το κατά κεφαλή ΑΕΠ της, εκφρασμένο σε Αξία Αγοραστικής Δύναμης ήταν το 30 % του μέσου της ΕΕ, ενώ η Πραγματική Ιδιωτική Κατανάλωση ήταν 35 %.

12 Πολίτευμα Η χώρα είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με βάση την οποία αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια ενός πολυκομματικού συστήματος. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, ενώ η νομοθετική ασκείται από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Από το 1991, οπότε εισήχθη ο πολυκομματισμός, η εξουσία μονοπωλείται από δύο πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας (σοσιαλιστικό, μετακομμουνιστικό).

13 Πολιτισμός Η γεωγραφική θέση της χώρας, στα νότια της Μεσογείου και σε ίση απόσταση από Δύση και Ανατολή, επέδρασε καταλυτικά και όλοι οι πολιτισμοί της Ευρώπης, από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 20ό, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια πάνω στην αλβανική κουλτούρα. Ο λαϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται από την έντονη εμφάνιση στοιχείων του δυτικού πολιτισμού στο βορρά, αναγεννησιακή Ιταλία και ρωμαιοκαθολικό πνεύμα, και στοιχείων του ανατολικού πολιτισμού στο νότο, ελληνική δημώδης έκφραση, βυζαντινή επίδραση και παράλληλη επιρροή χριστιανικής ορθόδοξης και ισλαμικής θρησκείας.

14 Μουσική και λαϊκή παράδοση Η Αλβανική παραδοσιακή μουσική εντάσσεται σε τρεις υφολογικές ομάδες. Με άλλες σημαντικές μουσικές περιοχές γύρω από τη Σκόδρα και τα Τίρανα, οι μεγάλες ομάδες είναι οι Γκέγκηδες στο βορρά και οι νότιοι Λιάπηδες και Τόσκηδες. Οι βόρειες και νότιες παραδόσεις ξεχωρίζονται από τον «τραχύ και ηρωικό" τόνο του βορρά και τη «χαλαρή» μορφή του νότου.

15 Λογοτεχνία Δεν διασώζεται κανένα γραπτό έργο πριν από τα μέσα του 16ου αιώνα καθώς η λογοτεχνική παράδοση στηριζόταν αποκλειστικά στην καλλιέργεια της προφορικής δημώδους ποίησης, η οποία είχε περιεχόμενο θρησκευτικό (εκκλησιαστικοί ύμνοι), ηρωικό (αγώνες κατά των κατακτητών) ή θρηνητικό (δημοτικά μοιρολόγια). Η νεότερη γραπτή λογοτεχνία ξεκινά το 1555 με το "Λειτουργικόν" ("Μεσάρι" στην αλβανική) του Γκιόν Μπουζούκου, θρησκευτικό έργο, το οποίο υμνούσε τον καθολικισμό, και αποτελεί γνήσια προπαγανδιστικό θεοκρατικό, το οποίο συνέδεε άμεσα την επιβίωση του έθνους με την καθοδήγησή του από το δόγμα του χριστιανισμού.

16 Κουζίνα Η αλβανική κουζίνα είναι εμπνευσμένη κυρίως από την Τουρκία, και αυτό συνεπάγεται με πικάντικα φαγητά, πλούσια σε μπαχαρικά. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει αρκετά στοιχεία από το ιταλικό και ελληνικό μενού. Φημισμένα είναι τα λουκούμια, μουχαλεμπί, μπακλαβά και ρεβανί. Επικρατέστερο κρέας είναι το αρνί που συνοδεύεται από μακαρόνια, πατάτες ή ρύζι. Εθνικό ποτό είναι το μποξά που παρασκευάζεται από καλαμπόκι και εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

17 Βιβλιογραφία https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD% CE%AF%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD% CE%AF%CE%B1 http://www.touristorama.com/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD %CE%AF%CE%B1 http://www.touristorama.com/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD %CE%AF%CE%B1 http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE %BD%CE%AF%CE%B1 http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE %BD%CE%AF%CE%B1


Κατέβασμα ppt "Μόλι Γκούσκου, Β3 Εργασία γεωγραφίας για την Αλβανία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google