Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενική Χημεία Περιοδικός Πίνακας Δρ. Αθ. Μανούρας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενική Χημεία Περιοδικός Πίνακας Δρ. Αθ. Μανούρας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενική Χημεία Περιοδικός Πίνακας Δρ. Αθ. Μανούρας

2 Ο χάρτης των χημικών στοιχείων του Ντάλτον
Περιοδικός Πίνακας Ο χάρτης των χημικών στοιχείων του Ντάλτον Περιοδικό σύστημα: Πίνακας των χημικών στοιχείων, γραμμένων κατά σειρά αύξοντος ατομικού αριθμού και ταξινομημένων σε οριζόντιες σειρές (περιόδους) και κατακόρυφες στήλες (ομάδες), ώστε να απεικονίζεται η περιοδικότητα των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους. Ιστορική αναδρομή Την εποχή του Ντάλτον: Ήταν γνωστός μικρός αριθμός μόνο χημικών στοιχείων. Είχε ήδη αναπτυχθεί η έννοια του ατομικού βάρους όπως και μέθοδοι προσδιορισμού του. Τζ. Ντάλτον

3 Νόμος της περιοδικότητας
Περιοδικός Πίνακας Ο Mendeleev όχι μόνο είχε την οξυδέρκεια να αφήσει στον πίνακά του κενές θέσεις για στοιχεία που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις περιέγραψε ικανοποιητικά και τις ιδιότητες των στοιχείων που «έλειπαν». D. Mendeleev ( ) Στο βιβλίο του «Αρχές Χημείας» συστηματοποίησε τις ιδέες του και επινόησε τον περιοδικό πίνακα Νόμος της περιοδικότητας Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού.

4 Περιοδικός Πίνακας Τα στοιχεία είναι ταξινομημένα σε κύριες (a) και δευτερεύουσες (b) ομάδες. Μεταξύ των στοιχείων της κύριας και της δευτερεύουσας ομάδας παρουσιάζεται αναλογία σθένους. Στις πρώτες ομάδες (Ι, ΙΙ & ΙΙΙ) περιλαμβάνονται κυρίως μέταλλα, ενώ στις ομάδες V, VΙ & VΙΙ κυρίως αμέταλλα. Η ομάδα VIII περιλαμβάνει τρεις τριάδες στοιχείων, που είναι μέταλ-λα με ανάλογες ιδιότητες. Η τελευταία ομάδα (VIIIa) περιλαμβάνει τα ευγενή αέρια. Οι περίοδοι είναι επτά, περιλαμβάνοντας κατά σειράν 2, 8, 8, 18, 18, 32 & 32 στοιχεία. Οι σειρές (14 στοιχείων με ανάλογες ιδιότητες) των λανθανιδών και ακτινιδών (της 6ης & 7ης περιόδου αντίστοιχα) εντάσσονται στην ομάδα ΙΙΙb και τοποθετούνται (για εξοικονόμηση χώρου) στο κάτω μέρος του περιοδικού πίνακα ως παράρτημα αυτής της ομάδας.

5 Περιοδικός Πίνακας

6 Πλήρως ανεπτυγμένος Περιοδικός Πίνακας
Η τοποθέτηση των λανθανιδών και ακτινιδών στη σωστή τους θέση συνεπάγεται τη δημιουργία 14 νέων ομάδων στον περιοδικό πίνακα. Όταν μελετώνται τα στοιχεία κατ’ αύξοντα ατομικό αριθμό παρατηρείται μια περιοδικότητα, στις ιδιότητές τους. Τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοιες ιδιότητες, ενώ οι ιδιότητες των στοιχείων που βρίσκονται σε μία περίοδο μεταβάλλονται προοδευτικά

7 Περιοδικός Πίνακας Αλκάλια αλογόνα Αλκαλικές γαίες Ακτινίδες
Λανθανίδες μέταλλα ευγενή αέρια αμέταλλα

8 TΑ ΕΥΓΕΝΗ ΑΕΡΙΑ Περιοδικός Πίνακας
Τα ευγενή αέρια είναι άχρωμα, άοσμα, μονοατομικά και χημικά αδρανή και βρίσκονται στη 18η ομάδα του Περιοδικού Πίνακα. Το ήλιο (He), χρησιμοποιεί-ται στα μετεωρολογικά μπαλόνια γιατί έχει μικρή πυκνότητα και δεν καίγεται. Το νέον (Ne), χρησιμοποιεί-ται σε σωλήνες εκκένωσης και παράγει ακτινοβολία ροζ χρώματος Το αργό και το κρυπτό χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρικούς σωλήνες εκκένωσης.

9 Περιοδικός Πίνακας Γιατί τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα έχουν παρόμοιες ιδιότητες; Τα άτομα των χημικών στοιχείων αποτελούνται από έναν πυρήνα και τα ηλεκτρόνια που κινούνται γύρω από αυτόν. Οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων καθορίζονται από τον τρόπο που είναι κατανεμημένα τα ηλεκτρόνια στις στιβάδες. Τα στοιχεία που έχουν τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική στιβάδα των ατόμων τους, δηλαδή στην πιο απομακρυσμένη στιβάδα από τον πυρήνα, έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στην ίδια ομάδα του Π.Π. έχουν τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων στην εξωτερική τους στιβάδα

10 Ο τομέας s περιλαμβάνει στοιχεία των οποίων το τελευταίο
Περιοδικός Πίνακας Περιοδικότητα Η αναλογία στις φυσικές & χημικές ιδιότητες των στοιχείων στο περιοδικό σύστημα μετά από ορισμένο αριθμό στοιχείων Τομέας s Ο τομέας s περιλαμβάνει στοιχεία των οποίων το τελευταίο ηλεκτρόνιο, κατά την ηλεκτρονιακή δόμηση των ατόμων τους στη θεμελιώδη κατάσταση, τοποθετείται σε υποστιβάδα s. Η υποστιβάδα s χωράει το πολύ δύο ηλεκτρόνια γι’ αυτό και ο τομέας s έχει δύο ομάδες. Τομέας p Ο τομέας p περιλαμβάνει στοιχεία των οποίων το τελευταίο ηλεκτρόνιο, κατά την ηλεκτρονιακή δόμηση των ατόμων τους στη θεμελιώδη κατάσταση, τοποθετείται σε υποστιβάδα p. Η υποστιβάδα p περιέχει το πολύ έξι ηλεκτρόνια γι’ αυτό και ο τομέας p περιλαμβάνει έξι ομάδες.

11 Περιοδικός Πίνακας Τομέας d
Τομέας f Ο τομέας f περιλαμβάνει στοιχεία των οποίων το τελευταίο ηλεκτρόνιο, κατά την ηλεκτρονιακή δόμηση των ατόμων τους στη θεμελιώδη κατάσταση, τοποθετείται σε υποστιβάδα f. Επειδή η υποστιβάδα f χωράει 14 ηλεκτρόνια, ο τομέας f περιλαμβάνει 14 ομάδες.

12 Περιοδικός Πίνακας


Κατέβασμα ppt "Γενική Χημεία Περιοδικός Πίνακας Δρ. Αθ. Μανούρας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google