Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ

2 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ Η εξωτερική στιβάδα δεν μπορεί να έχει περισσότερα από 8 ηλεκτρόνια Η προτελευταία στιβάδα θα έχει ή 8 ή 18 ηλεκτρόνια (εκτός αν είναι η Κ που χωρά μόνο 2) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : 20Ca : K(2), L(8), M(8), N(2)

3 3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ο Περιοδικός πίνακας αποτελείται από 7 οριζόντιες γραμμές που λέγονται Περίοδοι και 18 κατακόρυφες στήλες που λέγονται ομάδες.

4 3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Ο αριθμός της περιόδου στην οποία ανήκει το στοιχείο, δείχνει τον αριθμό των στιβάδων στις οποίες έχουν κατανεμηθεί τα ηλεκτρόνιά του. Ο αριθμός της ομάδας ,(με τον παλαιό τρόπο αρίθμησης) στην οποία ανήκει το στοιχείο, δείχνει τον αριθμό των ηλεκτρονίων στην εξωτερική στιβάδα του ατόμου του.

5 3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Τα στοιχεία της IA (1ης) ομάδας (εκτός του υδρογόνου) ονομάζονται αλκάλια, της IIA (2ης) ομάδας αλκαλικές γαίες, Τα στοιχεία της VIIA (17ης) ομάδας ονομάζονται αλογόνα και της VIIIA (18ης) ευγενή αέρια.

6 3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ Όλα τα άτομα όταν σχηματίζουν χημικούς δεσμούς, έχουν ως στόχο να αποκτήσουν 8 e στην στιβάδα σθένους(ή 2 e αν πρόκειται για την Κ) Τα άτομα που έχουν από 1 e έως 3 e στην εξωτερική τους στιβάδα έχουν την τάση να αποβάλλουν e (εκτός από το Η και το He). Τα άτομα που έχουν από 5 e έως 7 e στην εξωτερική τους στιβάδα έχουν την τάση να προσλαμβάνουν e.

7 ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΟΝΤΙΚΟΣ (ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ) ΔΕΣΜΟΣ
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΟΝΤΙΚΟΣ (ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ) ΔΕΣΜΟΣ   Δύναμη που ασκείται ανάμεσα σε αντίθετα φορτισμένα ιόντα. Όταν ένα άτομο που θέλει να διώξει ηλεκτρόνια, έρχεται σε επαφή με ένα που θέλει να πάρει ηλεκτρόνια, ενώνονται με ιοντικό δεσμό.

8 ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σχηματισμός της ένωσης CaF2 :
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σχηματισμός της ένωσης CaF2 : 20Ca : K(2) L(8) M(8) N(2) 9F : K(2) L(7) Ca – 2e- →Ca Ca – 2e- →Ca2+ F + e- →F F +2e- →2F1- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: : Ca: :F: ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: CaF2

9 ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ :
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ :   Δεσμός κατά τον οποίο σχηματίζονται ένα ή περισσότερα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων . Όταν δύο άτομα θέλουν να προσλάβουν ηλεκτρόνια (δηλαδή έχουν από 5 έως 7 ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στιβάδα ή έχουν 4 ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στιβάδα) ενώνονται με ομοιοπολικό δεσμό. Σχηματίζουν τόσα κοινά ζεύγη όσα είναι τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν για να αποκτήσουν οκτάδα στην εξωτερική στιβάδα (ή 2 αν εξωτερική είναι η Κ).

10 ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Σχηματισμός μορίου του νερού :Η2Ο
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Σχηματισμός μορίου του νερού :Η2Ο 8Ο : Κ(2) L(6) 1H : Κ(1)

11 ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : ·· Η··Ο··Η
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : ·· Η··Ο··Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : Η-Ο-Η ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ : Η2Ο


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΣΤΙΒΑΔΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google