Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ» Λίλη Αναστασία (Α.Μ 8837)

2 Σκοπός της εργασίας..... Η γενική περιγραφή των διαδικασιών και της οργάνωσης που ακολουθούνται από την εταιρεία «ΡΕΚΟΡ», ώστε να εξασφαλίζει ότι το εφαρμοζόμενο σύστημα HACCP εκπληρώνει τις απαιτήσεις του Προτύπου ΕΛΟΤ 1416:2000

3 H.A.C.C.P H.A.C.C.P: Hazard Analysis Critical Control Points = Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου Το πλήρες πρότυπο που αφορά το HACCP είναι το ISO και στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 2000. Αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, εκτίμηση και έλεγχο των υγειονομικών κινδύνων. Σκοπός του είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων

4 ΣΧΕΔΙΟ HACCP

5 Παρουσίαση Εταιρείας

6 www.rekor.com.gr fb: Αλλαντικά ΡΕΚΟΡ

7 Σύστηματα ασφαλείας και ποιότητας της εταιρείας ΡΕΚΟΡ
Στόχος της πολιτικής της Επιχείρησης είναι η διαρκής ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών, της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για υγιεινά τρόφιμα και ιδιαίτερα για υγιεινά και ασφαλή προϊόντα. Στόχος, επίσης, που εντάσσεται στην πολιτική για την ασφάλεια αποτελεί η πιστοποίηση της Εταιρίας κατά ΕΛΟΤ 1416:2000 από ανεξάρτητο Οργανισμό Πιστοποίησης.

8 Ομάδα HACCP αναγνωρίζουν και καταγράφουν τυχόν προβλήματα σχετικά με τα προϊόντα, τις διεργασίες και το σύστημα HACCP προτείνουν διορθωτικές ενέργειες και ελέγχουν τα μη συμμορφούμενα προϊόντα, τις διεργασίες και το σύστημα HACCP προτείνουν μέτρα πρόληψης της εμφάνισης προϊόντων και διεργασιών εκτός των κρίσιμων ορίων και μη συμμόρφωσης του συστήματος HACCΡ

9 Το Σύστημα HACCP της Εταιρείας είναι καταμερισμένο στα εξής επίπεδα:
• Οδηγίες εργασίας (ΟΔ) • Το Σχέδιο HACCP • Τα Έντυπα Συστήματος HACCP (ΕΣΗ) • Τα Παραρτήματα του συστήματος HACCP

10 Σχεδιασμός HACCP της ΡΕΚΟΡ
Έχει καθιερώσει και τηρεί συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με την οποία καθιερώνονται τα προληπτικά μέτρα για κάθε κίνδυνο που απαιτεί έλεγχο. Έχει θεσπίσει και τεκμηριώσει Κρίσιμα Όρια για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου . Παρακολουθεί με λεπτομέρεια κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου και εντοπίζει την περίπτωση απώλειας ελέγχου. Έχει θεσπίσει και τεκμηριώσει διορθωτικές ενέργειες, για να επεμβαίνουν όπου απαιτείται, οι οποίες καταγράφονται σε κατάλληλα αρχεία. Υπάρχει ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο HACCP για κάθε γραμμή παραγωγής της εταιρείας.

11 Αναγνώριση κινδύνων Σκοπός Αντικείμενο
η αναγνώριση επικίνδυνων για την υγεία του καταναλωτή πρώτων και βοηθητικών υλών και προϊόντων. η αναγνώριση των κινδύνων που αφορούν τα στάδια παραγωγής του προϊόντος. ο καθορισμός της πιθανότητας επιβίωσης των μικροοργανισμών ή του πολλαπλασιασμού τους κατά τη παραγωγική διαδικασία. ο καθορισμός της πιθανότητας παραμονής χημικών ή φυσικών κινδύνων κατά την παραγωγική διαδικασία. . είναι η παρουσίαση των κινδύνων των πρώτων υλών, των τελικών προϊόντων και των γραμμών παραγωγής της εταιρείας «ΡΕΚΟΡ» και η αξιολόγησή τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ 1416:2000.

12 Αναγνώριση κινδύνων πρώτων υλών
Η αναγνώριση των κινδύνων των κατηγοριών των πρώτων υλών, όπως αυτές περιγράφονται στην Δ/ΣΗ, πραγματοποιείται με βάση διεθνή αποδεκτά δεδομένα (Codex Alimentarius) και τις επιδημιολογικές αναφορές. Ταξινομούνται σε κατηγορίες και βασίζεται στις υπάρξεις (+) ή όχι (0), για κάθε πρώτη ύλη. Αναγνώριση κινδύνων των τελικών προϊόντων Η αναγνώριση των κινδύνων της κάθε ομάδας προϊόντων πραγματοποιείται με βάση διεθνή αποδεκτά δεδομένα (Codex Alimentarius) και τις επιδημιολογικές αναφορές. Όλοι οι κίνδυνοι που εμφανίζονται καταγράφονται από την ομάδα HACCP της εταιρείας. Οι κρίσιμοι κίνδυνοι αξιολογούνται πάντοτε για την πιθανότητα εμφάνισης, παραμονής ή / και επανεμφάνισης σε κάθε στάδιο της διεργασίας. Με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων, αναγνωρίζονται αναφορικά με τη δεδηλωμένη πολιτική υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης «ΡΕΚΟΡ» και εγκαθίστανται οι σχετικοί έλεγχοι οι οποίοι καταγράφονται στα σχέδια HACCP.

13 Ανάκληση & Κοινοποίηση
Σκοπός της εταιρείας Ένα προϊόν μπορεί να ανακληθεί από την αγορά για 2 λόγους : εξαιτίας ποιοτικού ελαττώματος το οποίο όμως δεν αφορά την δημόσια υγεία και την ασφάλεια του προϊόντος και για τη διερεύνηση ενός τροφίμου το οποίο είναι ύποπτο για τη δημιουργία κινδύνου στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς το προϊόν μπορεί να αποτελέσει την αιτία της τροφικής δηλητηρίασης ή ενός κινδύνου που σχετίζεται με την κατανάλωσή του. Σκοπός της ΔΣΗ είναι η καθιέρωση και εφαρμογή από την Εταιρεία τεκμηριωμένων ενεργειών για την κοινοποίηση και ανάκληση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη (αρχές / πελάτες / καταναλωτές) ή και την ανάκληση των προϊόντων, όταν αυτά είναι ύποπτα ή ακατάλληλα προς κατανάλωση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συστήματος HACCP

14 Διαδικασία ανάκλησης 6. Τα ύποπτα προϊόντα μετακινούνται σε ειδικό χώρο συγκέντρωσης και επισημαίνονται ως «ΥΠΟΠΤΟ» με τη χρησιμοποίηση πορτοκαλί ετικέτας σε ευδιάκριτο σημείο 7. Τα προϊόντα τα οποία ανακαλούνται συλλέγονται από όχημα της Εταιρείας και επισημαίνονται με τη χρησιμοποίηση κόκκινης ετικέτας σε ευδιάκριτο σημείο με την ένδειξη «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΙΟΝ» Τα προϊόντα αυτά καταστρέφονται. 1. Ο Υπεύθυνος HACCP συμπληρώνει το Έντυπο Ανάκλησης. 2. Ενημερώνεται ο Διευθυντής και αξιολογείται η κατάσταση. 3. Ενημερώνονται τα σημεία πώλησης και οι Υπεύθυνοι διακίνησης με αποστολή του συμπληρωμένου έντυπου μέσω FAX. 4. Κινητοποιείται ο μηχανισμός συλλογής των προς ανάκληση προϊόντων (με τη χρήση φορτηγών ψυγείων). 5. Τα ανακληθέντα προϊόντα επισημαίνονται ανάλογα, μετά την άφιξή τους στη επιχείρηση.

15 ΤΕΛΟΣ.... Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας...


Κατέβασμα ppt "ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΕΚΟΡ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google